Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 29.09.2022

Erja Lyytinen julkaisee uuden classic rock -henkisen studiolevyn Waiting for the Daylight

Erja Lyytinen julkaisee uuden studiolevyn Waiting for the Daylight perjantaina 7.10.2022. Kymmenennellä studioalbumillaan Erja jatkaa matkaansa yhä enenevissä määrin kohti hard rockia ja classic rockia ja on tuttuun tapaan säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut kappaleensa itse. Albumi julkaistaan fyysisenä ja digitaalisena levynä ja sen julkaisee Tuohi Records ja jakelee Playground Music. Erja on syksyllä laajalla levynjulkaisukiertueella sekä perinteisellä Blue Christmas -kiertueella, jossa hänen vierainaan ovat tänä vuonna Emilia Sisco ja Paleface.

Kuvassa on keskellä Erja Lyytinen ja puolet kasvoista on näkyvissä. Oikealla on punasävyisiä suuriä viuhkoja ja takana on turkoosia ja keltaista.

Osa levyn kannesta. Kuva: Antti Karppinen

 

Erja aloitti uuden levyn työstämisen pandemian aikaan ja siitä tuli hyvin henkilökohtainen: “Albumille tuli kanavoitua pandemian aikaisia syviä fiiliksiä, joita ehkä selvimmin ilmentävät kappaleet The End of Music sekä albumin nimikkobiisi Waiting for The Daylight, joka kertoo ystävän menehtymisestä pitkäaikaisen sairauden jälkeen. Vuodatin kappaleen loppuun melkoisen tunneryöpyn ja biisi huipentuukin kahteen päällekkäiseen kitarasooloon hieman Tony Iommin hengessä.”

Levyllä on myös kantaaottava biisi Last Girl, jolla hän ottaa kantaa koulukiusaamiseen. Erja kertoo kappaleen olevan sanomaltaan juuri nyt erityisen tärkeän. “Last Girl kertoo koulukiusaamisesta ja porukan ulkopuoliseksi jäämisestä. Latasin tähän biisiin ehkä itselleni haastavimmat kitarateemat ja hain biisiin inspiraatioita rock-bändeiltä, kuten esimerkiksi Iron Maidenilta. Se viekin kuulijan kitaralevyjen pariin jonnekin 70-luvulle, mutta kuitenkin moderneilla soundeilla toteutettuna”, hän sanoo.

 

 

Levynsä soundimaailmasta Erja kertoo seuraavaa: “Classic rock -bändit, kuten Led Zeppelin, Black Sabbath ja Deep Purple ovat kulkeneet mukanani jo teiniajan kitaransoittovuosista lähtien ja tällä levyllä halusinkin kumartaa 60-70-lukulaisen classic rockin suuntaan pitkine kitarasooloineen ja tuplakitaraharmonioineen. Hioin jokaisen yksityiskohdan niin pitkälle kuin mahdollista ja käytin aikaa soundien hakemiseen. Tartuin myös rohkeasti erilaisiin aiheisiin teksteissä ja piiskasin ääntäni laulukopissa, kunnes olin ottoon tyytyväinen. Tulihan sitä vedettyä itsensä aika tiukille, mutta se kannatti! Tämä albumi ilmentää sitä, missä olen juuri nyt kitaristina ja biisintekijänä progressiivisine sävyineen ja runsaine riffikitaravalleineen.”

Erja tuotti levynsä itse: ”Otin suuren askeleen tuottajan roolissa ja tuotin koko albumin itse. Äänitin myös omat kitara- ja lauluraitani ja käytin runsaasti aikaa sovitusten rakentamiseen. Oli erittäin mielenkiintoista ja työlästä ottaa näin suuri vastuu koko albumin tekemisestä, mutta no pain, no gain! Ja levystä tulikin hitsin hyvä!”

Levyn kannen on kuvannut Antti Karppinen, jonka kanssa Erja teki myös Another World -levyn kannen. He käyttivät kansitaiteessa tekoälyä perinteisen valokuvauksen lisäksi ja moniulotteinen kansi ilmentääkin albumin sisältöä erinomaisesti. Erja ja Antti piilottivat kanteen vinkeän yksityiskohdan, joka avautuu tarkkanäköisimmille kitaraharrastajille.

Erja sai juuri oman tähden Tampereen Tähtikadulle.
Tampereen Tähtikatu saa viisi uutta tähteä [Tampereen kaupunki - Ajankohtaista]

Last Girl -levyllä soittavat
Erja Lyytinen -  vocals, guitars
Harri Taittonen - keyboards, Hammond
Tatu Back – bass
Iiro Laitinen – drums

Kiertueet

Waiting for the Daylight

19.10.  FIN - Savonlinna, House of Olaf
20.10.  FIN - Joensuu, Kerubi
21.10.  FIN - Kuopio, Maxim
22.10.  FIN - Kouvola, Pato Areena
23.10.  FIN - Helsinki, Tavastia
26.10.  FIN - Turku, Utopia
27.10.  FIN - Tampere, Olympia
28.10.  FIN - Rauma, Brummi
23.11.  FIN - Helsinki, Musiikkimuseo Fame TRIO

Erja Lyytinen & Friends: Blue Christmas

30.11.  FIN - Varkaus, Warkaus-Sali
01.12.  FIN - Mikkeli, Mikaeli
02.12.  FIN - Äänekoski, Suolahtisali
03.12.  FIN - Oulu, Tullisali
07.12.  FIN - Rovaniemi, Korundi
08.12.  FIN - Kuusamo, Kuusamotalo
09.12.  FIN - Kajaani, Kaukametsä
10.12.  FIN - Kuopio, Kuopion Musiikkikeskus
11.12.  FIN - Hämeenlinna, Verkatehdas
14.12.  FIN - Tampere, Tampere-talo, pieni Sali
15.12.  FIN - Turku, Logomo, Teatro
16.12.  FIN - Hyvinkää, Hyvinkääsali
17.12.  FIN - Helsinki, Savoy-teatteri