Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 26.08.2021

Eeva-Liisa Mannerin ääni palaa juhlavuoden kunniaksi Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatteriin

Tampereen Työväen Teatterin residenssiohjelmaan kuuluva Kun kissakin kuoli aloin nauraa – Kirjeitä Eeva-Liisa Mannerille kantaesitetään Kellariteatterissa 27.8.2021 kahdellekymmenelle katsojalle.

 

Keväällä 2020 näytelmäkirjailija Elina Snicker sai yhteydenoton Eeva-Liisa Manner -seurasta, jossa suunniteltiin runoilijan 100-vuotissyntymäpäivää (5.12.2021) juhlistavan ohjelmiston osaksi uutta esitystuotantoa. Tästä tilauksesta käynnistyi kahden taiteilijan erityinen dialogi – vuonna 1995 Tampereella kuollut runoilija välitti teostensa kautta ajatteluaan ja havaintojaan elävälle nykynäytelmäkirjailijalle, joka vastasi omakohtaisin kirjein:  Hei Eeva-Liisa Manner! Olen nyt 43-vuotias. Monet tekstinne ovat olleet minulle kuin salamanisku päähän (miksi juuri päähän, en tiedä, salama sattuu varmasti saman verran vaikka iskisi esim. lonkkaan). Miten on mahdollista, että näin pitkän matkan jälkeen kuulen äkkiä äänen, jonka tunnistan niin voimakkaasti?  Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa kantaesitettävä teos on tulosta Eeva-Liisa Mannerin ja Elina Snickerin maailmojen kohtaamisesta. Se kuvaa yhteyttä, joka antaa merkityksen elämänmittaiselle tasapainon etsimiselle – miten olla oma itsensä ja säilyttää yhteys muihin. Miten hyväksyä tyhjyyden pelko, yksinäisyys, erillisyyden kokemus ja tarve paeta, oma ja muiden? Entä miten elää, kun on pakottava tarve kirjoittaa, mutta joutuu alati pohtimaan, mitä pitäisi sanoa, mitä voi sanoa ja miksi ylipäänsä kirjoittaa?  Snicker on myös itse ohjannut esityksen. Kahden esiintyjän – näyttelijä Petriikka Pohjanheimon ja äänitaiteilija Saija Raskullan – yhteispelistä rakentuu aistivoimainen näyttämöteos, jossa kieli ja musiikki syntyy ja soi kehossa ja arkisissa esineissä, niitä koskettamalla. Mannerin oma ääni on läsnä hänen runojensa kautta.  Kun kissakin kuoli aloin nauraa – Kirjeitä Eeva-Liisa Mannerille on Teatteri 2.0:n ja Eeva-Liisa Manner -seuran yhteistuotanto. Esitystä on valmistettu TTT residenssissä.  Kantaesityksen perjantaina 27.8.2021 näkee pieni joukko, kun Kellariteatteriin voi nykyisellä rajoituksella ottaa kaksikymmentä katsojaa. Esityksiä on Kellariteatterissa 1.9. ja 23.9. Esitykset jatkuvat muilla paikkakunnilla vuonna 2022.  Työryhmä: Näytelmä ja oh

Petriikka Pohjanheimo ja Saija Raskulla. Kuva: Jonni Pantzar

 

Keväällä 2020 näytelmäkirjailija Elina Snicker sai yhteydenoton Eeva-Liisa Manner -seurasta, jossa suunniteltiin runoilijan 100-vuotissyntymäpäivää (5.12.2021) juhlistavan ohjelmiston osaksi uutta esitystuotantoa. Tästä tilauksesta käynnistyi kahden taiteilijan erityinen dialogi – vuonna 1995 Tampereella kuollut runoilija välitti teostensa kautta ajatteluaan ja havaintojaan elävälle nykynäytelmäkirjailijalle, joka vastasi omakohtaisin kirjein:

Hei Eeva-Liisa Manner! Olen nyt 43-vuotias. Monet tekstinne ovat olleet minulle kuin salamanisku päähän (miksi juuri päähän, en tiedä, salama sattuu varmasti saman verran vaikka iskisi esim. lonkkaan). Miten on mahdollista, että näin pitkän matkan jälkeen kuulen äkkiä äänen, jonka tunnistan niin voimakkaasti?

Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa kantaesitettävä teos on tulosta Eeva-Liisa Mannerin ja Elina Snickerin maailmojen kohtaamisesta. Se kuvaa yhteyttä, joka antaa merkityksen elämänmittaiselle tasapainon etsimiselle – miten olla oma itsensä ja säilyttää yhteys muihin. Miten hyväksyä tyhjyyden pelko, yksinäisyys, erillisyyden kokemus ja tarve paeta, oma ja muiden? Entä miten elää, kun on pakottava tarve kirjoittaa, mutta joutuu alati pohtimaan, mitä pitäisi sanoa, mitä voi sanoa ja miksi ylipäänsä kirjoittaa?

 

Petriikka Pohjanheimo. Kuva:Jonni Pantzar

Petriikka Pohjanheimo. Kuva:Jonni Pantzar

 

Snicker on myös itse ohjannut esityksen. Kahden esiintyjän – näyttelijä Petriikka Pohjanheimon ja äänitaiteilija Saija Raskullan – yhteispelistä rakentuu aistivoimainen näyttämöteos, jossa kieli ja musiikki syntyy ja soi kehossa ja arkisissa esineissä, niitä koskettamalla. Mannerin oma ääni on läsnä hänen runojensa kautta.

Kun kissakin kuoli aloin nauraa – Kirjeitä Eeva-Liisa Mannerille on Teatteri 2.0:n ja Eeva-Liisa Manner -seuran yhteistuotanto. Esitystä on valmistettu TTT residenssissä.

Kantaesityksen perjantaina 27.8.2021 näkee pieni joukko, kun Kellariteatteriin voi nykyisellä rajoituksella ottaa kaksikymmentä katsojaa. Esityksiä on Kellariteatterissa 1.9. ja 23.9. Esitykset jatkuvat muilla paikkakunnilla vuonna 2022.

Työryhmä:
Näytelmä ja ohjaus Elina Snicker
Runot Eeva-Liisa Manner
Näyttämöllä Petriikka Pohjanheimo ja Saija Raskulla
Dramaturgi Heini Junkkaala
Ääni- ja valosuunnittelu Saija Raskulla
Skenografiakonsultaatio Jonna Kuittinen
Tuottaja Saara Rautavuoma