Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.05.2020

Company Uusi Maailman poikkeusteos Hazmat Hole - elävää taidetta yhdelle katsojalle kerrallaan

Yksi katsoja kerrallaan. 64 näytöstä. 64 katsojaa. Hazmat Hole on korona-aikana vähintäänkin ensikertainen ja harvinaislaatuinen taideteos. Se on kokemus, jossa pienessä sisätilassa katsoja ja esiintyjä ovat lähellä toisiaan mutta samalla kaukana toisistaan– usealla tavalla. Muoviseinät ovat hygieenisesti sekä elämyksellisesti teoksen perustavanlaatuinen ratkaisu.

Hazmat Hole -esitys on Escape Room -mystiikan, ITE -labyrintin ja tilainstallaation hybridi. Se on henkilökohtainen, seikkailullinen sekä intiimi henkinen ja konkreettinen labyrintti, jonka kukin katsoja käy yksin läpi esitystilassa kulkien. Esitykset ovat Galleria Hopassa Jyväskylässä 16.-29.5.

 

uvassa on tanssijan hahmo, joka näkyy vaalean läpinäkyvän verhon takaa.

Hazmat Hole. Kuva: Oona Ahokas

 

Esityksen pääelementteinä ovat lähibaletismi (Saga Elgland) ja Metempsychosis-valoteos (Jere Suontausta), sekä yhtä lailla räätälöity tilan visualisointi, video- ja äänimaisema sekä katsojaa kuljettava pelisovelluslogistiikka.

”Esityksen toteutuksessa on huomioitu koronaohjeet-, velvoitteet sekä -psykologia katsojien ja työryhmän näkökulmasta. Kuitenkaan teos ei ole vain korona-ajalla äkkisesti tahi pakollisesti synnytetty, vaan pikemminkin tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa satunnaisestikin kulminoituva”, kommentoi teoksen ohjaaja, Company Uusi  Maailman taiteellinen johtaja Seija Hakkarainen. ”Minua on aina kiinnostanut laittaa tarkkaan rajattu mielenmaisema yhdelle katsojalle aivan eteen.”

Kokemuksen kesto on 15-20 minuuttia. Soveltuu yli 15 -vuotiaille. Esitys sisältää voimakkaita teatterielementtejä.

Teoksen tukijat: Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän yliopisto, Taiteen edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahaston Keski-Suomen maakuntarahasto.

https://uusimaailma.org/