Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 01.07.2022

Espoo Ciné goes Pride

Espoo Ciné goes Pride! Maineikas elokuvafestivaali osallistuu Pride-juhlintaan järjestämällä ulkoilmanäytöksen Espoo-päivänä 27.8.2022, jolla juhlistetaan Espoon kaupungin 50-vuotisjuhlavuotta. Espoo Cinén vuoden 2022 festivaalikausi huipentuu festivaaliviikkoon 29.8.-4.9.2022.

Kuvassa on Fucking Åmål -elokuvan tytöt juttelemassa lähekkäin.  Kuvassa on espp Cinén keltainen, piirretty puolivartalokuva vasemmalla. Sen alla on levenevä pino ja sateenkaarivärit.

Fucking Åmål. Kuva: Espoo Ciné

 

Espoo-päivän ulkoilmanäytöksessä esitetään Lukas Moodyssonin Fucking Åmål, joka onnistui kerralla mullistamaan sen, miten tyttöjä ja seksuaalivähemmistöjä kuvattiin suuren yleisön elokuvassa. Nykyklassikoksi muodostunut elokuva kuvaa roisin realistisesti 90-lukulaisten nuorten elämää ruotsalaisessa Åmålin pikkukaupungissa, jossa Elin ja Agnes ovat turhautuneita ja tylsistyneitä etsiessään itseään, kunnes löytävät toisensa.

Fucking Åmål näytetään ilmaisena ulkoilmaesityksenä Tapiolan Aurinkoterassilla 27.8.2022. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Kaupunkitapahtumat Espoon ja KulttuuriEspoon kanssa ja se on osa Espoo juhlii! -viikon ilmaistapahtumia.

 

Kuvassa on keltainen Espoo Cinén tunnushahmo ja teksti Sinun ciné ideakilpailu. Tausta on turkoosi.

Kuva: Espoo Ciné

 

Vähemmistöjen ääni on ollut esillä Espoo Cinén historiassa pitkään. Myös LGBTQ+-elokuvat ovat olleet merkittävä osa festivaalin ohjelmistoa 2000-luvun alkuvuosista lähtien ja Espoo Ciné onkin ensimmäisenä suomalaisena elokuvafestivaalina tarjonnut LGBTQ+-elokuvakokonaisuuden. Espoo Ciné on osa KulttuuriEspoo-yhteisöä ja KulttuuriEspoo on HelsinkiPriden virallinen kumppani vuonna 2022. Näin Espoo Ciné sitoutuu omasta puolestaan yhdessä edistämään tasavertaisempaa ja monipuolisempaa Espoota.

Espoo Ciné järjestää tänä vuonna ensimmäistä kertaa Sinun Ciné -ideakilpailun, joka on voimassa 29.6.–26.7.2022.  Kyseinen kilpailu on suunnattu aliedustetuille vähemmistöille, jotta heidänkin tarinansa saadaan valkokankaalle. Kymmenelle parhaalle idealle järjestetään festivaaliviikon maanantaina 29.8.2022 workshop, joka huipentuu yhden idean palkitsemiseen 2500 eurolla. Kilpailu järjestetään yhteistyössä Käsikirjoittajien Killan ja Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry:n kanssa. Palkintoa tulevat YLE, Suomen elokuvasäätiö ja Nordisk Film.

Lisätietoa kilpailusta Espoo Cinén nettisivuilta: https://espoocine.fi/