Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.10.2020

Ateneumiin avautuu Magnus Enckellin teosten laaja näyttely 23.lokakuuta

Suurnäyttely esittelee kultakauden merkittävimpiin kuuluvan taiteilija Magnus Encelin tuotannon kattavasti ja tuo hänet esiin kulttuurielämän monipuolisena vaikuttajana.

 

Taidemaalari Magnus Enckell (1870–1925) tunnetaan erityisesti suomalaisen symbolismin edustajana.

 

Kuvassa on Magnus Enckellin omakuva kasvoista vinosti.

Magnus Enckell: Omakuva, 1918, yksityiskohta. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.

 

Magnus Enckell kuuluu 1800–1900-lukujen vaihteen Suomen taiteen kultakauden keskeisiin taiteilijoihin, mutta hänen tuotantoaan tunnetaan silti vain osittain. Näyttely tarkastelee Enckelliä monipuolisesti ja esittelee hänen koko tuotantoaan viideltä eri vuosikymmeneltä.

Näyttely ja sen yhteydessä julkaistava kirja valottavat taiteilijan monia puolia. Enckell oli toisaalta radikaali taiteen uudistaja, toisaalta hän taas nojasi sivistyksen traditioihin. Hän oli haaveilija, mutta myös kansainvälinen maailmanmies, näyttelyiden komissaari, Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja ja monumentaaliteosten tekijä. Niin musiikki, teatteri kuin kirjallisuus olivat tärkeitä monipuolisesti sivistyneelle taiteilijalle.

 

Kuvassa on joukko ihmisiä seisomassa kaiteen takana vaaleansinisen Seine-joen rannalla.  Kuvassa on kaksi puuta, joissa ei ole lehtiä.

Magnus Enckell: Seinen rantaa (1912). Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.

 

Näyttely esittelee paljon ennestään tuntemattomia teoksia, Enckellin laajaa piirustustuotantoa ja luonnoskirjoja sekä valokuvia hänen omasta arkistostaan. Näyttelyssä nähdään Enckellin tuotantoa varhaisista piirustuskoulun opiskeluajan teoksista aina 1920-luvun mytologisiin aiheisiin saakka.

Magnus Enckellin 150-vuotissyntymäpäivää juhlitaan lauantaina 14.11.