Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 05.04.2024

Eero Järnefeltin syntymästä 160 vuotta - teoksia esillä laajasti Järvenpään taidemuseolla ja lainassa Ateneumissa

Eero Järnefelt asui Järvenpäässä ateljeehuvila Suvirannassa 1900-luvun alussa.  Järvenpään taidemuseo hallinnoi lahjoituksena kaupungille tullutta Suomen kattavinta Järnefelt-kokoelmaa.

 

Keväällä 2023 Järvenpään taidemuseossa avautui pysyvä näyttely, jossa esille nousevat kokoelman helmet Eero Järnefeltiltä ja taidemuseon toiselta kokoelmataiteilijalta Venny Soldan-Brofeldtilta.

 

Kuvassa on Saimi Järnefelt valkoisessa puserossa makaamassa ruohikkorinteessä. Takana näkyy sinistä taivasta ja valkoisia poutapilviä.

Eero Järnefelt, Saimi kedolla, 1892. Järvenpään taidemuseo/talletus. Kuva: Matias Uusikylä

 

Lauantaina 6.4. Ateneumin taidemuseossa avautuu yli 200 teoksen näyttely Eero Järnefeltin taiteesta. Ateneumiin on lähtenyt Järvenpäästä lainaan yhteensä 26 taideteosta. Näihin teoksiin lukeutuu mm. Järnefeltin hurmaava Saimi kedolla (1892), joka kuvaa taiteilijan puolisoa, näyttelijä Saimi Swania.

 

Kuvassa on osa teoksesta ja siinä näkyy kahvipöydästä, jossa on valkoiset kupit ja pöytäliina. Vieressä on oranssin värinen selkänojallinen tuoli. Takana on ikkunalla ruukuissa ruusuja.

Eero Järnefelt, Sisäkuva, 1906. Järvenpään taidemuseo/Paloheimon perinnesäätiö. Kuva: Matias Uusikylä

 

Tämän kesän täydellinen yhdistelmä on vierailu Ateneumin suurnäyttelyssä sekä tutustuminen Järnefeltiin Järvenpään taidemuseon kokoelmanäyttelyyn. Kokoelmanäyttelyssä on esillä maalauksia taiteilijan perheestä, Carl Larsson-henkisiä tunnelmakuvia Suvirannasta, puutarhan värikästä kukkaloistoa, Tuusulanjärven vaihtuvia vuodenaikoja ja taivaita sekä maisemia Kolilta ja muilta matkoilta.

https://www.jarvenpaantaidemuseo.fi/

https://www.jarvenpaantaidemuseo.fi/suviranta