Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.03.2022

Ensitanssija Abigail Sheppardille Edvard Fazer -palkinto

Kansallisbaletin ensitanssija Abigail Sheppard on saanut Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinnon. Sheppard otti vastaan palkintomaljan ja siihen kuuluvan 10 000 euron palkinnon Kansallisoopperan ja -baletin näyttämöllä Sibelius-baletin esityksen yhteydessä perjantaina 25. maaliskuuta 2022.

Palkinnon luovuttivat Suomen Kulttuurirahaston hallituksen varapuheenjohtaja Anne Birgitta Pessi ja palkintolautakunnan jäsen, Suomen kansallisbaletin taiteellinen johtaja Madeleine Onne. Palkintolautakuntaan kuuluvat Onnen lisäksi Suomen kansallisoopperan ja -baletin hallituksen puheenjohtaja Leena Niemistö ja pääjohtaja Gita Kadambi.

 

Kuvassa on ensitanssija Abigail Sheppard balettihypyssä.

Abigail Sheppard Sibelius-baletissa. Kuva: Roosa Oksaharju

 

Abigail Sheppard on Kansallisbaletin keskeisimpiä tanssijoita. Palkintolautakunnan perustelujen mukaan hän loistaa klassisen baletin roolien lisäksi myös nykytanssitehtävissä. Hänellä on erityinen kyky tavoittaa katsojan huomio roolissa kuin roolissa ja vetää mukaan esityksen lumoon. Sheppard on pidetty kollega, todellinen tiimipelaaja ja hän toimii erinomaisena balettitaiteen sanansaattaja.

Abigail Sheppard kiinnitettiin Suomen kansallisbalettiin vuonna 2015, hänet nimitettiin solistitanssijaksi vuonna 2018 ja ensitanssijaksi vuonna 2019.

Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinto on jaettu Kansallisoopperassa vuodesta 1984 lähtien, tänä vuonna 19. kertaa. Palkinnon ovat aiemmin saaneet tanssijat Aku Ahjolinna, Ulrika Hallberg, Maija Hänninen, Tommi Kitti, Jarkko Niininen, Juha Kirjonen, Barbora Kohoutková, Minna Tervamäki, Jaakko Eerola, Carolina Agüero, Timo Kokkonen, Nicholas Ziegler, Salla Eerola, Tiina Myllymäki, Samuli Poutanen, Michal Krčmář, Eun-Ji Ha, Linda Haakana sekä koko Suomen kansallisbaletti, joka palkittiin ryhmänä vuonna 1994.

Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinto

Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinto on kiertopalkinto, joka myönnetään joka toinen vuosi parhaasta Suomen kansallisbaletin piirissä tapahtuneesta tanssitaidetta edistävästä suorituksesta. Edvard Fazer -palkinto perustettiin Suomen kansallisoopperan baletin 60-vuotisjuhlavuonna 1982 ja se myönnettiin ensimmäisen kerran 1984. Palkinto on kauppaneuvos ja rouva Roger Lindbergin lahjoittama hopeamalja, jonka Suomen kansallisoopperan henkilökunta lahjoitti silloiselle johtajalleen Edvard Fazerille hänen 70-vuotispäivänään vuonna 1931. Vuonna 1996 Fazerin musiikkisäätiö siirsi varansa Suomen Kulttuurirahastolle, jolloin perustettiin Fazerin musiikkirahasto. Tässä yhteydessä myös palkinnon nimeksi tuli Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinto. Fazerin musiikkirahasto on nykyisin Roger Lindbergin musiikkirahasto, ja sen tarkoituksena on tukea suomalaista säveltaidetta ja jatkaa myös Edvard Fazerin nimeä kantavan palkinnon myöntämisperinnettä.