Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 23.09.2023

Arto Halosen ohjaama Antero Varovainen ja Onnenkivi kahden merkittävän kansainvälisen festivaalin kilpasarjaan - Schlingel Saksassa ja Black Night Tallinnassa

Arto Halosen ohjaama Antero Varovainen ja Onnenkivi -elokuva on valittu kahden merkittävän kansainvälisen elokuvafestivaalin kilpasarjaan. Syyskuun lopussa koko perheen elokuva nähdään Chemnitzissä, Saksassa jo 28. kertaa järjestettävällä Schlingelin kansainvälisellä lasten- ja nuortenfestivaalilla. Festivaali järjestetään 23.-30.9.2023. Marraskuussa elokuva osallistuu arvostetulle Tallinnan Black Night -elokuvafestivaalille, jonka ajankohta on 3.-19.11.2023.

 

 Kuvassa ovat Emil Paloniemi ja Mikko Nousiainen suojalasit päässään katsomassa purkissa olevaa hehkuvaa kiveä.  He istuvat pöydän ääressä ja ympärillä on laboratoriopulloja.

Emil Paloniemi ja Mikko Nousiainen. Kuva: Dãvis Dambenieks/Art Films production

 

Elokuvaa tähdittävät Maria Ylipää, Mikko Töyssy, Mikko Nousiainen, Tuija Ernamo sekä lapsinäyttelijät Emil Paloniemi ja Luna Huotari. Arto Halonen on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä edesmenneen Jukka Itkosen kanssa, joka on myös sanoittanut elokuvan laulut. Musiikin on säveltänyt Tuomas Kantelinen. Elokuvan on tuottanut Art Films ja sen levittää Nordisk Film. Festivaaleilla se esitetään englanninkielisellä nimellä Arnold Cautious and the Happiness Stone ja Saksassa se on dubattu saksan kielelle.

Schlingelin elokuvajuhlilla Antero Varovainen ja Onnenkivi esitetään festivaalin perhesunnuntaina 24.9.2023, jolloin kyseessä on myös elokuvan kansainvälinen ensi-ilta. Elokuva on kansainvälisen kilpasarjan avauselokuva. Se osallistuu myös festivaalin kansainväliseen lasten elokuvien kilpasarjaan ja on ehdolla useaan eri palkintoon, kuten Professional Jury Feature Film International, Jury of the European Children’s Film Association (ECFA) sekä European Children’s Jury.

Alallaan arvostettua festivaalia on järjestetty jo vuodesta 1996 lähtien ja se on vuosien aikana kasvanut kooltaan ja kilpasarjoiltaan merkittävästi. Tämän vuoden kilpasarjoissa nähdään kaikkiaan 57 täysipitkää ja 69 lyhytelokuvaa. Lisäksi festivaalilla näytetään 23 elokuvaa kilpasarjojen ulkopuolella. Festivaalille haki tänä vuonna yhteensä 2000 elokuvaa. Paikalle Chemnitziin matkustavat ohjaaja Arto Halonen ja lapsinäyttelijä Emil Paloniemi.

 

 

Kuriositeettina mainittakoon, että Chemniztissä järjestettiin myös DDR:n aikaan elokuvafestivaaleja. Tuolloin kaupungin nimi oli Karl Marx Stadt ja siellä seikkaili aikoinaan myös James Bond elokuvassa Octopussy!

https://ff-schlingel.de/en/

Marraskuussa Antero Varovainen ja Onnenkivi nähdään arvostetulla, Tallinnan Black Night -elokuvafestivaalilla, jonka ajankohta on 3.-19.11.2023. Osana kyseistä festivaalia järjestetään lasten- ja nuortenelokuvien festivaali Just Film, jonka kilpasarjaan Antero Varovainen ja Onnenkivi myöskin osallistuu.

PÖFF on yksi kansainvälisen tuottajajärjestö FIABin listaamista ns. A-kilpailuluokan festivaaleista, joita on maailmassa ainostaan viisitoista. Tähän joukkoon kuuluvat myös maineikkaat Cannesin, Berliinin, Locarnon ja Shanghain elokuvajuhlat. Festivaali järjestetään tänä vuonna jo 27. kertaa ja se on myös merkittävä alan ammattilaisten tapahtuma. Festivaalin tavoittena on esitellä taiteellisesti korkeatasoisia elokuvia kahden viimeisemmän vuoden ajalta eri puolilta maailmaa niin kotimaiselle kuin kansainväliselle yleisölle.

https://poff.ee/en/

Elokuvasta

Arto Halosen ohjaama Antero Varovainen ja Onnenkivi -elokuva kertoo onnen etsimisestä, mielikuvituksen voimasta ja ystävyydestä. Arto Halosen ja Jukka Itkosen käsikirjoittamaa musiikillista elokuvaa tähdittävät Mikko Nousiainen, Maria Ylipää, Mikko Töyssy ja Tuija Ernamo. Lapsipääosissa nähdään Emil Paloniemi ja Luna Huotari.

Synopsis
Antero Varovainen ja Onnenkivi on tarina mielikuvituksen rikkaudesta ja onnen etsimisestä. Sarjakuvia ja vampyyrikertomuksia ahmivalla Juliuksella on vilkas mielikuvitus. Julius tapaa kaupungin laitamilla hylätyssä talossa asuvan Antero Varovaisen, joka esittäytyy haalistuneeksi, mansikkamehua juovaksi vampyyriksi. Julius ja Varovainen ystävystyvät. Yhdessä he yrittävät valmistaa Onnenkiveä, jonka ohje on Varovaisen isoäidin salaisessa reseptikirjassa. Julius haluaa antaa kiven toisistaan etääntyneille vanhemmilleen, jotta he löytäisivät uudestaan yhteisen onnen. Juliuksen ja Anteron laboratoriokokeet valmistaa Onnenkiveä takkuilevat pahasti kerta toisensa jälkeen, mutta he jatkavat sitkeästi onnen etsintää.

Tuotanto
Elokuvan tuottaa Arto Halonen ja Art Films. Latvian osatuottaja on Tasse Films. Elokuvan musiikin ja laulut on säveltänyt Tuomas Kantelinen ja sanoittanut Jukka Itkonen. Elokuvaajana on Tuomo Virtanen ja lavastussuunnittelusta vastaa Teppo Järvinen. Antero Varovainen ja Onnenkivi on kuvattu Tampereella ja Latviassa. Tampereen kuvaukset mahdollisti tuotantokannustin ja yhteistyö Tampereen kaupungin ja Film Tampereen kanssa. Elokuvan levittää Nordisk Film.