Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.08.2021

Bolla-näytelmä Helsingin Kaupunginteatteriin Milja Sarkolan ohjaamana

Pajtim Statovcin Finlandia-palkitun romaanin ensimmäinen näyttämösovitus Bolla saa ensi-iltansa 2. syyskuuta Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä. Tuomas Timosen dramatisoiman uutuuden ohjaa palkittu teatterintekijä Milja Sarkola.

Bolla kertoo riipaisevan tarinan kielletystä rakkaudesta naimisissa olevan perheenisän, albaani Arsimin (Samuli Niittymäki) sekä serbi Milošin (Mikko Kauppila) välillä sodan olosuhteissa 1990-luvun lopun Kosovossa. Yhtä aikaa ajaton ja ajankohtainen tarina nostaa esiin kysymyksiä mahdottomista suhteista, mutta on samalla kuvaus ihmisen ristiriitaisuudesta, avioliitosta ja kaipauksesta. Onko tilanteita, joissa on oikein tehdä väärin? Bolla on suuri, sodan keskelle sijoittuva rakkaustarina, jossa hyvyys ja pahuus eivät ole mustavalkoisia.

Kuvassa Bolla näytelmän pääosan esittäjät Samuli Niittymäki, Mikko Kauppila ja Jessica Grabowsky.

Kuvassa Samuli Niittymäki, Mikko Kauppila ja Jessica Grabowsky. Kuva: Ilkka Saastamoinen

”Kaikkein kiinnostavinta Bollassa on mielestäni ihmisen ristiriitaisuuden kuvaus. Se miten sama ihminen voi ahtaissa olosuhteissa olla hyvinkin julma, raaka ja väkivaltainen, mutta silti rakastava ja hellä”, sanoo ohjaaja Milja Sarkola.

Tuomas Timosen näyttämöversiossa Arsimin vaimo Ajshe (Jessica Grabowsky) nousee miespäähenkilöiden rinnalle ja avaa näytelmään uuden naisnäkökulman. Ohjaaja ja näytelmäkirjailija Milja Sarkola kehuu Timosen dramatisointia.

”Timosen dialogi on ladattua. Rivien välissä on hyvää draamaa ja valtavan paljon tunteita. Sen ruumiillistaminen ja näyttäminen on kiinnostavaa. On ollut inspiroivaa mennä toisen tekstin sisään. Ja vapauttavaa, kun ei tule häpeää omasta tekstistä.”

"Bollan tarinassa on ajatonta suuren tragedian voimaa samaan tapaan kuin klassisissa antiikin tragedioissa. Lisäksi se kertoo Euroopan lähihistoriasta, josta ei Suomessa tiedetä kovinkaan paljon tällä tarkkuudella", Sarkola jatkaa.

Bollan rooleissa nähdään Samuli Niittymäen, Mikko Kauppilan ja Jessica Grabowskyn lisäksi Otto Rokka, Ursula Salo ja Jouko Klemettilä.

Näytelmän lavastuksen on suunnitellut Kaisa Rasila ja pukusuunnittelusta vastaa Elina Kolehmainen. Valosuunnittelija on Kari Leppälä ja äänisuunnittelija Aleksi Saura. Naamioinnin suunnittelusta vastaa Jaana Nykänen.

Helsingin Kaupunginteatterin Bolla-näytelmän ohjaa Milja Sarkola, joka on myös palkittu näytelmäkirjailija.

Milja Sarkola. Kuva: tinfo.fi

Milja Sarkola (s. 1975) on palkittu näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja. Hänen kirjoittamiaan näytelmiä ovat mm. Jotain toista – Henkilökohtaisen halun näyttämö, Allt som sägs sekä Perheenjäsen, jonka Sarkola myös ohjasi, ja joka voitti Thalia-palkinnon vuonna 2012. Esikoisromaani Pääomani ilmestyi 2020 ja sen näytelmäversio kantaesitettiin Q-teatterissa (2020). Helsingin Kaupunginteatterissa hän aiemmin ohjannut näytelmät Brevet från Siberien (2007), Kirje Siperiasta (2010), I taket lyser stjärnorna (2012) ja En BLICK är en BLICK är en BLICK (2019).