Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 16.08.2023

Didrichsenin näyttely tuo esiin Rafael Wardin viimeisten vuosien aktiivisen työskentelyn ja kunnioittaa taiteilijan elämäntyötä

Didrichsenin taidemuseon Rafael Wardi -näyttely luo katseen viimeiseen saakka hämmästyttävällä tarmolla työskennelleen taiteilijan perintöön. Esillä on ensimmäistä kertaa nähtäviä teoksia sekä rakastettuja töitä vuosikymmeniä kestäneen uran varrelta. Näyttely on avoinna 9.9.2023–28.1.2024.

 

Kuvassa on keltaisella pohjalla kaksi himmeää pulloa  ja muita esineitä himmeästi. Kuvan sävy on keltainen.

Rafael Wardi, Keltainen pullo, 1968. Kuva: Rauno Träskelin

 

Didrichsenin taidemuseossa nähdään 9.9.2023–28.1.2024 taiteilija Rafael Wardin (1928–2021) näyttely. Rafael Wardi kuoli 93-vuotiaana elokuussa 2021 jättäen jälkeensä ainutlaatuisen taiteellisen perinnön. Näyttelyn suunnittelu aloitettiin keväällä 2021 yhteistyössä taiteilijan ja hänen tyttärensä Eva Wardin kanssa. Vielä yli 90-vuotiaanakin aktiivisesti työskennelleen Wardin viimeisten vuosien tuotanto on laajuudessaan vaikuttava, ja taiteilija maalasi loppuun saakka. Näyttelyn keskiössä on joukko vuosina 2018–2021 valmistuneita teoksia, jotka eivät aiemmin ole olleet esillä.

Wardi muistetaan hehkuvista väreistään ja pitkäjänteisestä työskentelystään: aiheet kehittyivät vuosien, jopa vuosikymmenien aikana. Näyttely avaa Wardin elämäntyötä esittämällä uudempien töiden rinnalla keskeisiä teoksia ja teemoja pitkän uran varrelta: varhaisia sommitelmia ja kaupunkikuvia; keltaisena loistavia asetelmia; värikylläisiä henkilö- ja tilakuvauksia – taideyleisön rakastamia, ikonisia wardeja. Näyttelyteokset ovat vuosilta 1949–2021.

 

Kuvassa on sini-kelta-harmaalla reunustusta ja keskellä vaaleaa.  Keskellä on isokokoinen mies sotilaspuvussa ja vieressä violetti laatikko ja toisellä puolella sininen alue.

Rafael Wardi: Daavid ja Goljat III, 2021.  Kuva: Rauno Träskelin

 

Uusimmissa teoksissa esiintyvät niin havainnot arjen ympäristöstä, kukka- ja eläinaiheet kuin kertomukselliset teemat. Tuttua on myös sarjallinen tapa lähestyä aiheita. Wardi sisällytti teoksiinsa aikaisempaa runsaammin vertaus- ja piilokuvia. Näyttelyssä on omistettu oma salinsa Wardin 2000-luvulla käynnistyneelle työskentelylle oopperan ja näyttämötaiteiden parissa.

Näyttelytyöryhmän ovat muodostaneet Didrichsenin taidemuseo ja taiteilijan tytär Eva Wardi. Näyttelyn teokset on lainattu museo-, säätiö- ja yksityiskokoelmista.

Didrichsenin taidemuseo on tuottanut näyttelyn yhteyteen näyttelyjulkaisun Rafael Wardi. Sen artikkelissa kuvataiteilija Katja Tukiainen, Wardin kollega Kaapelitehtaalta, ja Eva Wardi keskustelevat Rafael Wardin taiteesta.