Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 25.06.2023

BADDING - Rauli elää!

 Alkaa olla jo lähes perinne, että kesäkuussa Mikkeliin,  koska siellä on kesäteatteri ja millainen, niin ihan hemmetin hyvä! Tänä kesänä siellä esitetään musiikkinäytelmää BADDING - Rauli elää!

 

Lähdimme ajoissa liikkelle, niin kerkesimme hakea potkua Tertin kartanosta ja sitten nauttimaan esityksestä! Hiukan ennen se luontoäiti pani jännitystä kehiin, koska istuimme Marskin baarissa ja ihailimme aivan mahtavaa ja komeaa vesisadetta. Kaikki hanat olivat auki! Vaan kun esitys alkoi, oli mitä leppein kesäsää, raikasta ja auringonpaisteista!

Badding-näytelmän on käsikirjoittanut Otto Kanerva, joka nyt on ansioitunut niin teatterin saralla, osassa kuin osassa. Mihin Otto tarttuu, niin priimaa pukkaa. Ohjauksesta Mikkeliin vastaa Anu Hälvä, jonka varmasti kaikki tietävät monestakin jutusta.

 

Kuvassa on viisi näyttelijää tanssimassa levenevässä muodostelmassa.  Taustalla on koivulavastusta ja vasemmalla isoja eri värisisiä 1970-luvun tyylisiä kukkia.

Kuva: Aki Lustig

 

On vaikea edes kuvitella, etteikö joku muistaisi Rauli Somerjokea, Rauli "Badding" Somerjokea (30.8.1947- 14.1.1987). Hän osasi laulaa ja biisit olivat silkkaa samettia. Raulin osassa on Kaarlo Haapiainen, joka oli uponnut rooliin ihan täysin. Maskeeraus oli onnistunut ihan yli kylän. Ja se ääni - miten oli nauttittavaa.

Tarina etenee niin, että ollaan paratiisissa! Kaikki ovat elossa ja käydään se koko elämän kaari läpi. Raulilla oli aina ollut ujo ja sellainen, joka ei saa sanaa suustaan ja kun saa, niin tulee mitä sattuu. Tuttu juttu monelle. Hänellä on kuitenkin isä ja äiti, jotka tukevat kaikin keinoin. Lisäksi ystävä Rafe! Kaikesta huolimatta - myös ne tyttöystävät...

Isän roolissa Tomi Turunen on ihan elementissään. Ihanat henkselit. Lisäksi Turunen vetää myös osan Topi Sorsakoskena!!! Läpyt sille, ihan huikee suoritus! Äidin osassa Anu Palevaara huolehtii lapsestaan, niin kuin äidin kuuluu. Laulaa ja tanssii ja hei, koreografiat ovat myös hänen.

Olin koko esityksen ajan ihan lääpälläni Rafeen, Raulin ystävään, jonka osassa Aapo Oranen on todella hyvä ja luonteva..hurmaava!

 

Kuvassa on Kaarlo Haapiainen, joka nojaa Aija Pahkalaan.  Seinällä on kolme kultalevyä.

Kuva: Aki Lustig

 

Päivänsäde ja menninkäinen on klassikko ja melkein klisee, mutta tässä näytelmässä "Raulin" laulamana se nostatti vettä silmiin. Niin kaunista ja tunteikasta esitystä en ole ihan hetkeen kuullut. Niin ja miten osuva, kun miettii Raulin elämää. Hän ei ollut niitä "valon lapsia".

Raulin naisia ja tyttöystäviä esittää Aija Pahkala! Hyvin muuntautumiskykyinen, koska ensimmäinen rooli on pappi ja sittenhän niitä muita osia piisaakin.

Koko esityksen musan säestyksestä vastaa elävä orkka, kapellimestarinaan Ari Ismälä, joka on tuttu muistakin teattereista! Kitarassa Jani Luoma/Wiljami Salminen. Bassossa Juho Puikkonen ja rummuissa Harri Heininen.

Maskeeraus ja kampaukset!!! Huh, niin ne ovat Marjo-Riikka Romon. Kun jos viittii googlettaa, millaisia näyttelijät ovat muuten, niin huomaa, minkä työn maskeeraaja on tehnyt!

Kannattaa mennä Mikkeliin, kivuta Naisvuorelle ja nähdä ja kokea jotain ihanaa. Eikä haittaa ollenkaan se, että ei tiedä kenestä on kyse, koska näytelmä on tarina ja se kulkee hyvin!

Kini Laine