Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.09.2020

Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Jouko Aaltoselta Agit-Propin tarina kirjana

Uutuuskirja Agit-Prop kertoo sosialistisen Abban huiman tarinan läpi vallankumousten vuosikymmenten. Teoksen on kirjoittanut palkittu elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Jouko Aaltonen, joka ohjasi Agit-Prop-elokuvan Lauluja utopiasta (2017) yhdessä Peter von Baghin kanssa.

Kuvassa ovat Agit-Propin laulajan Monna Kamu, Sinikka Sokka, Pekka Aarnio ja Martti Launis laulamassa mikrofonien edessä.  Heistä on puolivartalokuvat ja kuva on musta-valkoinen.

Osa kirjan kansikuvasta. Kuva: SKS

 

Kenen joukoissa seisot, Natalia, Olen kommunisti… Sosialistinen Abba, poliittisen laululiikkeen ikoni Agit-Prop kasattin 1970-luvulla taistolaisuuden nyrkiksi, mutta se nousi koko kansan klassikoksi ja kansainväliseksi tähdeksi. Pekka Aarnio, Monna Kamu, Martti Launis ja Sinikka Sokka lauloivat toivosta ja utopiasta, paremmasta maailmasta. Miten ja miksi poliittisesta agitaatioryhmästä tuli niin suosittu?

”Agit-Prop on myös sukupolvikokemus. Sen ääni on ollut poliittisen liikkeen, idealismin, sosialismin, utopian, kokonaisen sukupolvenkin ääni. Vuosikymmenten myötä esiintyjät harmaantuivat yhdessä yleisönsä kanssa, mutta joukossa oli aina nuorempienkin sukupolvien edustajia,” Aaltonen kommentoi. Yhtye teki 2000-luvulla yhden musiikkihistorian epätodennäköisimmistä comebackeistä. Kaj Chydeniuksen ja Eero Ojasen säveltämät laulut puhuttelevat myös Ultra Bra -sukupolvea. Peter von Bagh on kuvannut Agit-Propia ”uskaltamisen sankarinäytelmä[nä]: jännittynyt, kiihtynyt olotila paremman elämän puolesta, tosiseikka idealismin ikuisesta nuoruudesta.”

Kirjaa varten Aaltonen on haastatellut kvartetin jäseniä ja yhteistyökumppaneita. Lisäksi hän on saanut käyttöönsä ainutlaatuista yhtyettä koskevaa materiaalia, muun muassa Monna Kamun päiväkirjoja ja Martti Launiksen valokuvia. Teos ilmestyy syksyllä 2020 myös äänikirjana Sinikka Sokan lukemana.

”On mahtavaa, että Jouko Aaltonen keri auki noita vuosikymmeniä. Paljon oli unohtunut, paljon jäi ikuisesti muistiin. Paljon tuli yhdessä koettua. Alussa maailman nuoriso loi ympärilleen solidaarisuuden parantavaa voimaa. Sittemmin maailma pirstaloitui, joukot hajaantuivat, solidaarisuus katosi. Olisiko jälleen aika nousta?” Kamu summaa tunnelmiaan Agit-Prop-kirjan ilmestyessä.

Tervetuloa teoksen julkistamistilaisuuteen Helsingin keskustan Akateemiseen Kirjakauppaan torstaina 24.9. klo 17. Illan aikana Agit-Propin Monna Kamu ja Sinikka Sokka keskustelevat Jouko Aaltosen kanssa. Kamu ja Sokka laulavat myös muutaman yhtyeen ikonisista kappaleista. Heitä säestää Eero Ojanen. Kaikkia esiintyjiä on mahdollista haastatella tilaisuuden yhteydessä.

Jouko Aaltonen dokumenttielokuvien ohjaaja, käsikirjoittaja sekä tietokirjailija. Hän saattoi loppuun Peter von Baghin aloittaman elokuvan Lauluja utopiasta (2017), joka käsitteli Agit-Propia. Aaltosen käsialaa on myös poliittista laululiikettä käsittelevä Kenen joukoissa seisot (2006), joka huomioitiin parhaan dokumentin Jussi-palkinnolla.