Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 29.03.2023

Ateneum avautuu aikamme kysymyksille - uusi kokoelma nähtäväksi huhtikuussa

Ajan kysymys korvaa Ateneumin taidemuseon edellisen kokoelmanäyttelyn Suomen taiteen tarina, joka avautui vuonna 2016.

Kuvassa on Tove Janssonin omakuva, jossa hän seisoo huoneessaan kädet lanteilla hihattomassa vaalean ruskeassa puserossa.  Taustalla on yläikkuna ja turkoosia seinää.

Tove Jansson: Omakuva (1942). Kuva: Kansallisgalleria/Yehia Eweis

 

“Edellinen kokoelmanäyttelymme oli upea ja monipuolinen näyttely. Nopeasti muuttuvassa maailmassa halusimme kuitenkin muuttaa kulmaa, josta tarkastelemme kokoelmaamme”, museonjohtaja Marja Sakari sanoo.

Uusi kokoelmanäyttely pyrkii haastamaan tavan, jolla Kansallisgallerian kokoelmaa on perinteisesti tarkasteltu. Lähtökohdan uudelleentulkinnoille tarjoavat eri aikakaudet lävistävät teemat sekä esillepanon ennennäkemättömät rinnastukset. Taustalla kaikuvat kysymykset kuten: miten kokoelma on vuosien saatossa muodostunut? Miten se yhä voi olla kaikkien kokoelma?

 

Kuvassa on tummia kuhilaita riveissä pellolla.  Takana on tummahko sininen taivas.

Unto Koistinen: Mustat Kuhilaat (1959). Kuva: Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen

 

”Ymmärtääksemme oman osamme tässä ajassa meidän on luotava katse läpi aikojen: menneeseen, nykyhetkeen ja tulevaan. Tähän Ateneumin aina 1700-luvulle asti ulottuva kokoelmanäyttely tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden. Toivon näyttelyn keräävän ihmiset yhteen, yhteisen keskustelun ääreen”, Sakari toteaa.

 

Kuvassa on punaisella pohjalla vihreitä kohtia ja ylhäällä on punainen, pyöreä aurinko ja valkoinen raita sen alapuolella.

Reidar Särestöniemi: Punapartainen jänkä (1970). Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Pakarinen

 

Kokoelmanäyttelyn suunnittelua ovat ohjanneet läpinäkyvyys ja kuratoinnin rikastaminen keskusteluilla, joita on käyty sekä Ateneumin oman henkilökunnan että ulkopuolisten tahojen kanssa. Rakastettujen klassikoiden lisäksi näyttelyssä on mukana useita teoksia, joita on nähty harvoin tai ei koskaan Ateneumin saleissa.

Ateneumin taidemuseo on ollut suljettuna noin vuoden ajan ilmanvaihtoremontin takia.
Yleisölle Ajan kysymys avautuu yhtä aikaa museon kanssa perjantaina 14. huhtikuuta.