Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.02.2021

Elämä, ystävyys ja Don Quijote innoittivat näytelmän kijoittamiseen

Näyttelijä Olli-Kalle Heimon pitkää uraa ja taiteilijaelämää juhlistetaan Joensuun kaupunginteatterissa 13. helmikuuta ensi-iltansa saavalla näytelmällä “Don Ookoo ja Santso Tohkane -komedia ystävyydestä ja sielunmaisemasta”. Olli-Kalle Heimo aloitti Joensuun kaupunginteatterissa
1981 ja jää eläkkeelle tänä vuonna, kun uraa Joensuun kaupunginteatterissa tulee täyteen 40 vuotta.

Kuvassa ovat Don Ookoo ja Tohkane laulamassa mikin ääressä takanaan tummahko näyttämö, jossa on valoja. Tokanella on kitara kädessään.

Olli-Kalle Heimo (vas.) ja Jaakko Tohkanen.  Takana Mikko Tohkanen (vas.) ja Pepe Kettunen. Kuva: Miska Korpelainen

 

Näytelmässä nähtävät hahmot ja tarinat ovat sekä tosia että kuvitteellisia. Näyttämöllä nähdään Olli-Kalle Heimon lisäksi näyttelijä Jaakko Tohkanen, vierailija Mikko Tohkanen sekä teatterin äänimestari Pepe Kettunen. Käsikirjoitus on saanut innoituksensa Heimon värikkään elämän vauhdikkaista
sattumuksista, Cervantesin Don Quijotesta sekä Heimon, Jaakko Tohkasen, Mikko Tohkasen ja Aleksis Meaneyn tosielämän pitkäaikaisesta ystävyydestä. Musiikintäyteisessä esityksessä kuullaan sekä uusia sävellyksiä että vanhoja tuttuja cover-kappaleita. Kaikki kappaleet ovat sovittaneet Mikko
Tohkanen ja Pepe Kettunen.

Näytelmän käsikirjoitus on vierailevan ohjaajan Aleksis Meaneyn ja työryhmän yhteistä kädenjälkeä. Joensuulaislähtöinen freelance-ohjaaja Meaney on tuttu ohjauksistaan lukuisissa teattereissa ympäri Suomen ja myös kansainvälisistä projekteista. Hän ohjasi Joensuun kaupunginteatteriin Metsäjätin vuonna 2015, Koirien Kalevalan 2016 ja Alas taikavirtaa 2018.

 

Kuvassa ovat Don Ookoo istumassa teräsmalja päässään auton edessä olevassa moottoritilassa ja oikealla Kohkane vetää autoa narusta.

Olli-Kalle Heimo (vas.) ja Jaakko Tohkanen. Kuva: Miska Korpelainen

 

“Don Ookoo ja Santso Tohkane” on ensi-illassa pienellä näyttämöllä lauantaina 13. Myyntiin on avattu myös lisäesityksiä 24.2. ja 26.2. Esitys on ohjelmistossa 15.5.2021 saakka, ja se on varattavissa myös kiertueelle.
Näytelmän teemat jatkuvat kuvataiteessa teatterin neljännen kerroksen yleisölämpiössä, jossa on esillä Joensuun Taiteilijaseuran taidenäyttely “Vaikka läpi harmaan kiven”. Näyttelyssä on esillä joensuulaisen kuvataiteilijan Satu Laanisen taidetta.