Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.01.2024

Erään itsemurhan anatomian Suomen kantaesitys helmikuun alussa &Espoon teatterissa

Alice Birchin Erään itsemurhan anatomia saa Suomen kantaesityksensä torstaina 1.2. &Revontulessa Espoon Tapiolassa.

 

Kuvassa on kolme naista vasen käsi ojennettuna ja he tekevät taivutusliikettä, joka voimistuu oikealle mentäessä. Kuva on musta-valkoinen ja taustaltaan sininen.

Kuva: Darina Rodionova

Väkevässä näytelmässä kerrotaan äidinäidin, äidin ja tyttären tarinat, joita leimaa ylisukupolvinen trauma. Sanna Silvennoisen ja Davide Giovanzanan tulkinnassa ainutlaatuisesta, palkitusta näytelmästä syntyy runollinen näyttämöteos musiikin, nukketeatterin ja fyysisen teatterin keinoin. Esityksessä syntymä ja kuolema kulkevat käsi kädessä.

Kolme naista, kolme aikakautta, yksi yhteinen tragedia

Ympäri maailmaa esitetty ja ylistetty näytelmä nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa &:n näyttämöllä. Muun muassa supersuosittujen televisiosarjojen (mm. Succession ja Normaaleja ihmisiä) käsikirjoittajana tunnettu Alice Birch tuo kolmen toisiinsa limittyvän elämäntarinan kautta näyttämölle ylisukupolvisen trauman, mielenterveysongelmat ja äitiyden perinnön.

Ohjaajat Sanna Silvennoinen ja Davide Giovanzana luovat omassa tulkinnassaan poeettisen maailman, jossa uniikki näytelmä herää henkiin musiikin, nukketeatterin ja fyysisen teatterin keinoin. Erään itsemurhan anatomia on vangitsevan kaunis teos, jossa äidinäidin, äidin ja tyttären elämä kolmella eri aikakaudella esitetään samanaikaisesti näyttämöllä. Tragediat muuttuvat näyttämöllä jatkumoksi, jota ei voi paeta. Naisten tahto kirjoittaa omat kohtalonsa uusiksi ei kuitenkaan sammu milloinkaan.

“Birch has crafted a rich, haunting, technically dazzling script” – Time Out

Teksti: Alice Birch
Ohjaus: Davide Giovanzana, Sanna Silvennoinen
Käännös: Reita Lounatvuori
Käännöksen sovitus: Mimmi Ahonen, Sara Koiranen
Dramaturgian assistentti: Sara Koiranen
Valosuunnittelu: Juho Rahijärvi
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Mirkka Nyrhinen
Äänisuunnittelu: Viljami Lehtonen
Säveltäjä: Maija Ruuskanen
Nukketaiteilija: Elina Sarno
Näyttelijät: Samuli Nordberg, Eero Ojala, Pauliina Palo, Riina Tikkanen, Terhi Suorlahti, Roosa Söderholm, Senna Vodzogbe
Tuotantopäällikkö: Luc Gérardin