Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 06.11.2019

Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu tuo väriä ja vauhtia kansallisbaletin näyttämölle

Astrid Lindgrenin kirjoihin pohjautuva baletti Peppi Pitkätossu saa ensi-iltansa Suomen kansallisbaletissa marraskuun lopussa. Ruotsalaisen koreografi Pär Isbergin luoma baletti vie katsojat 1950-luvun nostalgiseen pikkukaupunkiin ja mielikuvitukselliselle Etelämeren saarelle.

 

Kuvassa on edessä on Peppinä esiintyvä Linda Haakana ja takana Pepin apina. Pepillä on punaiset letit. Kuvan tausta oli keltainen.

Kuva: Suomen kansallisooppera

 

Suomen kansallisbaletin taiteellinen johtaja Madeleine Onne neuvotteli Astrid Lindgrenin perheen kanssa Lindgrenin tarinoihin perustuvasta baletista toimiessaan Tukholman kuninkaallisen baletin johtajana. Teos sai kantaesityksensä Tukholman kuninkaallisessa baletissa vuonna 2005. Valtavan suosion Ruotsissa saavuttanut teos toteutetaan nyt uudistettuna versiona Suomessa.

”Ensimmäinen kysymykseni oli, osaako Peppi tanssia klassista balettia – ja vastaus oli ei. Klassinen baletti on sidottu muotoon, Peppi on kapinallinen. Hänen tulee liikkua vapaasti eri tanssityyleissä”, Pär Isberg kertoo. Teoksen toiseksi koreografiksi valittiin Karl Dyall, joka loi katutanssiin pohjautuvaa liikemateriaalia. ”Peppi on ’mover’, liikkuja”, Dyall pohtii ja jatkaa: ”Hän on arvaamaton, impulsiivinen, rikkoo sovinnaisuuden rajoja. Täydellinen katutanssija siis!”

Musiikin juuret ovat 1960-luvun lopun suositussa tv-sarjassa Peppi Pitkätossusta. Sarjan toisena säveltäjänä toiminut jazzmuusikko Georg Riedel on säveltänyt myös baletin musiikin, yhdessä Stefan Nilssonin kanssa. Mukana kuullaan tuttuja lainauksia tv-sarjan musiikista sekä Jan Johanssonin säveltämä tunnusmusiikki, josta Riedel ja Nilsson ovat tehneet omia versioitaan. Musiikin on sovittanut orkesterille Olov Helge.

Herkullisen värikäs puvustus ja lavastus on toteutettu Kansallisbaletissa alkuperäisten Ann-Mari Anttilan pukuluonnosten ja Bo-Ruben Hedwallin lavastussuunnitelmien mukaan. Teoksen valaistuksen on suunnitellut Torkel Blomkvist.

Teoksen nimiroolissa tanssivat Linda Haakana, Abigail Sheppard ja Salla Eerola. Tommin roolissa nähdään Atte Kilpinen, Frans Valkama ja Nikolas Koskivirta, Annikan roolissa Valeria Quintana, Elena Ilyina ja Iga Krata sekä Pepin isänä, kapteeni Efraim Pitkätossuna Samuli Poutanen, Johan Pakkanen ja Florian Modan. Suomen kansallisoopperan orkesteria johtavat Nick Davies ja Kurt Kopecky.

Ensi-ilta 29.11.

Muut esitykset 3.12., 4.12., 5.12., 11.12., 13.12., 17.12., 19.12., 14.12., 30.11., 7.12. ja 21.12.