Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.04.2023

Elina Pirisen odotettu sinfoninen suurteos ensi-iltaan Tanssin talossa

Tanssin talon Erkko-salissa saa toukokuun alussa ensi-iltansa suomalaisen nykytanssin kentällä harvinaisen suurimuotoinen teos. Palkitun koreografin Elina Pirisen uutuus Mortal Tropical Dances kasvattaa esittävän nykytaiteen ilmaisun sinfonisiin mittoihin. Teoksen ensi-ilta on pe 5. toukokuuta.

 

Kuvassa ovat tanssijat kädet pystyssä tummalla taustalla.

Kuva: Venla Helenius

 

Miten jakaa elämän järisyttävää voimaa? Tanssitaiteilija ja musiikintekijä Elina Pirisen pitkään odotettu uusi sinfoninen suurteos Mortal Tropical Dances täyttää Tanssin talon suuren näyttämön sisäisen tropiikkimme erikoistansseilla, hurjalla livemusiikilla sekä lumoavilla väreillä ja tuoksuilla.

Esityksessä kohtaavat Pirisen kaksi taiteentekemisen aluetta, tanssi ja musiikki. Teoksessa esiintyy 7 tanssijan kansainvälinen ryhmä sekä 11 musiikin eri aloilta tulevaa muusikkoa. Teoksen massiivisen kerroksellisen elävän musiikin on läpisäveltänyt Ville Kabrell.

Elina Pirinen on viimeisten vuosien aikana tehnyt kaksi kansainvälistä tilausteosta, Iceland Dance Companylle (2020) ja Salzbugissa toimivalle SEAD Salzburg Experimental Academy of Dance -koululle (2020). Lisäksi hän on työskennellyt Norjan kansallisen nykytanssiryhmän Carte Blanchen kanssa. Esityksen kansainvälinen tanssijaryhmä on löytynyt näiden yhteistöiden kautta.

 

Kuvassa ovat tanssijat käpertyneinä toistensa ympärille ja heidän päällään on vain rintaliivejä ja pikkuhousuja.

Kuva: Venla Helenius

 

Mortal Tropical Dancesin tanssivat Karolina Ginman (FI), Una Björg (IS) & Felix Urbina (MX) Iceland Dance Companysta, Simone Benini (IT), Adrian Barzak (PL) & Caroline Eckly (FR) Carte Blanche Norwaysta ja Elina Pirinen (FI).

Näyttämöllä nähdään ja kuullaan myös lauluyhtye Lumen Valo yhdessä erilaisten doom-kitaroiden, kello- ja lyömäsoittimien, koneiden, jousien, murinoiden ja teokseen kirjoitettujen mantrojen ja rukousten kanssa. Ville Kabrellin ja Lumen Valon lisäksi teoksessa soittavat rumpali Tatu Rönkkö sekä kitaristi Pyry Nikkilä. Kaikki muusikot ovat työskennelleet Pirisen kanssa aiemmin, joko hänen tanssiteoksissaan tai musiikkiprojekteissaan.

Teoksen taiteelliseen työryhmään kuuluvat lisäksi dramaturgi Heidi Väätänen, valo- ja tilasuunnittelija Mikko Hynninen sekä pukusuunnittelija Jouko Korkeasaari.

Elina Pirinen haluaa teoksillaan luoda vastavoimia siihen tuntemaamme maailmaan, jossa jo pidempään on hallinnut pelokas ja masentunut henki. Mitä elävämpi, laveampi, villimpi ja pelottomampi näyttämön kanvas on, sitä helpompi meidän kunkin on heijastaa siihen koko elämämme ja avata elämän mielekkyyden säilymisen kannalta uusia ovia.

Mortal Tropical Dances nähdään yhteensä kuusi kertaa Tanssin talon Erkko-salissa ajalla 5.–14.5.2023. Teos on Tanssin talon, Zodiak – Uuden tanssin keskuksen ja Norjan kansallisen nykytanssiryhmän Carte Blanchen yhteistuotanto. Teos toteutetaan osana Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa, Tanssin talon kotimaisia tanssitekijöitä tukevaa SPARKS-hanketta. Hankkeessa tuotetaan yhteensä kuusi kantaesitystä Tanssin talon Erkko-saliin ja Pannuhalliin.

Kantaesitys

Ensi-ilta: pe 5.5.2023 klo 19.00, Tanssin talo, Erkko-sali (Kaapeliaukio 3), Helsinki
Muut esitykset:
Ti 9.5.
Ke 10.5.
Pe 12.5.
La 13.5.
Su 14.5.

Koreografi, runot: Elina Pirinen
Säveltäjä: Ville Kabrell
Koreografin assistentti: Karolina Ginman
Tanssijat: Adrian Barzak, Simone Benini, Una Björg, Caroline Eckly, Karolina Ginman, Elina Pirinen, Felix Urbina
Muusikot: lauluyhtye Lumen Valo, rumpali Tatu Rönkkö, kitaristi Pyry Nikkilä, syntetisaattori Ville Kabrell
Valo- ja tilasuunnittelu: Mikko Hynninen
Dramaturgi: Heidi Väätänen
Pukusuunnittelu: Jouko Korkeasaari
Ääniteknikko: Antti Kainulainen
Tuottaja : Maija Eränen
Hallinto: Outi Järvinen / Arts Management Helsinki
Yhteistuotanto: Tanssin talo, Zodiak – Uuden tanssin keskus, Carte Blanche Norway
Yhteistyössä: Iceland Dance Company
Tukijat: Pohjoismainen kulttuuripiste, Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus