Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 01.12.2021

Dreaming of Tarja -esityksessä särjetään lasikattoja

Miten Tarja Halosesta tuli presidentti maailmassa, jossa sen ei pitänyt olla mahdollista? Turun Kaupunginteatterissa nähtävä Dreaming of Tarja -esitys tempaa katsojat mukaan seuraamaan Suomen ensimmäisen naispresidentin kasvutarinaa. Matka kuljetaan vuoristoradassa Suomen jatkosodan jälkimainingeista kohti vuoden 2000 presidentinvaaleja.

Turun Kaupunginteatterin esitys Dreaming of Tarja seuraa Suomen ensimmäisen naispresidentin kasvua rooliinsa ja tarinaan, joka on vaikuttanut suomalaisten naisten käsitykseen mm. tasa-arvosta.

Dreaming of Tarja. Kuva: Turun Kaupunginteatteri

Tarjan matka läpi lasikattojen ei ole helppo. Hänen täytyy ohittaa tytöttelyt juristina toimistossa sekä seksuaalinen häirintä eduskunnan hississä. Esitys vie katsojat syvälle politiikan kulisseihin ja näyttää miten ministereitä tehdään. Matkan varrella tavataan kieli poskessa esitettyjä karikatyyrejä merkittävistä poliitikoista ja juhlitaan Vanhan valloitusta, Berliinin muurin murtumista ja Riitta Uosukaisen tukkaa.

"Tämä esitys sai alkunsa siitä, kun meidän työryhmän jäsenet alkoivat nähdä unia Tarja Halosesta ja puida niitä keskenään. Sen myötä syntyi tarve jakaa Tarjan tarina, joka on vaikuttanut voimakkaasti suomalaisten naisten maailmankuvaan ja käsitykseen tasa-arvosta. Meille hän on sankari", toteaa esityksen kirjoittanut ja ohjannut Heini Vahtera. Näyttämöllä eri-ikäistä Tarjaa ja muita politiikasta tuttuja hahmoja esittävät Tuulia Lindholm, Meri-Tuuli Lönn, Mariella Nikkanen, Karen Soinila ja Nadja Uusiperhe.

Tarjan matka läpi lasikattojen on vaatinut kärsivällisyyttä ja sietokykyä tytöttelyjen ja jopa seksuaalisen häirinnän muodossa.

Kuva: Turun Kaupunginteatteri

Kantaaottava komedia Dreaming of Tarja on Nopean Toiminnan Naisten ja Turun Kaupunginteatterin yhteistuotanto. Nopean Toiminnan Naiset on teatteria ja aktivismia yhdistävä ryhmä, joka käsittelee tasa-arvoa edistäviä aiheita mustan huumorin ja satiirin keinoin. Ryhmän edellinen esitys 10 kohtausta seksuaalisesta vallankäytöstä liikutti, puhdisti ja nauratti katsojia kahden vuoden ajan niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Turun Kaupunginteatterin Sopukka-näyttämö toimii yhteistyöalustana vapaan kentän esityksille.

Dreaming of Tarja

Ensi-ilta 3.12.2021 Turun Kaupunginteatterin Sopukassa