Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.08.2020

Ensilumi on omakohtainen elokuva toiveikkuudesta turvapaikanhakijaperheessä

Ensilumi on suomalaisen Hamy Ramezanin ohjaama elokuva Suomeen asettuneesta iranilaisesta perheestä, joka odottaa turvapaikkahakemuksen päätöstä toiveikkain mielin. Pääosassa nähdään Cannesin ja Berliinin filmijuhlilla parhaana näyttelijänä palkittu iranilainen Shahab Hosseini.

Mehdipourin perhe. Rooleissa: Shabnam Ghorbani, Kimiya Escandari, Aran-Sina Keshvari, Shahab Hosseini. Kuva: Elokuvayhtiö Aamu

Mehdipourin perhe. Rooleissa: Shabnam Ghorbani, Kimiya Escandari, Aran-Sina Keshvari, Shahab Hosseini. Kuva: Elokuvayhtiö Aamu

 

Elokuva pohjaa ohjaajan omiin kokemuksiin. Se on ainutlaatuinen ja kaunis kertomus perheestä, joka löytää iloa arjesta ja kykenee säilyttämään positiivisen asenteensa vaikeissakin tilanteissa Elokuvan on tuottanut menestyksekkään Hymyilevän miehen tehnyt Elokuvayhtiö Aamu. Lyhytelokuvistaan palkitulle Hamy Ramezanille myönnettiin 2019 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ammattilaistapahtuma Finnish Film Affairin pääpalkinto kansainvälisesti kiinnostavimmasta suomalaisesta projektista.

Yhdessä pääosassa perheen isänä nähdään Shahab Hosseini, joka on palkittu parhaana näyttelijänä Cannesin ja Berliinin filmijuhlilla parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkinnon voittaneista elokuvista Nader ja Simin: ero (2011) ja The Salesman (2016). Elokuvan muissa rooleissa nähdään Shabnam Ghorbani ja Aran-Sina Keshvari sekä Laura Birn, Vilho Rönkkönen, Kristiina Halkola, Eero Melasniemi ja Muhammed Cangore.  Elokuvan tuottaa Elokuvayhtiö Aamu tuottajinaan Jussi Rantamäki (Hymyilevä mies) ja Emilia Haukka. Sen levittää Suomessa Nordisk Film.

 

 

Synopsis

Mehdipourin perhe on asunut jo muutaman vuoden vastaanottokeskuksessa suomalaisessa pikkukaupungissa. He uskovat tulevaisuuteen Suomessa ja elävät elämäänsä, kuten mikä tahansa perhe nauttien Suomen kesästä, yöttömistä öistä ja lettukesteistä paikallisten ystävien kanssa. Perhe saa tiedon, että heidän turvapaikkahakemuksensa on hylätty, mutta he katsovat tulevaisuuteen silti positiivisesti. He tekevät viimeisen mahdollisen valituksen päätöksestä ja jatkavat jokapäiväistä elämäänsä karkotusuhasta huolimatta.
 
Perheen poika Ramin aloittaa ensimmäisen vuotensa yläkoulussa ja jokainen hetki on hänelle entistäkin kallisarvoisempi. Nuoruuden ja aikuisuuden kynnyksellä elävä Ramin opettelee löytämään oman äänensä ja paikkansa maailmassa parhaan ystävänsä Jigin kanssa. Samalla Raminin elämäniloa huokuvat isä ja äiti yrittävät rakentaa perheelleen onnellista ja turvallista elämää.

Elokuvan ensi-ilta on 16.10.2020