Kuusenoksa ja lukinlanka on teemana Lahden historiallisen museon näyttelyssä. Samalla juhlitaan jugendin sataa vuotta Lahdessa: tänä vuonna Eliel Saarisen suunnittelema kaupungintalo täyttää tasan 100 vuotta.
Jugendia ja sen liittymistä Lahden rakennushistoriaan on monipuolisesti tuotu esiin museon tiloissa. Samalla näyttely juhlistaa uudistuneita, raikkaita tiloja. Lahtea rakennettiin voimakkaasti 1900-luvun alussa ja jugend oli silloin vallitseva tyylisuunta, joten nyt esillä on mukana runsaasti lahtelaista jugendia.
Näyttely on viety kolmeen kerrokseen, joista ensimmäisessä kävijälle tuodaan esiin jugendin yleisiä piirteitä Suomessa. Lahtelainen jugend ja erityisesti arkkitehtuuri painottuneena Eliel Saarisen osuuteen on toisen kerroksen antia. Kolmanteen kerrokseen oli sisustettu kuvitellun perheen kesäpaikka Vesijärven rantaan kuin kurkistuksena vuosisadan vaihteen elämään ja tyyliin.
Jugendissa kokonaisuuksia
Jugendissa aiheita haettiin luonnon kasvuvoimasta ja tärkeitä olivat kauneus ja sulavuus, jopa epäsymmetrisyyttä käytettiin. Ajan suomalaiset taiteilijat olivat kansainvälistyneitä, mutta aiheita otettiin omasta ympäristöstä. Siinä, missä ranskalaiset käyttivät ruusuja, suomalaisessa jugendissa on käpyjä, havuja ja kuusenoksia.
Pariisin maailmannäyttely vuosisadan vaihteessa oli merkittävä suomalaisen jugendin ja taiteilijoiden voimannäyte. Lahden näyttelyyn on saatu esille massiivinen vitriini, joka oli esillä Pariisissa.
Jugendille tyypillistä on, että suunniteltiin ja toteutettiin kokonaisuuksia. Rakennuksen arkkitehtuurin lisäksi suunniteltiin huonekalut, tekstiilit, astiat ja joskus jopa emännän pukukin samaan tyyliin. Kolmannen kerroksen huoneissa voi ihailla tätä konkreettisesti. Vaikka esimerkiksi tapeteissa on runsaita kuvioita ja voimakasta väriä ja myös huonekaluissa kuviointeja sekä yksityiskohtia, tunnelma on harmoninen.
Jugendin voimana on varmasti ollut myös se, että arkkitehdit saivat tehdä kokonaisvaltaista työtä. Eliel Saariselta on esillä kuva täydellisestä huoneesta, jossa on mukana kaikki yksityiskohdat ja sen jälkeen on tullut toteutus. Puusepän työ oli arvossaan, kun saatettiin yksityiskohdat paikoilleen. Ehkä tässä olisi opittavaa myös nykypäivälle: annettaisiin tilaa kestävälle kehitykselle.
Lahden historiallisen museon näyttely on erinomainen kooste 1800-luvun kultakauden jatkeena tulleesta jugendista, uudesta taiteesta, joka vei hyvällä tavalla kansallista tyyliämme eteenpäin. Se oli mukana ajan hengessä, joka puhuttelee edelleen.
LAHDEN HISTORIALLINEN MUSEO
Lahdenkatu 4
Puh. (03) 8144536
fax (03) 8144535
www.lahdenmuseot.fi
Avoinna: ti-pe 10-17, la-su 11-17
Museon ensimmäisessä kerroksessa toimii viikonloppuisin la-su klo 11-16 Kafé Kartano
Jugendajan matkalaukku
Heinolan kaupunginmuseo
Kuva: Lahden kaupunginmuseo / Tiina Rekola
Lahden Rautatienkatua 1910-luvulla
Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto