Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 01.07.2019

Ensimmäisen suomenkielinen tietokirja antiikin ajan merkittävimmästä lääkäristä

Galenos - Lääkärin kirjoituksia sielusta (2019) sisältää valikoiman suomennoksia Galenoksen psykologian alan tutkielmista kreikankielisestä alkutekstistä.

 

Vasta ilmestyneen kirjan painopiste on ihmissielua koskevissa näkemyksissä. Galenos tarkasteli sielun arvoituksellista luontoa antiikin filosofisen perinteen ja käytännön lääkärintyön valossa ja päätyi paikoin radikaaleihinkin johtopäätöksiin.

 

Kuvassa on alhaalta ylöspäin kuvattu kreikkalainen temppeli, josta näkyy pylväikköä.  Kuva on musta-valkoinen.  Keskellä kuvaa on kirjan kansi, joka on pohjaväriltään vaalean ruskea. Siinä on tummempi osa keskellä kantta ja reunustus on antiikin kuviota.  Sisässä on antiikin patsaiden kuvia.  Sävy on ruskea.  Päällä on kirjoittajan Marke Ahosen nimi ja alla kirjan nimi Galeanos - Lääkärin kirjoituksia sielusta.  Alla on pienellä kustantajan nimi Basam Books.

Kuva: Basam Books

 

Galenos eli Rooman valtakunnan suuruuden päivinä, ja vaikutti suuren osan pitkästä elämästään Roomassa, valtakunnan pääkaupungissa. Hän tunsi henkilökohtaisesti keisari Marcus Aureliuksen ja toimi tämän pojan Commoduksen lääkärinä. Hän ompeli kokoon taistelunäytöksissä haavoittuneita gladiaattoreita; hän matkusteli eri puolilla Välimeren aluetta opiskelemassa, tutkimassa ja parantamassa. Hän jätti jälkeensä valtavan kirjallisen tuotannon, joka vaikutti vahvasti myöhempään lääketieteeseen 1500 vuoden ajan. Hänen lääketieteellinen vaikutusvaltansa oli niin suuri, että jopa hänen tutkimustensa virheellisiä johtopäätöksiä jäi elämään länsimaalaiseen lääketieteeseen.

Galenos - Lääkärin kirjoituksia sielusta (2019) on ensimmäinen suomenkielinen tietokirja Galenoksen elämästä. Kirjan julkaisi kesäkuussa helsinkiläinen yleiskustantamo Basam Books. Kirjan on kääntänyt suomeksi Marke Ahonen.