Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 26.01.2021

DONNER – PRIVAT näyttää Jörn Donnerin viimeisen haastattelun ja avaa hänen piilossa pysyneen valokuva-albuminsa

John Websterin ohjaama svengaavan kaunis dokumentti nähdään DocPoint-festivaalilla ja Ylellä tammi­- ja helmikuussa. Elokuva on vimmaisen elämäntarinan herkkä ja suorapuheinen epilogi.

Jörn Donner antoi viimeisen haastattelunsa työhuoneellaan Kruununhaassa loppuvuodesta 2019. John Websterin dokumentti Donner – Privat näyttää palkitun ja parjatun elokuvantekijän, kirjailijan ja kulttuurivaikuttajan tilanteessa, jossa ei enää voi väistää kuolemaa – eikä elettyä elämää. Donner kuoli tammikuussa 2020, vain kuusi viikkoa viimeisen haastattelun jälkeen.

 

uvassa on Jörn Donner istumassa nojatuolissaan ja takanaan kirjahylly.

örn Donner viimeiseksi jääneen haastattelunsa kuvauksissa joulukuussa 2019. Kuva: Hannu-Pekka Vitikainen/Bufo

 

Elokuvassa Donner puhuu itsestään ja työstään poikkeuksellisen avoimesti ja paikoin myös armottomasti. Dokumenttia kuvittavat Donnerin ottamat, Privat-nimiseen valokuva-albumiin säilötyt ja tähän asti yleisöltä visusti piilossa pysyneet valokuvat 1950-luvulta lähtien. Itsevarman nuorukaisen kuvissa näkyvät Euroopan suuret kaupungit ja elokuvafestivaalit; myöhemmin Donner valokuvasi läheisiään ja rakkaitaan.

Jörn Donnerin itsensä lisäksi elokuvassa kuullaan muun muassa hänen lapsiaan Johania, Danielia ja Rafaelia, joilla on hyvinkin erilaiset kokemukset Donnerista isänä. Äänessä ovat myös Donnerin entinen kumppani ja pitkäaikainen ystävä, ruotsalaisnäyttelijä Harriet Andersson, sekä hänen vaimonsa Bitte Westerlund.

Donner – Privat saa ensi-iltansa 29. tammikuuta DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalilla, jossa se kilpailee parhaan kotimaisen dokumentin palkinnosta ja yleisöpalkinnosta.

Tv-ensiesityksensä elokuva saa Yle Teemalla lauantaina 6. helmikuuta osana Donnerin elämää ja elämäntyötä juhlivaa Ilta Donnerin kanssa -ohjelmakokonaisuutta.

Donnerin läheisten toteuttama elokuva

Aloitteen Donner ­– Privat -elokuvan tekemiseen teki Donnerin pitkäaikainen ystävä, elokuva-alan laaja-alainen vaikuttaja Ari Tolppanen vuoden 2019 loppupuolella. Hankkeeseen lähti mukaan useita Donnerin läheisiä ja yhteistyökumppaneita, muun muassa Donnerin kanssa 1960-luvulta lähtien työskennellyt Pirjo Honkasalo, joka suunnitteli ja käsikirjoitti ystävänsä viimeisen haastattelun, sekä Pedro Hietanen, joka on vastannut useiden Donnerin elokuvien musiikista.

Elokuvan ovat tuottaneet tuotantoyhtiö Bufon Mark Lwoff ja Misha Jaari yhdessä Ari Tolppasen kanssa. Lwoff ja Jaari aloittivat yli kymmenen vuotta kestäneen yhteistyönsä Jörn Donnerin kanssa tämän ohjaamassa ja Bufon tuottamassa elokuvassa Kuulustelu vuonna 2009. Sen jälkeen Bufo tuotti Donnerin elokuvan Armi elää! (2015) sekä dokumentit Perkele 2 – Kuvia Suomesta (2017) ja Ingmar Bergmanin muisto (2018). Myös Donner – Privat -elokuvan äänisuunnittelija Karri Niinivaara ja lavastaja Otso Linnalaakso ovat työskennelleet Donnerin elokuvien parissa aiemminkin.

Pitkän uran tehneen John Websterin dokumenttielokuvia ovat muun muassa rikoksentekijöiden ja uhrien omaisten kohtaamisia kuvannut Silmästä silmään (2020) ja Jussi-palkittu Katastrofin aineksia (2008) sekä kulttimainetta nauttiva Pölynimurikauppiaat (1993).

 

Kuvassa on Jörn Donner istumassa veneessä järvellä.  Kuva on otettu harmaana päivänä.  Donnerilla on päällään lyhythihainen vihreä paitapusero.

Kuva: Otava

 

Elokuvan synopsis

Jörn Donner antoi viimeisen haastattelunsa työhuoneellaan Kruununhaassa loppuvuodesta 2019. Donner – Privat näyttää ihmisen elämänsä päätöspisteessä, tilanteessa, jossa ei enää voi väistää kuolemaa – eikä elettyä elämää. Donner kuoli tammikuussa 2020.

John Websterin ohjaama svengaavan kaunis dokumentti on vimmaisen elämäntarinan herkkä ja suorapuheinen epilogi. Donner puhuu itsestään ja työstään armottomasti, mutta katse ympäröivään maailmaan on aina ollut utelias ja välitön. Tarinaa kuvittavat Donnerin ottamat ja tähän asti yleisöltä visusti piilossa pysyneet valokuvat 1950-luvulta saakka. Itsevarman nuorukaisen kuvissa näkyvät Euroopan suuret kaupungit ja elokuvafestivaalit; myöhemmin Donner valokuvasi rakkaitaan ja läheisiään. Isyyteen liittyvän itsetutkiskelun rinnalla elokuvassa kuullaan hänen kumppaneitaan sekä lapsiaan, joilla on keskenään hyvinkin erilaiset kokemukset Donnerista vanhempana.

Jörn Donner oli palkittu ja parjattu elokuvantekijä, kulttuurivaikuttaja ja kansanedustaja, skandaaleja rakastava showmies ja hiljaisuudessa ahkeroiva kirjailija. Ulkopuoliseksi itsensä kokenut ristiriitainen ikiliikkuja pakeni koko ikänsä jotakin, ehkä itseään. Donner – Privatin kuvaushetkellä jäljellä on yhä ripaus elämää määrittäneestä kiihkeästä luomistarpeesta. ”Sitä minä vaalin kuin pientä kukkasta”, Donner sanoo. ”Kun ajattelen tai kirjoitan, tiedän, että olen yhä elossa.”

Donner – Privat

Ohjaus: John Webster
Donnerin viimeisen haastattelun käsikirjoitus ja suunnittelu: Pirjo Honkasalo
Tuottajat: Misha Jaari, Mark Lwoff, Ari Tolppanen
Leikkaus: Tuuli Kuittinen F.C.E.
Kuvaus: Hannu-Pekka Vitikainen F.S.C.
Äänisuunnittelu: Karri Niinivaara
Musiikki: Pedro Hietanen
Lavastus: Otso Linnalaakso
Valaisu: Jani Lehtinen
Äänitys: Karri Niinivaara
Äänitys (Tukholma / Johan Donner): Jan Alvermark
Äänitys (Helsinki / Harriet Andersson): Tuomas Kantelinen
Värimäärittely: Hannu-Pekka Vitikainen
VFX: Eki Halkka

Äänessä: Harriet Andersson, Anders Carpelan, Daniel Donner, Johan Donner, Rafael Donner, Tuula Söderberg, Bitte Westerlund
Rahoittajat: SES, YLE, Konstsamfundet, Svenska kulturfonden, Otava