Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 06.06.2020

Eliel Aspelin taidekirjapalkinto teokselle Paul Osipow

Iittalan XXIII Valtakunnallinen Taidekirjapäivä palkitsi vuoden 2019 parhaan taidekirjan Eliel Aspelin -palkinnolla, joka on Harri Koskisen suunnittelema lasiveistos. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 35 taidekirjaa. Voittajateoksen lisäksi  jaettiin poikkeuksellisesti neljä kunniamainintaa. Voittaja julkistettiin koronaepidemian takia lauantaina 6.6. verkossa.

Kuvassa on osa Paul Osipowin taidetta käsittelevän kirjan kannesta.  Kuvassa on osia kirjaimista ja pohja on keltainen ja kirjaimet

Osa Paul Osipowin kirjan kannesta. Kuva: Suomen Taideyhdistys

 

Vuoden 2019 taidekirjaksi jury valitsi teoksen Paul Osipow. Kirja on Suomen Taideyhdistyksen julkaisema, ja se oli Helsingin Taidehallin Paul Osipowin retrospektiiviseen näyttelyyn toteutettu teos. Kirja on hieno läpileikkaus Paul Osipowin 60-vuotisesta taiteilijaurasta, jota tässä kirjassa luotaavat taidemaalari Silja Rantanen ja taidekriitikko Timo Valjakka haastattelussaan.

Kirja on käteen tarttuva ja lukemaan kutsuva. Ulkoasusta vastaavat Penni Osipow ja Teemu Pokela.

 

Kuvassa on Paul Osipow ja hänestä on kasvokuva. Taustalla on hänen tekemänsä maalaus.

Paul Osipow: Kuva: Amusa.fi

 

Neljä kunniamainintaa

Voittajan lisäksi tuomaristo palkitsi kunniamaininnalla neljä taidekirjaa.

Ensimmäisen kunniamaininnan sai teos: Emil Cedercreutz 1879-1949, Annika Waenerberg, Manuel Velez Cea, SKS.4.

 

Kuvassa on osa Hjalmar Munsterhjelmin kirjan kannesta ja siinä on rantakuva, jossa on hiukan luminen laituri ja pari miestä.

Osa Hjalmar Munsterhjelmin kirjan kannesta. Kuva: Hämeenlinnan taidemuseo, PARVS

 

Kolme yhtä arvokasta kunniamainintaa jaettiin teoksille:

Hjalmar Munsterhjelm, Teppo Jokinen et al., Hämeenlinnan taidemuseo, PARVS

Jacob Hashimoto: The Infinite Curve, Elina Forsblom, Turku: Makasiini Contemporary

Lemminkäisen arvoitus: erään taulun tarina, Tarja Talvitie, Minna Turtiainen, Serlachius Museot, PARVS

Emil Cedercreutz 1879-1949 on huoliteltu taidekirja, joka on täyttää yhden aukon suomalaisessa taidehistoriassa.  Kirjassa nousee esille tänäänkin ajankohtaisia teemoja luonnosta ja tasa-arvosta.

Kuvateoksena kirja on tasokas, sillä kuvanveistoteosten kuvaaminen on haastavaa. Kuvituksessa on mukana myös Cedercreutzin siluettitaidetta.

Kirjan tekijät Jyväskylän yliopiston taidehistorian professori Annika Waenerberg ja Granadan yliopiston professori Manuel Vélez Cea.

Hjalmar Munsterhjelm -näyttelykirja esittelee monipuolisesti tutun, rakastetun taitelijan töitä. Taiteilijan maisemista on koottu kaunis kavalkadi suomalaisesta luonnosta.

Hämeenlinnan taidemuseon näyttelykirjan työryhmä koostuu ansioituneista ja merkittävistä tutkijoista. Kirjoittajat ovat Helsingin yliopiston taidehistorian dosentti Teppo Jokinen ja taidehistorian professori Ville Lukkarinen sekä Materiaalianalyysikeskuksen tutkija Hanne Tikkala. Näyttelykirjan ulkoasusta vastaa kustannusyhtiö PARVSin graafikko Ville Karppanen.

 

Kuvassa on Jacob Hashimoton kirjan kannen osa, jossa on pieniä värillisä palloja ja kirjailijan nimi.

 

Jacob Hashimoto: The Infinite Curv e-teos edustaa kilpailussa vähemmän nähtyä ulkomaalaisen nuoren taiteilijan tuotannon esittelyä. Taiteilijan teoksissa näkyy itäaasialainen ikiaikainen leijaperinne. Tuore typografian ja taideteosten varioiva käyttö ihastuttavat. Kirjassa teokset pääsevät vahvaan vuorovaikutukseen katsojan kanssa ja taiteen salaisuus toteutuu.

The Infinite Curve on Turun Makasiini Contemporaryn näyttelykirja. Kirjan ulkoasusta ja graafisesta suunnittelusta vastaa AD Elina Forsblom. Taidehistorioitsija Lars Saaren englanninkielinen essee avaa taitavasti taiteilijan tuotannon taustoja.

Lemminkäisen arvoitus: erään taulun tarina on laadukas ja hauska teos, joka laajentaa taidekirjojen aihetta taideteoksen aitouden tutkimuksen suuntaan. Kirja nostaa ansiokkaasti esiin sen puolen taiteen tutkimuksessa, joka usein jää piiloon. Kirjan havainnolliset kuvat konkretisoivat tutkimuksen kulkua kuin salapoliisitarinassa, kun kalevalaisesta aiheesta tehdyn maalauksen alkuperää jäljitetään.

Kirjan on julkaissut Serlachiuksen museot. Seikkaperäiset ja innostavat tutkimustekstit ovat kahden taidehistorioitsijan käsialaa, Serlachius-museoiden kokoelmapäällikkö Tarja Talvitien ja Gallen-Kallelan museon kokoelmapäällikkö Minna Turtiaisen. Onnistuneesta taitosta ja ykkösluokkaisesta typografisesta ulkoasusta vastaa graafinen suunnittelija Minna Luoma.

 

Palkintoraadin puheenjohtaja Anja Kuopan kirjapalkinnon julkistus - katso video:

 

 

Kilpailuun osallistui runsaasti kiinnostavia ja merkittäviä taidekirjoja

Kilpailuun osallistuneet 35 taidekirjaa avaavat monipuolisen ja rikkaan näkymän taiteeseen ja taidekirjallisuuteen. Kilpailuteosten taso oli korkea. Tänä vuonna oli näkyvillä suomalaisen taidekirjallisuuden pyrkimys kansainvälisyyteen, joka ilmeni teosten monikielisyydessä.

Kaikki kilpailussa palkitut teokset ovat keskenään erilaisia teoksia, jotka yhdessä täydentävät hyvällä tavalla mielikuvaa siitä, millainen hyvä taidekirja voi olla.

Iittalan Valtakunnallisen Taidekirjapäivän palkintoraadin 2020 puheenjohtaja oli viestintäkonsultti Anja Kuoppa ja jäseniä olivat taidehistorioitsija Leena I. E. Krohn sekä kirjastonhoitaja Ulla Hämäläinen-Pelli. Sihteerinä toimi Hämeenlinnan kaupunginkirjaston palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärvi.