Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 04.06.2021

EMMA Hesselholdt & Mejlvangin näyttely The White Exhibition kiinnittää huomiomme valkoiseen väriin

Hesselholdt & Mejlvangin näyttely The White Exhibition analysoi valkoista väriä ja sen yhteiskunnallisia rakenteita. Vaikka aihe on vakava, lähestyy taiteilijakollektiivi sitä leikkisällä ja visuaalisesti helposti lähestyttävällä tavalla.

Näyttely herää henkiin päivittäin esitettävien performanssien kautta sekä levittäytyy museotilan ulkopuolelle espoolaisen Länsiväylä-sanomalehden sivuille kesän aikana julkaistavissa teoksissa. The White Exhibition on esillä.

EMMAn 2021 Hesselholdt & Mejlvangin näyttely The White Exhibition analysoi valkoista väriä.

Hesselholdt & Mejlvang: The White Exhibition, EMMA, 2021. Kuva: Ari Karttunen / EMMA.

Jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan yhdessä työskennellyt tanskalainen taiteilijakollektiivi Hesselholdt & Mejlvang, Sofie Hesselholdt (s. 1974) ja Vibeke Mejlvang (s. 1976) pohtii teoksissaan esimerkiksi ihonväriin ja sukupuoleen sekä näiden kulttuurisiin lukutapoihin liittyviä käytäntöjä. The White Exhibition -näyttelyn (suom. Valkoinen näyttely) lähtökohtana on taiteilijoiden viesti siitä, että valkoisuus ei ole neutraali asia, vaan järjestelmä, jonka osallisena me kaikki olemme. He painottavat, että toivoa ei pitäisi koskaan menettää, vaan meidän on tiedostettava nykyiset, eriarvoisuutta tukevat järjestelmät ja rakennettava ne uudelleen – kohti yhdenvertaisempaa maailmaa.

The White Exhibitionin taiteilijat Sofie Hesselholdt ja Vibeke Mejlvang.

Sofie Hesselholdt ja Vibeke Mejlvang. Kuva: Ella Tommila/EMMA

EMMAn amanuenssin Ingrid Ormanin kuratoima Hesselholdt & Mejlvangin näyttely on esillä uudelle ja kokeilevalle taiteelle suunnatussa tilassa, EMMAn Areenassa. Näyttelytilassa nähdään pitkäkestoisia performansseja päivittäin ja esiintyjät ovat paikalla aina neljä tuntia kerrallaan. Taiteilijoiden työskentelylle on tyypillistä, että teokset ulottuvat näyttelytilan ulkopuolelle ja saavuttavat paikallisen yleisön myös yllättävissä paikoissa. Näyttelyn lisäksi taiteilijaduon suunnittelema teos ilmestyy espoolaisen Länsiväylä-sanomalehden sivuilla viitenä keskiviikkona käyden vuoropuhelua päivän uutisten kanssa.

EMMAn Ingrid Ormanin kuratoimassa Hesselholdt & Mejlvang näyttelyssä 2021 nähdään pitkäkestoista performanssia päivittäin.

Hesselholdt & Mejlvang: The White Exhibition, EMMA, 2021. Kuva: Ari Karttunen / EMMA.

EMMAn vuoden 2021 kattoteema on taiteen voima. Hesselholdt & Mejlvang vie meidät tärkeiden ja ajankohtaisten keskustelujen äärelle. Taiteilijat tuovat taiteensa kautta esiin yhteiskunnassamme piileviä eriarvoistavia rakenteita ja purkavat kansallisen identiteetin, toiseuden sekä kollektiivien muodostumiseen liittyviä kysymyksiä.

Hesselholdt & Mejlvang -taiteilijakollektiivin tuotantoa on esitelty laajasti eri kansainvälisissä museoissa, kuten esimerkiksi ARoS-taidemuseossa Aarhusissa, Tanskassa sekä useissa gallerioissa, julkisissa tiloissa ja taidetapahtumissa, kuten nykytaidebiennaali Manifesta 12 -näyttelyssä Palermossa, Italiassa.

 

Näyttelyä on tukenut Danish Arts Foundation.