Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 26.05.2024

Eero Järnefelt Ateneumissa luo tunnelmia ja muistikuvia

Eero Järnefelt on nyt Ateneumissa ja sinne kannattaa poiketa, koska se käynti jää mieleen. Ne taulut kertovat niin paljon ja niissä voi bongata entisajan julkkiksia.

 

Olen kovin mieltynyt tutustumaan näihin ihmisiin, jotka joskus ennen muinoin olivat "tapetilla". Vastikään olin lukenut kirjan Arvid Järnefelt: Vanhempieni romaani, joten olin aika lailla tietoinen Eero Järnefeltin lapsuusperheestä, jos jo sitä ennenkin.

Ei voi kuitenkaan olla tietämättä Eero Järnefeltin tauluista, joista osa on ihan klassikkoja. Hänen kulttuuritausta toi oman kipinänsä kaikkeen siihen, mitä hän loi.

 

Kuvassa on kullan värisissä kehyksissä teos, jossa on järven rannalla nainen pesemässä pyykkiä korkean paljun ääressä.  Vieress vasemmalla on maassa istumassa tyttö, joka on keittopadan vieressä. Taustalla on tyyntä järveä, jonka takaa näkyy metsää ja taloja.

Kuva: Kini laine

 

Moni voi ehkä vasta nähtyään taulun ajatella, miten tuo kuva saa sen taiteilijan nimen vasta nyt. Järnefeltin taulut ovat sitä esittävää taidetta, jonka äärellä ei tarvitse miettiä. mitä se esittää, vaan se on siinä. Itse ainakin halusin katsoa tauluja läheltä ja kaukaa.

 

Kuvassa on ruskeissa kehyksissä taulu, jossa on harmaita latoja lähekkäin keskellä teosta. Edessä on muutama kuhilas. Taustalla on metsää ja peltoa sekä poutapilvitaivasta.

Kuva: Kini Laine

 

Jokainen maisema antoi jonkinlaisen fiiliksen, vei katsojan jonnekin tai toi mukaan jonkinlaisen muistikuvan. Vähän sen jälkeen mietti, että millainen on ollut taiteilijan tunne ja mahdollisuus maalata kyseinen taulu.

 

Kuvassa on kahdeksan pientä eri kokoista taulua.

Kuva: Katariina Laine

 

Näyttely on varsin laaja, missä pääsee näkemään monia erilaisia tuotoksia ja aikaa saa varata sillai, ettei ole heti kiire minnekään.  Ihmisiä oli aika lailla, mutta hyvin hienosti kaikki antoivat tilaa katsella ja nauttia milloin mistäkin teoksesta.

 

Kuvassa on hirsisauna ja sen edessä aidattu terassi. Sieltä näkyy kahden miehen päät ja sisältä ovalta katsoo nuori poika.

Kuva: KIni Laine

 

Kaikkea tietoa oli luettavissa ja myös valokuvia, jolloin taiteilija ikäänkuin tuli kuvissa "eläväksi" katsojalle. Sai hetken elää samaa elämää.

 

Kuvassa on keskellä valkoisia ja valkoisen kirjavia lehmiä sekä seisomassa että makaamassa. Kuvassa näkyy peltoa ja taustalla talon pihapiiriä rakennuksineen. Taivas on sinisen kellertävä.

Kuva: Kini Laine

 

Pidin tavattomasti kaikista tuotoksista, mutta lempparini oli lehmätaulu, koska sen avulla menin jonnekin omaan lapsuuteeni, josta tuli kuva.

 

Kuvassa on pitkä ja kapean taulu, jossa on maisemaa Kolilta. Maisema on kumpuilevaa ja oikealla näkyy järveä.

Kuva: Kini Laine

 

Moni voi tietää jo muutenkin, että Eero Järnefelt oli myös Kolin kuvaaja ja niitä sitten on siellä. Kaikille Kolin kävijöille on mannaa, kun näkee tuttuja maisemia.

Kesä aikaa tutustua, nähdä ja kokea! Aina 25.8 asti!!!!

 

Kini Laine