Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 29.12.2022

Energiatalkoista Nato-kynään, tsempatiasta Haminan mursuun: Vuoden 2022 sanapoimintolista on julkaistu

Kuluneen vuoden ilmiöitä ja puheenaiheita myötäilevä sanalista on taas pantu kokoon. Koosteessa on noin 70 esimerkkiä niistä runsaasta neljästätuhannesta sanasta, jotka on vuoden aikana kerätty lähinnä median kielestä ja lisätty Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) uudissanatietokantaan.

 

Kuvassa on mursu edestä päin kuvattuna maalauksessa ja sen väri on vaalean ruskea.

Haminan mursu in memoriam. Yksityiskohta Alfred Jacobsenin opetustaulusta. Kuva: Nurmeksen museo.

 

Vuoden sanapoiminnot eivät ole Kielitoimiston sanakirjaan lisättyjä tai kieleen ”hyväksyttyjä” sanoja. Siinä missä sanakirjaan lisättävät sanat ovat vakiintuneita yleiskieleen, sanapoimintokoosteen sanat voivat olla hyvinkin lyhytikäisiä. Listalle pääsyn tärkein kriteeri on ajankohtaisuus: se että sana liittyy selvästi vuoden tapahtumiin tai trendeihin.

Sanaston koostaa Kielitoimiston sanakirjan toimitus yhteistyössä kielenhuollon kanssa. Onkin hyvä muistaa, että sanapoiminnot ovat ihmisten, vieläpä verrattain pienen joukon kokoamia. Joitakin mediahuomiota herättäneitä sanoja on saattanut jäädä huomaamatta, ja jotkin sanat taas voivat olla osalle lukijoista tuttuja jo useamman vuoden takaa.

Kriisivuosi jättää jälkensä

Tänä vuonna mediatilaa on pitänyt hallussaan varsinkin Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Sanapoiminnoissa on mukana varsinaisia sotasanoja, kuten evakuointikäytävä (tulitauon ajaksi avattu väylä siviilien evakuoimiseksi),

https://www.kotus.fi/sanakirjat/kielitoimiston_sanakirja/ajankohtaista_kielitoimiston_sanakirjassa/kriiseja_koronan_hantia_ja_pintakuohuja.39303.news

https://www.kotus.fi/sanakirjat/kielitoimiston_sanakirja/uudet_sanat/vuoden_sanapoiminnot/sanapoimintoja_2022

 
Kotimaisten kielten keskuksessa (Kotus) huolletaan suomea ja ruotsia sekä tarjotaan kieli- ja nimineuvontaa. Kotuksessa laaditaan sanakirjoja, jotka kuvaavat nykykieltä sekä kielen vaihtelua ja muutosta. Kotuksen yhteydessä toimivat suomen kielen, ruotsin kielen, saamen kielten, viittomakielten ja romanikielen lautakunnat.