Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.09.2022

Ensimmäisessä Käsityögaalassa palkittiin käsityöalan vaikuttajia ja tekijöitä

Kokkolassa juhlittiin 17.9.2022 historian ensimmäistä Käsityögaalaa, jossa käsityön tekijät saivat oman paikkansa punaisella matolla. Käsityögaalassa palkittiin tekijöitä seuraavissa kategorioissa: Vuoden käsityöharrastaja, Vuoden värjäri, Vuoden käsityöpersoona ja Vuoden käsityökumppani. Tämän vuoden gaalan järjesti Taito Keski-Pohjanmaa yhteistyössä Taitoliiton kanssa. Käsityögaalan juontajia toimivat Yle Puheen Puikko ja Koukku -ompeluseuran Jenny Lehtinen ja Kati Keinonen.

 

Kuvassa on Tuija Mäen tekemä fantasiametsä, jossa on kukkaruukusta tuleva sinivihreä varsi, jonka päässä on tylliä ja sinistä töyhtö' sekä nuken pää.  Lisäksi keltainen kukka, papukaija ja muita lintujä sekä varren päässä oleva kukka.

Tuija Mäki, Fantasiametsä. Kuva: Taitoliitto

”Käsityöalan oli aika saada oma juhla, jossa alan tärkeä merkitys nousee esille. Alalla on lukuisia tunnettuja ja arvostettuja tekijöitä sekä suurelle yleisölle tuntemattomia harrastajia, joille käsityöllä on suuri merkitys omassa elämässä. Koko käsityötoiminnan ja alan merkitys on kiistaton ja juhlan arvoinen”, sanoo gaalaidean äiti Taito Keski-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Tuula Puoskari.

Vuoden 2022 Käsityögaalan palkitut:

Vuoden 2022 käsityöharrastaja Tuija Mäki, käsityöbloggaaja, Tampere

Palkittava on monipuolinen käsityön taitaja ja aktiivinen innostaja. Hän välittää käsityön iloa ympärilleen upealla Värikäs kädenjälki -blogillaan. Hän on monipuolinen tekijä, joka jakaa osaamistaan ja omia ohjeitaan muille käsityön harrastajille. Kannustavalla ja muut huomioon ottavalla asenteella hän on innostanut myös muita kädentaitojen maailmaan. Lisäksi hän kehittää jatkuvasti itseään ja ottaa uteliaasti haltuun uusia tekniikoita. Hänen tekemisestään huokuu hyvä mieli ja tekemisen riemu.

Palkintona Suomen Kädentaidot -messujen messuviikonloppu-paketti marraskuun messuille. Valinnan tekivät yhteistyössä Taitoliitto, Kansalais- ja työväenopistojen liitto sekä Suomen Kädentaidot -messut.

 

Kuvassa ovat palkinnon saajat kollaasissa, jossa jokainen on omassa ruudussaan: Veera Jussila, Tuija Mäki ja alhaalla Ulla Lapiolahti ja Laura Nissi.

Palkitut yhteiskuvassa. Ylhäällä Veera Jussila ja Tuija Mäki, alhaalla Ulla Lapiolahti ja Laura Nissi. Kuva: Taitoliitto

 

Vuoden käsityöpersoona 2022 Veera Jussila, muotoilija, Käsityökekkerit.fi yrittäjä, Hämeenlinna

Palkinnon saaja on aktiivinen ja monipuolinen käsityöalan vaikuttaja. Persoonallaan hän innostaa ja on positiivinen esikuva käsityön ystäville. Käsityöyrittäjänä hän on luovasti kehittänyt tapoja toimia alan yrittäjänä tässä ajassa. Kestävä kehitys ja ekologiset valinnat ovat vahvasti läsnä hänen tekemisessään. Yhteisöllisyys ja osallistaminen ovat hänelle tärkeitä ja on hän upeasti onnistunut edistämään näitä arvoja liiketoiminnan rinnalla.

Valinnan tekivät yhteistyössä käsityölehdet Taito ja Kotiliesi käsityö.

 

  Kuvassa on puolitetuista ruuduista tehty matto, joissa leikatut ruudut ovat eri värisiä.  Oikeassa alanurkassa on anopinkieli

Tuffattu matto, Veera Jussila. Kuva: Taitoliitto

 

Vuoden 2022 värjäri Ulla Lapiolahti, tekstiilitaiteilija ja -suunnittelija, ammatillinen opettaja, freelancer, Jyväskylä

Palkittava on taiteilija ja tekstiilialan ammatillinen opettaja sekä luonnonvärien käytön edistämisen ja tietämyksen levittämisen pioneeri. Hän nauttii työskentelystä värien, muotojen, materiaalien sekä ihmisten parissa. Ja samanlaista hyvän olon tunnelmia hän pyrkii jakamaan eteenpäin omien töidensä kautta. Väripatojen äärellä ovat heränneet monet syvälliset keskustelut, mutta myös ystävyyssuhteet. Hänelle yhdessä tekeminen on jaettu ilo.

Vuoden värjäri palkitaan käsi- ja taideteollisuuden kultaisella taitomerkillä. Taitomerkki voidaan myöntää käsityön taitajalle ja yrittäjälle, jonka työt tunnetaan laadukkaina ja korkeatasoisina. Huomionosoitus liittyy vuoden käsityötekniikkaan, joka 2022 on värjäys luonnonväreillä. Valinnan teki Taitoliitto Värjärikilta ry esitysten pohjalta.

 

Kuvassa on ylhäältä päin kuvattuna ympyrässä runsaasti lankakeriä, jotka ovat kellertäviä, ruskeita, valkoisia ja vaalean sinisiä.

Värjäystä, Ulla Lapiosalmi. Kuva: Taitoliitto

 

Vuoden 2022 Keski-Pohjanmaan Taito-yrittäjä kultaseppä Laura Nissi

Palkinnon saaja on itsenäinen yrittäjä. Käsityöläisyys on hänelle intohimo, työssään hän luo kauneutta ja iloa arkeen ja juhlaan perinteisiä kultasepän työmenetelmiä käyttäen ja kunnioittaen, pyrkimyksenä aina korkealaatuinen käsityö. Korut kestävät aikaa ja käyttöä. Usein korun tilaaja pääsee vaikuttamaan valmistettavaan koruun jo sen syntyprosessin aikana, jolloin lopputulos on juuri sitä mitä tilaaja haluaa. Koruissa käytetyt materiaalit ovat laadukkaita, aitoja, sekä luotettavilta tavarantoimittajilta hankittuja. Materiaaleina uusiokäytetään myös asiakkaan vanhoja kultakoruja ja -korunosia.  Palkinnon saaja on osoittautunut upeaksi käsityöalan puolestapuhujaksi ja verkostoitujaksi.

Valinnan tekee Taito Keski-Pohjanmaa ry. Keski-Pohjanmaan Taito -käsityöyrittäjä palkinnon valinnassa kiinnitetään huomiota yrityksen toimintatapaan, tuotteiden omaleimaisuuteen, innovatiivisuuteen, luoviin toimintamalleihin ja laatuun sekä yrityksen toimintaedellytyksiin ja kehitysmahdollisuuksiin. Palkittavilta edellytetään eettistä ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaista toimintaa. Tuotteiden tulee edustaa korkeatasoista käsityötaitoa ja muotoilua ja niillä tulee olla perusteltu käyttötarkoitus.

Vuoden käsityökumppani 2022 Maaseudun Sivistysliitto

Yhteistyö Maaseudun sivistysliiton kanssa on ollut sujuvaa ja heillä on aina innostunut ote tekemiseen. He ovat omassa toiminnassaan tuoneet uusia avauksia myös käsityön kenttään ja sen myötä olleet kehittämässä toimialaa. ITE-taide toimii vahvasti käsityön ja taidekentän rajapinnassa ja esimerkiksi yhteistyö Taito Varsinais-Suomen Saloon perustetun ITE-taiteen gallerian kanssa on mahdollistanut uudenlaisten yleisöjen ja tekijöiden kohtaamiset.

Vuoden käsityökumppani on yhteistyössä Taitojärjestön kanssa edistänyt käsityöalaa Suomessa. Valinnan tekee Taitoliitto.