Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.12.2022

Ensimmäistä kertaa Suomessa Peder Balke ja Arktisen lumo Sinebrychoffin taidemuseossa

Sinebrychoffin taidemuseossa avautuu syksyllä 2023 norjalaistaiteilija Peder Balken (1804–1887) uraa ja tuotantoa monipuolisesti esittelevä näyttely. Tämä on taiteilijan ensimmäinen monografinen näyttely Suomessa ja Pohjoismaissa Norjan ulkopuolella. Näyttely toteutetaan yhteistyössä norjalaisen Nordic Institute of Art -kulttuuri-instituutin kanssa, ja sen kuratoivat instituutin johtaja FT Knut Ljøgodt ja Sinebrychoffin taidemuseon johtaja, FT Kirsi Eskelinen.

Kuvassa on kuva mereltä, jossa on keskellä kallio ja edessä veneitä vedessä.  Taivaalla on aukko, josta tulee valoa merelle.  Kuvan sävy on tumma ja ruskehtava.

Peder Balke(1804–1887), Nordkapp, 1848. The Gundersen Collection, Oslo. Kuva: Morten Heden Aamot/The Gundersen Collection

 

Peder Balke kuuluu romanttisen maalaustaiteen kiehtovimpiin edustajiin Pohjois-Euroopassa. Balken vuonna 1832 tekemä matka Skandinavian pohjoisimmille seuduille innoitti taiteilijaa koko hänen loppuelämänsä ajan. Balke työsti matkan inspiroimana näkyjä arktisesta maisemasta – vuorista, yöttömistä öistä ja revontulista. Vain muutamat Balken aikalaistaiteilijat, kuten Wilhelm Maximilian Carpelan, François-Auguste Biard ja Christian Ezdorf, kuvasivat arktisia maisemia. Balke oli yksi varhaisimmista taidemaalareista, joka matkusti napapiirin pohjoispuolelle jo 1830-luvulla. Näyttelyyn sisältyy lisäksi matkakertomuksia ja muita kuvitettuja julkaisuja. Ne olivat aikalaisille ainoa tarjolla ollut kuvasto arktiselta alueelta.

Balke matkusteli laajasti ja tutustui oman aikansa johtaviin taiteilijoihin, intellektuelleihin ja muihin merkkihenkilöihin. Hän opiskeli maanmiehensä Johan Christian Dahlin ohjauksessa Dresdenissä. Siellä hän tutustui myös kuuluisan romantiikan maisemamaalarin, Caspar David Friedrichin teoksiin. Molemmat taiteilijat olivat tärkeitä esikuvia Balkelle. Balken kokeellista ja erittäin omaperäistä maalaustekniikkaa, joka näyttää – ainakin nykyajan katsojan silmin – lähestyvän jopa abstraktiota, voidaan verrata esimerkiksi William Turnerin taiteeseen. Balke tutustui Turnerin teoksiin todennäköisesti oleskellessaan Lontoossa vuonna 1850.

Näyttely esittelee lähes 50 Peder Balken maalausta ja lisäksi teoksia muilta aikalaistaiteilijoilta norjalaisista ja ruotsalaisista museo- ja yksityiskokoelmista. Lainaavia museoita ovat muiden muassa The Gundersen Collection (Oslo), Nasjonalmuseet (Oslo), Nordnorsk Kunstmuseum (Tromsø), Nationalmuseum (Tukholma) ja Göteborgs konstmuseum (Göteborg). Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös näyttelykatalogi.

FT Knut Ljøgodt luonnehtii Balkea erääksi romantiikan ajan omaperäisimmistä ja kokeilevimmista taiteilijoista. ”Olemme ylpeitä, että saamme olla esittelemässä Balkea suomalaiselle yleisölle yhdessä Sinebrychoffin taidemuseon kanssa”, Ljøgodt sanoo.

”Norjalainen 1800-luvun maisemamaalaus tunnetaan Suomessa huonosti siitä huolimatta, että hienoja teoksia on ollut jonkin verran mukana näyttelyissä. Peder Balken maalaukset arktisista maisemista tuovat silmiemme eteen maailman, jota harva tuntee vielä nykyäänkään ja jota ilmastonmuutos uhkaa”, Kirsi Eskelinen toteaa.

Peder Balke

- Peder Balke syntyi Helgøyan saarella tilattomien maatyöläisten perheeseen vuonna 1804. Hän alkoi aluksi harjoittaa koristemaalausta sukulaisensa oppipoikana.
- Vuosina 1827–1829 Balke opiskeli Kuninkaallisessa piirustuskoulussa Oslossa ja vuosina 1829–1833 Tukholmassa Carl Johan Fahlcrantzin ohjauksessa.
- Matkusti Pohjois-Norjaan vuonna 1832.
- Matkusti ensi kertaa Eurooppaan vuosina 1835–1836 ja opiskeli norjalaisen taiteilija Johan Christian Dahlin johdolla Dresdenissä, missä tutustui myös Caspar David Friedrichin taiteeseen. Palasi Dresdeniin vuosiksi 1843–1844.
- Vuosein 1844–1850 välillä Balke matkusteli Euroopassa, erityisesti Saksassa. Pariisissa hän sai tilauksen Ranskan kuningas Ludvig Filip I:ltä. Balken tilausta varten tekemiä luonnoksia on säilynyt Louvren kokoelmassa, mutta itse tilaus raukesi vuoden 1848 vallankumoukseen. Balke asui jonkin aikaa myös Lontoossa.
- Asetuttuaan Norjaan vuoden 1850 paikkeilla Balke omistautui yhteiskunnallisille asioille ja tuki järjestäytyvää työväenliikettä.
- Balke kuoli vuonna 1887 pitkälti unohdettuna taiteilijana. Hänen tuotantonsa löydettiin uudelleen vähitellen 1900-luvun aikana. Balken taide on viime aikoina noussut kansainväliseen maineeseen retrospektiivisten näyttelyiden myötä (Lontoo, 2014), New York (2017).

Näyttelyn kuraattorit

FT Kirsi Eskelinen on Kansallisgalleriaan kuuluvan Sinebrychoffin taidemuseon johtaja.

FT Knut Ljøgodt on norjalaisen Nordic Institute of Artin johtaja. Hän toimii tällä hetkellä Peder Balken tuotantoa esittelevän catalogue raisonnéen päätoimittajana. Hän on kuratoinut useita pohjoiseurooppalaiseen taiteeseen keskittyneitä näyttelyitä ja kirjoittanut aihepiiristä laajasti. Viimeaikaisiin julkaisuihin kuuluu muiden muassa Peder Balke: Sublime North (Skira 2020) https://nordicart.org