Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 14.10.2020

EMMAn ja Saastamoisen säätiön yhteistyönä aukeaa Eeva-Leena Eklundin näyttely

Eeva-Leena Eklundin :) -näyttely jatkaa Saastamoisen säätiön ja EMMAn yhteistyötä, jossa vuosittain tilataan kiinnostavalta ja ajankohtaiselta nykytaiteilijalta uusi teos säätiön taidekokoelmaan. Tilaisuudessa ensiesityksessä myös Saara Ekströmin ja Eero Tammen Biblion -videoinstallaatio ja esittelemme Saastamoisen säätiön kokoelmaa esittelevän Kosketus-näyttelyn uudistukset: Ihminen ja luonto -kokonaisuuden sekä Maaria Wirkkalan teoksen Tästä eteenpäin.

 

Kuvassa on keskellä on suuri orvokki ja oikeassa reunassa on kaksi suklaapatukkaa.  Alhaalla vasemmalla on kapea kukkanauha.

Eeva-Leena Eklund:)  Kuva: EMMA

 

Eeva Leena Eklund :) 28.10.2020–9.5.2021

Niin nyrjähtänyt kuin on maailma, sitä ovat myös Eeva-Leena Eklundin teokset. Eklundin maalauksilla on aina kosketuspinta todellisuudessa ja sen havainnoinnissa. Teosten aihiot voivat kummuta sohvan kuosista, tomaateista, isoisän rintamalta lähettämistä postikorteista tai kadulta avautuvista näkymistä. Eklund katsoo arjen kuriositeettien taakse; siihen, kun saavuttamaton kaipuun kohde korvataan ikkunalautojen tuijottavilla posliinieläimillä.

Eeva-Leena Eklundin näyttely jatkaa Saastamoisen Säätiön ja EMMAn yhteistyötä, jossa kiinnostavalta ja ajankohtaiselta nykytaiteilijalta tilataan vuosittain uusi teos säätiön taidekokoelmaan. Eeva-Leena Eklund toteuttaa näyttelyyn uuden, laajan installaation, jonka hän on suunnitellut EMMAn tilaan ja arkkitehtuuriin. Näyttelyn kuratoi kuvataiteilija Anna Tuori.

 

Kuvassa on ruutuja, joissa on tekstiä, tiilen värinen ruutu ja keskellä on kaksi ruutua, joissa on pallot sekä tekstiä taustalla.

Saara Ekström & Eero Tammi. Biblion, 2018. Video still. Saastamoisen säätiön taidekokoelma. Kuva: EMMA

 

Saara Ekström & Eero Tammi: Biblion 28.10.2020–25.4.2021

Saara Ekströmin ja Eero Tammen uusi videoinstallaatio Biblion (2019) saa ensiesityksensä Kosketus-näyttelyn mediatilassa syksyllä 2020. Teos havainnoi kirjaa ja syventyy sen hypnoottiseen ja kerrokselliseen olemukseen muuttuvan, kasvavan ja katoavan tiedon kantajana. Kirjastoihin, antikvariaatteihin, varastotiloihin ja kaatopaikoille päätyvien kirjamassojen paino on myös historiamme painoa ja perintöä – yhdelle korvaamaton aarre, toiselle turha taakka.

Kokoelmanäyttely Kosketus aina esillä

Syksyllä 2020 avautuvassa osiossa esitellään taideteoksia, joissa luonto on läsnä eri tavoin. Ihminen on osa luontoa ja eläinkuntaa, mutta tasapaino välillämme on usein kadoksissa. Sanotaankin, että ihminen on pedoista julmin. Luonto voi olla meille toimeentulon lähde, raivattava este, tieteellinen haaste, paikka rentoutua tai arvoitus.

Uudessa kokonaisuudessa nähdään teoksia taiteilijoilta Tilo Baumgärtel, Maria Duncker, Latifa Echakhch, Juhani Harri, Pekka Jylhä, Kimmo Kaivanto, Sanna Kannisto, Otto Karvonen, Essi Kuokkanen, nabbteeri, Inka Nieminen, Roland Persson, Jani Ruscica, Hanna Saarikoski, Olli Suorlahti, Jaakko Tornberg, Janna Syvänoja, Ferdinand von Wright ja Wilhelm von Wright.