Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 17.08.2023

Eliel Saarinen 150 vuotta - Helsingin päärautieaseman kellotorni soi sunnuntaina 20.8. ensimmäistä kertaa koskaan

Sunnuntaina 20.8.2023 klo 15 Helsingin päärautieasemalla on mahdollista päästä todistamaan historiallista hetkeä, kun aseman kellotorni soi ensimmäistä kertaa koskaan. Ääni tulee sisältämään jotain perinteistä, mutta siltikin yllättävää.

 

Kuvassa on Helsingin päärautatieasema kuvattuna ylhäältä päin.  Siinä näkyy taaempana kellotorni ja etualalla rakennusta ja etuovia. Rakennus on ruskea.

Helsingin päärautatieasema. Kuva: VR

 

Tuolloin päärautatieaseman suunnitelleen arkkitehti Eliel Saarisen syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta. Sen kunniaksi 50 metriä korkea kellotorni soi 15 kertaa sille varta vasten suunnitellulla äänellä

"Kellojen äänen säveltäjä Tuomas Skopa on saanut inspiraationsa samoista lähteistä kuin itse Saarinenkin aikoinaan omiin luomuksiinsa. Sibelius ja Merikanto olivat Saarisen lempisäveltäjiä. Tarjolla on merkityksellinen hetki, joka kannattaa tulla kokemaan paikan päälle," hankepäällikkö Jani Jääskeläinen VR Groupista kertoo.

Kellot ovat osa päärautatieaseman ja sen yhteistyökumppaneiden merkkivuoden juhlimista.

”Luomme parhaillaan aseman seuraavaa vuosisataa entistä viihtyisämpänä kohtaamispaikkana – keskiössä on edelleen Saarisen merkittävän työn kunnioittaminen ja varmistaminen, että kansallinen ylpeydenaihe säilyy tuleville sukupolville.”