Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.05.2024

EMMAn ja Saastamoisen säätiön InCollection-näyttelysarja esittelee yhdysvaltalaisen Tschabalala Selfin tuotantoa ensi kertaa Suomessa

Tschabalala Self on seitsemäs taiteilija EMMAn ja Saastamoisen säätiön yhteistyössä tuottamassa InCollection -komissionäyttelyiden sarjassa. Samasta korttelista -nimisen näyttelyn lähtökohtana on toiminut säätiön kokoelmaan tilattu maalaus Anthurium (Flamingonkukka).

Kuvassa on takaa päin mustan naisen ylävartaloveistos ja siinä läpinäkyvä vaate, jossa on sinisiä raitoja pyöreästi ja perhosmaisesti. Vasemmalla on kelta-oranssi teos. Oikealla on vihreä pohjainen teos.

Tschabalala Self, Yöasu 1, 2023. Tschabalala Self Studion omistuksessa. Kuva: Paula Virta/EMMA

 

Taiteilijan monimateriaaliset maalaukset ja veistokset muodostavat EMMAn näyttelytiloihin tarinallisia esillepanoja, jotka ilmentävät New Yorkin Harlemin katukortteleiden elämää. Näyttely on esillä EMMAssa vuoden, 8. toukokuuta 2024–4. toukokuuta 2025.

New Yorkin Harlemista kotoisin oleva Tschabalala Self (s.1990) on tunnettu teoksistaan, joissa hän hyödyntää maalauksen ja kollaasin menetelmiä. Hän venyttää perinteisen maalaustaiteen rajoja yhdistelemällä teoksiinsa eri pigmenttejä, tekstiilejä ja painettuja materiaaleja. Self ammentaa taiteeseensa hänen henkilökohtaisista kokemuksistaan mustana amerikkalaisena naisena. Rikkomalla ja muovaamalla länsimaista kuvastoa hän luo uudenlaista kerrontaa mustista kehoista.

 

Kuvassa on näyttelysali, jossa on vaalean siniset seinät ja vasemmalla tummaa naista esittävä veistos ja takana seinällä teos, jossa on suutelevan pariskunnan kasvot. Oikealla on teos, jossa on nainen punaisessa puvussa.

Tschabalala Self: Samasta korttelista. Kuva: Paula Virta/EMMA

 

Lähes 20 teosta sisältävä Samasta korttelista (Around the Way) -näyttely koostuu taiteilijan viimeaikaisista maalauksista ja ihmisenkokoisista veistoksista sekä kolmesta näyttelyä varten tuotetusta maalauksesta. EMMAssa nähtävät tilalliset esillepanot kutsuvat pohtimaan identiteetin ja representaation kysymyksiä.

“Olen todella innoissani saadessani esittää teoksiani EMMAssa ensimmäistä kertaa suomalaiselle yleisölle. Näyttely on minulle erityisen tärkeä, sillä se on oodi kotikorttelilleni Yhdysvaltojen Harlemissa. Kaikki maalausteni hahmot ovat jollain tapaa inspiroituneet läheisistäni, ystävistäni, naapureistani tai tuntemattomista, joita kohtasin kasvaessani Harlemissa. Samasta korttelista pyrkii näyttämään mustan amerikkalaisuuden kauneutta ja moniulotteisuutta”, taiteilija kertoo.

Näyttelyn englanninkielinen nimi Around the Way viittaa mustien amerikkalaisten puhekieliseen ilmaisuun. Se kuvaa henkilöä, joka on kotoisin samasta kaupunginosasta ja omaa kyseisen alueen asukkaille ominaisen olemuksen. Näyttelyssä teosten hahmot muodostavat moniulotteisen muotokuvan tällaisista yksilöistä. Self kuvaa, kuinka he ottavat haltuun katunsa ja kotinsa määrittelemällä itse sen, miten ja millaisina heidät nähdään.

 

Kuvassa on Tschabalala Self istumassa punaisella istuimella. Hänellä on sininen pusero ja musta minihame. Taustalla on vaalean sinistä seinää ja siinä keltaisia isoja ja valkoisia linjoja, jotka muodostavat ruutuja.

Tschabalala Self. Kuva: Paula Virta/EMMA

 

Tietoa InCollection-näyttelysarjasta

InCollection on EMMAn ja Saastamoisen säätiön vuodesta 2018 lähtien yhteistyössä tuottama komissionäyttelyiden sarja. Tämä ainutlaatuinen komissiosarja kasvattaa vuosittain Saastamoisen säätiön taidekokoelmaa aikamme uraauurtavalta taiteilijalta tilatulla teoksella, jonka ympärille taiteilija pääsee ideoimaan ja tuottamaan EMMAn tilaan rakentuvan, kuratoidun näyttelykokonaisuuden.

Kukin taiteilija vierailee hyvissä ajoin EMMAssa tutustumassa museoon ja ennen kaikkea sen tilaan ja ympäristöön. Yksi yhteistyömuodon tärkeimmistä motiiveista sekä EMMAlle ja säätiölle onkin tilaisuus heittäytyä syvälliseen dialogiin taiteilijan kanssa sekä mahdollistaa hänen teostensa esilletuominen visionäärisellä tavalla. Tschabalala Self on seitsemäs taiteilija InCollection -näyttelysarjassa. Sarjan aikaisemmat taiteilijat ovat Pierre Huyghe, Pilvi Takala, Chiharu Shiota, Eeva-Leena Eklund, Tatsuo Miyajima ja Alicja Kwade.