Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 03.09.2019

Eero Aho viettelee Don Juanina Turun Kaupunginteatterissa

"Don Juan on harvinaisen julkea ja itsekeskeinen hahmo, jopa näyttämöllä. Puolet kaikesta, mitä teen esityksessä hävettää mua itse asiassa ihan todella paljon. Mutta kun hahmossa on näin paljon särmää, niin sen överiyden hakeminen on näyttelijälle todella antoisaa ja hauskaa. Ja kun näytelmän esiintuomaa vallankäyttöä ja piittaamattomuutta toisten tunteista tarkastellaan komediavalotuksella, niin se naurattaa muitakin", kertoo nimiroolin esittävä Eero Aho komediasta, joka avaa Turun Kaupunginteatterin esityskauden 6. syyskuuta.

 

Kuvassa on Eero Aho Don Juanina ja hänellä on päällään musta viitta.  Aholla on kasvoillaan irvistys ja hänellä on kädessään keltainen pieni muoviankka, jota katsoo. Takana näkyy toinen henkilö, joka on myös mustassa viitassa ja katsoo Ahoa.  Tausta on musta.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

 

Molièren komedia Don Juan on kirjoitettu 1600-luvulla. Kuten kaikki klassikkonäytelmät, se on kestänyt aikaa ja sen ihmiskuva tuntuu pistävän tarkkanäköiseltä tänäkin päivänä. Rakastettavan omahyväinen päähenkilö ei piittaa normeista ja elää omien halujensa ja löyhän moraalikäsityksensä ohjaamana. Viimein koittaa hetki, jolloin tuhoisa sarjahurmaaja joutuu kohtaamaan syntiensä seuraukset. Ohjaaja Pasi Lampela ylistää tekstiä ja on odottanut pääsevänsä ohjaamaan sen.

"Turun Kaupunginteatterissa aukesi tilaisuus tehdä tämä komedia kolmen sinne ohjaamani vakavamman draaman jälkeen, ja kun saatiin vielä Eero Aho ja Hannes Suominen täydentämään talon omaa ensembleä, niin mikäs sen parempaa. Don Juanissa Molière on uskaltanut luopua omista ja aikakautensa dramaturgisista kaavamaisuuksista ja lähteä rohkeaan seikkailuun päähenkilönsä kanssa. Uskomatonta, että se seikkailu jatkuu edelleen. Teemojensa ja henkilösuhteittensa puolesta näytelmä on ajankohtaisempi kuin koskaan”, kertoo ohjaaja Pasi Lampela.

Komedian roolitus tuo näyttämölle vastustamatonta taitoa ja karismaa. Ennen rooliaan Don Juanina Eero Aho esiintyi Turun Kaupunginteatterin Hamletissa, jonka petollisen kuningas Claudiuksen roolissa nähtiin lupaavia elostelijan elkeitä. Don Juanin kintereillä tiukasti pysyttelevää palvelija Sganarellea esittää Taru sormusten herrasta -seikkailussa ja Tanssii tähtien kanssa -sarjassa joukkoihastusta aiheuttanut Hannes Suominen. Esityksen muissa rooleissa loistavat Minna Hämäläinen, Riitta Salminen, eläkkeeltä näyttämölle palannut Petri Rajala, Markus Ilkka Uolevi ja Kimmo Rasila. Tuubaa esityksessä soittaa Kari Lilja.

 

Don Juan

Turun Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä
Ensi-ilta 6.9.2019

Tekijät

Teksti: Molière
Suomennos: Arto af Hällström
Sovitus: Pasi Lampela 2018
Ohjaus: Pasi Lampela
Lavastussuunnittelu: Markus Tsokkinen
Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen
Äänisuunnittelu: Tuomas Rissanen
Valosuunnittelu: Jarmo Esko
Naamioinnin suunnittelu: Anna Kulju
Rooleissa: Eero Aho, Minna Hämäläinen, Petri Rajala, Kimmo Rasila, Riitta Salminen, Hannes Suominen, Markus Ilkka Uolevi. Tuubansoittaja Kari Lilja.