Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.08.2022

Askel kerrallaan kantaesityksenä Tiina Pirhosen ohjaamana Hämeenlinnan Teatteriin

Peter Quilterin näytelmä Askel kerrallaan kantaesitetään Hämeenlinnan Teatterissa 25.8.2022. Quiltier on tullut tunnetuksi yli 40 maassa esityistä näytelmistään ja saanut merkittäviä palkintoja.

Kuvassa ovat näyttelijät Liisa Peltonen, Sinikka Salminen, Henna-Maija Alitalo puolivartalokuvassa ihmettelevin ilmein.

Liisa Peltonen, Sinikka Salminen, Henna-Maija Alitalo. Kuva: Veikko Pulli

 

Näytelmä on ennen muuta lämminhenkinen tragikomedia ystävyydestä. Se on kertomus kumppanuudesta, yksinäisyydestä, menettämisen pelosta ja jakamisen riemusta. Ystävysten muistokävely vuorelle saa jopa absurdeja piirteitä. Ystävyyden ydin, erilaisuuden sietäminen, kunnioitus ja rakkaus kannattelee kolmikkoa. Nauru ja hulvattomuus ovat läsnä menetystenkin jälkeen.

Teksti Peter Quilter
Suomennos Kari-Pekka Toivonen
Ohjaus Tiina Pirhonen
Lavastus- ja pukusuunnittelu Anne Laatikainen
Valosuunnittelu Jari Vuori
Äänisuunnittelu Pasi Lehtinen
Rooleissa Henna-Maija Alitalo, Liisa Peltonen, Sinikka Salminen

Tiina Pirhonen valmistui näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 1988. Hän on toiminut näyttelijäntyön lehtorina samassa koulussa vuodesta 2004 asti. Pirhonen on näytellyt yli sadassa tv- ja elokuvatuotannossa, kuunnelmissa ja teattereissa. Hän on esiintynyt mm. Espoon kaupunginteatterissa (1989-1995), UIT:ssa 89 ja 91, Teatteri Quo Vadiksessa, Teatteri Jurkassa, Helsingin kaupunginteatterissa ( 2006-2013) ja Kansallisteatterissa (94-97).

Tiina Pirhonen on Improvisaatioteatteri Stella Polariksen perustajajäsen ja toimii aktiivisena edelleen. Improvisaatiota, näyttelijäntyötä, ohjaamista ja opettamista hän opiskelee säännöllisesti niin kotimaassa kuin Euroopassa, Amerikassa ja Kanadassa. Vapaa pudotus sarjan osasta Kaikki hyvin, Pirhonen voitti Parhaan Näyttelijän Venla-palkinnon (2002). Roolistaan Camilla, Kukkia ja sidontaa -elokuvassa Pirhonen oli Jussi-ehdokkaana (2003).

Peter Quilter on tuottoisa englantilainen näytelmäkirjailija, joka asuu tätä nykyä Kanariansaarilla. Quilter aloitti uransa tv-juontajana ja näyttelijänä. Hänet tunnetaan mm. London´s Burning tv-sarjasta. Quilterin näytelmiä on esitetty West Endissä, Broadwayllä ja yli neljässäkymmenessä maassa. Hän on ollut useita kertoja ehdolla Tony- tai Olivier-palkinnon saajaksi.

Yksi hänen kuuluisa teoksensa on Glorious!, joka kertoo maailman huonoimmasta amatööri oopperalaulajasta Florence Jenkins Fosterista. Elokuvaversiossa päärooleja näyttelevät näyttelevät Meryl Streep ja Hugh Grant.