Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 16.05.2025

E75 Taidebussi kulkee halki Euroopan - taiteilijat aloittivat työnsä residensseissä E75-tien varrella

E75 Taidebussissa taiteilijat, taide ja yleisö kohtaavat ainutlaatuisella tavalla osana Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa. Yhdeksän eurooppalaista taiteilijaa on aloittanut teosvalmistelut Euroopan halki kulkevaa taidematkaa, E75 Taidebussia, varten. Avoimella haulla valittu kansainvälinen taiteilijajoukko työskentelee taiteilijaresidensseissä Norjassa, Suomessa, Puolassa, Slovakiassa ja Kreikassa Eurooppa-tie E75:n varrella kolmen kuukauden ajan vuonna 2025.

Kuvassa on merimaisema ja takana on osittain lumista tunturimaisemaa, joka nousee oikealle mentäessä. Edessä on kivistä rantaa ja vasemmalla ja oikealla on kaksi isohkoa vihertävää kiveä. Vasemmassa kulmass on piirroskuva käyrästä bussista, joka on violetti ja siin on teksti E75 Art Bus.

E75 Taidebussi -grafiikat: Veli-Matti Ural. Kuva: Eeva-Liisa Puhakka

 

Teoksiin päästään tutustumaan kuusi viikkoa kestävällä bussimatkalla Jäämereltä Välimerelle huhti-toukokuussa vuonna 2026. E75 Taidebussi on yksi Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden suurimpia hankkeita, jossa toteutuu eurooppalainen ulottuvuus taiteellisen yhteistyön keinoin.

E75 Taidebussiin etsittiin teoksia, jotka käsittelevät eurooppalaisia yhdistäviä teemoja kuten eurooppalaista demokratiaa ja rauhan edellytyksiä, mutta myös matkustamisen ja kommunikaation teknologiaa ja historiaa.

E75 Taidebussiin valitut taiteilijat ovat Balbina Bochuzynska (PL), Sjors Hoogerdijk (FI/NL), Tianjun Li (CN/FI), Saara Kumpulainen (FI), Sunčica Pasuljević Kandić (RS), Polena Kolia Petersen (GR/DK), Eeva-Liisa Puhakka (FI/DE), Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen (FI) ja Yu-Hsuan Yao (TW/FI).

Lue lisää taiteilijoista ja teoksista https://muu.fi/fi/e75-taidebussi/taiteilijat/

Monialaiset uudet taidemuodot ovat hyvin edustettuina, samoin luonteeltaan vuorovaikutteinen ja kokeileva taide. Monet teoksista ovat yhteisöllisiä ja saavat lopullisen muotonsa vasta bussimatkalla. Mukaan valikoitunut taiteilijajoukko on myös monimuotoinen ja -kulttuurinen. Mukana on Suomeen kotiutuneita kansainvälisiä taiteilijoita ja moni taiteilijoista on entuudestaan kansainvälisesti tunnettuja.

Joukon tunnetuin taiteilija on Suomea viime vuonna Venetsian Biennalessakin edustanut taiteilijaprofessori Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, joka käsittelee teoksissaan rakenteellista väkivaltaa, ihmisoikeuksia ja muotoilua, jolla ylläpidetään vammaisuuden matalaa statusta. Hän rakentaa tällä hetkellä leijoja tuulisen Jäämeren rannalla, Vuoreijassa.

“Ihastuin norjalaiseen ilmaisuun iloinen tuuli (rolig vind), joka vaihtaa suuntaa vähän väliä. Kun kulkee marginaalista marginaaliin tajuaa, että etäisyydet eivät johdu kartasta vaan katsomisen politiikasta. Vesisaaressa ja Vuoreijassa on valtavasti kulttuuria ja kuhinaa, ja täällä kyllä tiedetään, ettei maailmanääriä ole olemassa.”, toteaa Wallinheimo-Heimonen.

Hankkeen tavoitteena on luoda uusia yhteyksiä niin maantieteellisesti kuin henkisesti. ”Reitin itäinen sijainti näkyy teemoissa, joissa tunnistetaan lähialueen epävarma geopoliittinen tilanne”, toteaa Muu ry:n toiminnanjohtaja Timo Soppela, joka johti valintaraadin työtä.

Kevään aikana taiteilijoita ja heidän työtään Euroopan ääripäissä esitellään yleisölle sosiaalisen median kanavissa. Varsinaisen taidematkan aikana vuonna 2026 striimataan ohjelmaa yleisölle niin bussista kuin pysäkkien tapahtumista matkan varrella. Matkalle tullaan myymään rajattu määrä lippuja seikkailunhaluisille taiteen ystäville. Osallistumismahdollisuuksista tiedotetaan myöhemmin.

E75 Taidebussi on E75-tietä tutkiva taidematka Euroopan halki. E75 eli Eurooppatie 75 on 5 639 kilometrin pituinen reitti, joka alkaa Vuoreijasta Norjassa ja loppuu Siteíaan Kreikassa. E75 Taidebussi toteutetaan valtakunnallisentaiteilijajärjestö MUU ry:n ja pohjoissuomalaisen kulttuurilehti Kaltion yhteistyönä.

Residenssikumppaneita ovat norjalaiset Pikene på Broen (Kirkkoniemi), Finnmarkin läänin vierasateljee (Vesisaari) jaUusi taiteilijaresidenssi (Vuoreija), suomalaiset KulttuuriKauppila (Ii) ja Haihatus (Joutsa), puolalaiset Instytut B61 ja Toruńska Agenda Kulturalna (Torun), slovakialainen Mály Berlín (Trnava) sekä kreikkalainen Metaxoto (Hania).

Lue lisää residenssikumppaneista https://muu.fi/fi/e75-taidebussi/residenssit/

E75 Taidebussi on osa Oulu2026-kulttuuriohjelmaa ja kulttuuri-ilmastonmuutosta. Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026, yhdessä 39 pohjoisen kunnan kanssa. Tarjolla on maailmanluokan elämyksiä läheltä, kaukaa ja siitä välistä. Kulttuuria, taidetta ja monipuolisia tapahtumia koetaan kaupungeissa, kylissä ja luonnossa. Kyseessä on usean vuoden matka, joka huipentuu vuoteen 2026.

https://muu.fi/fi/e75-taidebussi/

https://oulu2026.eu/kulttuuriohjelma/e75-taidebussi/