Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 17.10.2019

Baltian kirjallisuuspalkinto Leelo Tungalille romaanista Toveri lapsi

Baltian maiden kirjallisuuspalkinto, joka annetaan tunnustuksena kolmen vuoden sisällä julkaistusta Viron, Latvian ja Liettuan identiteettiä ja tunnettuutta edistävästä merkittävästä kirjallisesta työstä, on myönnetty virolaiselle Leelo Tungalille romaanitrilogiasta, jonka ensimmäinen osa Toveri lapsi (Seltsimees laps) ilmestyi suomeksi lokakuun alussa.

Kuvassa on kirjan osa kirjan kansikuvasta, jossa on mies ja lapsi moottoripyöräilemässä peltomaisemassa.

Kuva: Arktinen Banaani

 

Leelo Tungalin omakohtaisiin muistoihin perustuva Toveri lapsi – Vielä yksi kertomus onnellisesta lapsuudesta on kuvaus pikkutytön elämästä Neuvosto-Virossa 1950-luvun alussa. Stalinistihallinto on vanginnut opettajaäidin ja tyttö yrittää ymmärtää tapahtumia parhaansa tekevän isän ja sukulaisten huomassa. Lapsen vilpitön ajattelutapa tuottaa humoristisia käänteitä, ja synkkien aikojen kuvauksesta huolimatta kirjan perustunnelma on valoisa.

Leelo Tungal (s. 1947) kuuluu Viron arvostetuimpiin kirjailijoihin, runoilijoihin ja laulunsanoittajiin. Hän on pitkäaikainen lastenlehden päätoimittaja, joka tunnetaan myös laajasta lastenkirjatuotannosta. Toveri lapsi -trilogiaan perustuva samanniminen elokuva valittiin Virossa vuoden 2018 parhaaksi, ja se on saanut useita kansainvälisiä palkintoja.

Aiemmin Baltian kirjallisuuspalkinnon ovat saaneet mm. suomalaistenkin lukijoiden hyvin tuntemat Jaan Kaplinski ja Jaan Kross.

Leelo Tungal on haastateltavana Helsingin kirjamessuilla.