Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 01.02.2023

Avantin kevään aloittaa kulttimaineeseen noussut vokaalikonsertto

Kamariorkesteri Avantin kevätkausi aloitetaan Musica nova Helsinki -festivaalin päätöskonsertilla Temppeliaukion kirkossa sunnuntaina 12.3.2023. Konsertin johtaa kapellimestari Michael Wendeberg ja solistiksi saapuu sopraano Juliet Fraser. Konsertissa kuullaan muun muassa festivaalin residenssisäveltäjä Clara Iannottan ja kokeellisen musiikin säveltäjä Alexander Schubertin musiikkia.

Kuvassa  on Juliet Frazer, jonka katse on vasempaa.  Hän on puolivartalokuvassa ja hänellä on avara kaula-aukko mustassa puvussaan. Hänen oikea kätensä on oikean olkapään päällä.

Juliet Fraser. Kuva: Dimitri Djuric

 

Konsertin aloittaa Clara Iannottan teos We left her in a sack for fairies to reclaim. Teos perustuu Dorothy Molloyn runoon ja sävellyksessään Iannotta hyödyntää runsaasti epäperinteisiä äänilähteitä, kuten pahvilaatikoita, styroxia ja erilaisia kelloja.

Alexander Schubertin musiikki edustaa 2000-luvun virtausta, jossa yhdistellään taideperintöä ja aineksia mm. jazzista, teknosta ja pop-musiikista. Hänen töilleen tunnusomaista on myös modernin teknologian hyödyntäminen osana musiikkia. Avantin konsertissa kuultava Point Ones on pienelle yhtyeelle ja ”laajennetulle” kapellimestarille tehty teos. Kapellimestari varustetaan liiketunnistimilla, joka mahdollistaa sen, että hän johtaa samanaikaisesti sekä yhtyettä että live-elektroniikkaa. Teosta ei johdeta perinteisesti vaan merkitsevillä eleillä, josta seuraa, että teos on joka esityskerralla hieman erilainen.  

Konsertille nimensä lainannut Skin on Rebecca Saundersin nyt jo kulttimaineeseen noussut sopraanolle ja soitinyhtyeelle sävelletty teos. Teosta pidetään yhtenä Saundersin pääteoksista, jossa tunnelmat vaihtelevat intiimistä hauraudesta räjähtäviin purkauksiin. Solistina kuullaan sopraano Juliet Fraseria, jolle teos on kirjoitettu.

Konsertin ja samalla koko festivaalin päättää Kirmo Lintisen Ballata concertante. Kappaleessa kurkistetaan 1300-luvun Firenzeen ja orastavan renessanssin maallisiin tuulahduksiin. Teos leikittelee historiallisilla juurillansa ja hetkeä myöhemmin muistutetaan nykyajan näkökulmasta. Lintinen itse on verrannut teoksen synnyttämää vaikutelmaa siihen, kuinka oman aikansa turisti matkustaa Firenzeen eläytymään renessanssiajan taiteisiin.

Musica nova Helsinki päätöskonsertti: Skin
12.3.2023
Temppeliaukion kirkko