Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 05.03.2021

Dinosaurus-dokumentti tarkastelee Rauni Mollbergin elokuvataiteen kovaa hintaa – ensi-ilta Tampereen elokuvajuhlilla - katso video

Harvinaisia haastatteluita ja hätkähdyttävää behind the scenes -kuvamateriaalia sisältävä Dinosaurus saa ensi-iltansa Tampereen elokuvajuhlilla. Dokumentin ohjaaja Veikko Aaltonen työskenteli Rauni Mollbergin kanssa useissa tämän elokuvissa.

Rauni Mollberg ohjasi useita arvostettuja ja kohuttuja elokuvia, muun muassa Timo K. Mukan romaaniin perustuvan esikoiselokuvansa Maa on syntinen laulu (1973). Entisen työtoverin, ohjaaja Veikko Aaltosen dokumenttielokuva Dinosaurus tarkastelee Mollbergin menestyksen taustalla olevia armottomia, nykynäkökulmasta kiistanalaisia ohjaustekniikoita.

 

Kuvassa on Rauni Mollberg keskellä ohjaamassa elokuvaa Siunattu hulluus. Takana on miehiä istumassa penkeissä heinaladossa.

Elokuvan Siunattu hulluus kuvaukset, Rauni Mollberg keskellä. Kuva: Antero Tenhunen

 

Aaltonen työskenteli käsikirjoittajana ja apulaisohjaajana Mollbergin elokuvissa Milka (1980) ja Tuntematon sotilas (1985) ja on sittemmin ohjannut useita palkittuja elokuvia (mm. läpimurtoelokuva Tuhlaajapoika, 1992).

Tuotantoyhtiö Bufon Mark Lwoffin ja Misha Jaarin tuottaman Dinosauruksen traileri on julkaistu täällä: https://youtu.be/RegMPB2uEi0

Dinosaurus saa maailmanensi-iltansa Tampereen elokuvajuhlien kotimaisessa kilpailussa 10.–14. maaliskuuta. Elokuvajuhlilla järjestetään Dinosauruksen tiimoilta keskustelutilaisuus, jonka aiheina ovat ohjaajan valta ja vastuu sekä taiteen tekemisen etiikka. Dome Karukosken moderoimaan keskusteluun 13. maaliskuuta osallistuvat Veikko Aaltosen lisäksi ohjaajat Tiina Lymi, Juho Kuosmanen ja Saara Saarela. Tv-ensiesityksensä Dinosaurus saa Yle Teemalla 17. maaliskuuta klo 21.

Rauni Mollbergin elokuvien maailmankuva on inhimillinen ja usein empaattinenkin, mutta hänen ohjaustapojaan on kuvailtu hypnoottisiksi, jopa demonisiksi. Dinosauruksessa näyttelijät, työtoverit ja perheenjäsenet kertovat vallan luovuttamisesta vaativalle Mollbergille, joka onnistui niittämään kansainvälistä mainetta ja houkuttelemaan kotimaista yleisöä teattereihin silloinkin, kun suomalaisella elokuvalla ei mennyt hyvin.

 

 

Elokuvassa nähdään pysäyttävää kuvamateriaalia muun muassa Mollbergin arvostetun ja arvostellun Maa on syntinen laulu -debyyttielokuvan kuvauksista. Mollbergin eetokseen kuuluivat taiteen luominen hajottamalla sekä vision vangitseminen näyttelijöiden aiempia kokemuksia hyödyntämällä – välittämättä siitä, kuinka tuskallisia nämä kokemukset olivat. Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijöille työskentely Mollbergin kanssa tarkoitti mittavia työn ulkopuolisia uhrauksia.

Elokuvan harvinaislaatuisissa haastatteluissa kuullaan myös Suomen eturivin elokuvantekijöitä kuten Mollbergin apulaisohjaajana toiminutta Pirjo Honkasaloa sekä Aki Kaurismäkeä, Jörn Donneria, Aku Louhimiestä, Selma Vilhusta ja Juho Kuosmasta, jotka pohtivat Mollbergin taidetta ja tekniikoita nykyvalossa.

Dinosaurus kunnioittaa Mollbergin parhaiden elokuvien henkeäsalpaavaa kauneutta ja tarkastelee niitä osana sellaista aikaa, jota ei enää ole olemassa. Se kertoo elokuvien tekemisestä ja vallasta, mutta myös säälimättömän taiteilijan peloista, henkilökohtaisesta menetyksestä sekä kyvyttömyydestä ja haluttomuudesta muuttua. Kun maailma muuttui, Mollberg ei pysynyt mukana.

Veikko Aaltonen
Ohjaaja Veikko Aaltonen (s. 1955) työskenteli yhdessä Rauni Mollbergin kanssa käsikirjoittajana kahdessa tämän elokuvassa, Milkassa (1980) ja Tuntemattomassa sotilaassa (1985). Aaltonen työskenteli elokuvissa myös apulaisohjaajana, ja oli siten pitkään Mollbergin lähellä sekä ihmisenä että taiteilijana. Vuonna 1987 Aaltonen ohjasi ensimmäisen elokuvansa Tilinteko. Viisi vuotta myöhemmin hän ohjasi Tuhlaajapojan (1992), jota on pidetty hänen ensisijaisena läpimurtonaan ja josta hän voitti useita palkintoja sekä kotimaassa että ulkomailla. Aaltonen on ohjannut myös useita dokumenttielokuvia ja tv-sarjoja sekä toiminut leikkaajana, näyttelijänä ja tuottajana.

Rauni Mollberg
Rauni Mollberg kuuluu Suomen merkittävimpiin elokuvaohjaajiin. Mollbergin naturalistinen debyyttielokuva Maa on syntinen laulu (1973) sai nopeasti sekä kotimaista että kansainvälistä huomiota. Lappiin sijoittuva draama perustuu Timo K. Mukan kiistanalaiseen samannimiseen romaaniin. Myös Mollbergin versio Tuntemattomasta sotilaasta (1985) saavutti runsaan suosion. Pitkän uransa aikana Mollberg ohjasi useita tv-elokuvia ja teatterinäytelmiä. Taiteilijana hänet tunnetaan kunnianhimoisesta ja täsmällisestä visiostaan sekä hellittämättömästä rakkaudestaan elokuvien tekemiseen.

Mark Lwoff ja Misha Jaari
Tuotantoyhtiö Bufon Mark Lwoffin ja Misha Jaarin tuotantoja ovat muun muassa John Websterin tuore dokumentti Donner – Privat (2021), Juha Lehtolan ohjaama ja Kari Hotakaisen romaanin innoittama Ihmisen osa (2018), Bufon yhteistuottama ja Aki Kaurismäen ohjaama Toivon tuolla puolen (2017) sekä Suomen Oscar-ehdokkaaksi valittu Pirjo Honkasalon elokuva Betoniyö (2013). Neljällä Jussi-patsaalla palkitun Tyhjiö-elokuvan (2018) Bufo tuotti yhdessä ohjaaja Aleksi Salmenperän oman Sahadok-tuotantoyhtiön kanssa.

Dinosaurus
Ohjaus: Veikko Aaltonen
Käsikirjoitus: Veikko Aaltonen, Jussi Rautaniemi
Kuvaus: Iddo Soskolne
Äänisuunnittelu: Karri Niinivaara
Leikkaus: Jussi Rautaniemi F.C.E.
Tuotanto: Mark Lwoff, Misha Jaari / Tuotantoyhtiö Bufo
Rahoitus: SES, AVEK, Yle