Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 05.11.2020

Ensimmäinen taiteilijan työhön keskittyvä kulttuurihyvinvoinnin käsikirja julkaistaan 10.11.

Taidetta! Kulttuurihyvinvoinnin käsikirja on ensimmäinen suomenkielinen käsikirja kulttuurihyvinvoinnista. Kirjan tavoitteena on tukea onnistumista taiteilijoiden, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten sekä toimintaa järjestävien yhteisöjen kulttuurihyvinvointityössä. Teos toimii myös oivallisena oppikirjana aiheeseen.

 

Kuvassa on taustalla pallomaisia koristeketjuja eri väreissä ja keskellä kuvaa kirjan kansi.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Taiteen edistämiskeskus

 

Kirjan pohjana on tutkimus- ja kokemustieto taiteen käytöstä osana sosiaali- ja terveydenhuoltoa sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Kirjan kirjoittajilla Pia Hounilla, Isto Turpeisella ja Johanna Vuolastolla on pitkä kokemus kulttuurihyvinvoinnin eri sektoreilla taiteilijoina, tutkijoina, kehittäjinä, rahoittajan edustajina ja kokijoina.

Kirjassa tarkastellaan taiteilijan työtä laajasti kulttuurihyvinvoinnin eri osa-alueilla. Taidetoiminnan mahdollisuudet ovat viime vuosina lisääntyneet yhteiskunnassa, ja myös laki velvoittaa kuntia ottamaan kulttuurin huomioon. Kirjassa pohditaan taiteen vaikuttavuutta, tavoitteiden asettamista, toiminnan arviointia, mittaamista ja rahoittamista ja nostetaan esiin useita hyväksi havaittuja toimintamalleja. Kirjan sisältö on hyödyllistä taiteilijoille, sote-ammattilaisille, päättäjille, hyte-toiminnan koordinaattoreille ja ennaltaehkäisevää työtä tekeville.

Kirjassa on runsaasti käytännön vinkkejä kulttuurihyvinvoinnin toteutustavoista. Kirja käsittelee muun muassa etsivää kulttuurityötä, kulttuurilähetteitä, taidetta työhyvinvoinnin tukena, kulttuurista vanhustyötä, taiteilijaresidenssiä hoitolaitoksessa ja taidetta saattohoidon tukena.

Kirjan julkistaminen tapahtuu Taiken Facebook-sivujen liveen tiistaina 10.11. klo 10.30. Tilaisuudessa kuullaan puheenvuorot KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläiseltä sekä kirjan päätoimittaja, Taiken erityisasiantuntija Johanna Vuolastolta. Riina Hosio Tanssinlähettiläistä esittää Paikan tanssin.

Taidetta! Kulttuurihyvinvoinnin käsikirja

Pia Houni, Isto Turpeinen, Johanna Vuolasto (2020)
sivuja: 250
Julkaisija: Taiteen edistämiskeskus (Taike)

Tilaukset:Booky, https://www.booky.fi/tuote/pia_houni/taidetta_kulttuurihyvinvoinnin_kasikirja/9789526950501#!product_id=9789526950501

Teoksen voi ladata ilmaiseksi pdf-muodossa 10.11. alkaen Taiken sivuilta: https://www.taike.fi/kulttuurihyvinvointikirja https://www.taike.fi/fi/kulttuurihyvinvointikirja