Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 01.06.2023

Art Fair Suomi Goes Galleries 2023 avaa gallerioiden ovet ympäri Suomen

Ensimmäistä kertaa Art Fair Suomi levittäytyy pääkaupunkiseudulta koko maahan. Mukana on 30 galleriaa, satakunta taiteilijaa ja kymmenittäin näyttelyitä. Yleisölle kautta Suomen tarjoutuu näkymä nykytaiteen ajankohtaisiin ilmiöihin.

 Kuvassa on keltaruskea pää öljyvärillä ja tumman siniset nappisilmät. Kulmakarvat on keltaisina paloina.  Nenässä ja poskissa on vaalean punaista. Oikealla on käsi joka ojentaa värikästä hampurilaista

Sofi Häkkinen, No Rest for The Vanilla, 2023, sekatekniikka ja detalji teoksesta Hampurilainen suihkun lattialla, 2022-23, veistosinstallaatio. Kuva: Sofi Häkkinen

 

Kiinnostaako DJ Hämärän kokeellisen musiikin keikka Taidekeskus Idässä, Lappeenrannassa tai tapahtumaviikonloppu, jossa performanssi, musiikki ja äänitaide kohtaavat Taidekorttelissa, Helsingissä? Entä Galleria Huuto Kalasatamassa, Helsingissä tai Taidelainaamo Parsi Kalevan Navetassa, Seinäjoella?

Art Fair Suomi on nykytaidefestivaali, jossa pääosassa ovat taiteilijat ja kuvataiteen tilat. Galleriat mahdollistavat taiteen kokemisen ilmaiseksi, jonka lisäksi ne tekevät tärkeää työtä nykytaidetta esiin tuoden. Art Fair Suomi juhlii koko Suomen kattavaa monipuolista kuvataiteen kenttää - ja nostaa moninaisia nykytaiteentiloja ja sisältöjä suuren yleisön tietoisuuteen. Gallerioihin kaikki ovat tervetulleita - festivaali kutsuu yleisön kokemaan, eläytymään ja vaikuttumaan nykytaiteesta.

Nykytaiteen viikot

Näyttelyiden lisäksi viikot tarjoavat yleisölle erinomaisen mahdollisuuden tutustua taiteilijoiden työskentelyyn ja näyttelyiden teemoihin keskusteluiden ja taiteilijatapaamisen kautta. Tiloissa järjestetään performansseja, konsertteja sekä muuta festivaaliin liittyvää ohjelmaa.

Festivaalin taiteilijat löytyvät täältä: https://artfairsuomi.fi/

 

Kuvassa on harmaa ET:n näköinen pää ja leveän pään molemmissa reunoissa on siniseksi maalatut silmät. Edessä on pystyyn nostettu sormi, jossa on keltainen sormenpää.

Einari Hyvönen, Frigg Off, akryyli ja spraymaali kankaalle 2023, Kuva: Einari Hyvönen

 

Festivaali nostaa esiin kotimaiseen kuvataidetaidetarjontaan vahvasti kuuluvat ja sitä rikastuttavat galleriat ja taideyhteisöt. Se tuo ihmiset paikan päälle katsomaan, mitä suomalaisella kuvataidekentällä tapahtuu juuri nyt. Festivaaligallerioiden kirjo on suuri, ja mukaan mahtuu yksityisiä gallerioita, järjestögallerioita ja taiteilijavetoisia projektitiloja.

AFS järjestää etäyhteydellä sarja keskusteluita, joissa taiteilijat avaavat ajatuksiaan taiteesta ja työskentelystä. Helsingissä toteutettavat taideopastukset madaltavat kynnystä tulla taiteen äärelle ja tavata taiteilija.

Festivaalin aikana toteutamme gallerioissa kävijäkyselyn, jotta saamme arvokasta tietoa nykytaiteen kokijoista ja heidän toiveistaan.

Tänä vuonna Art Fair Suomi tuo myös ITE-taiteen osaksi festivaalia ja kutsuu kurkistamaan nykypäivän kansanluovuuden valloittavaan maailmaan. Mukana mm. Lintu ja kala! -näyttely Raumalla ja ITE-taiteen kesäkaupunki Parkano. msl.fi/itetaide

Festivaali aukeaa 6. kesäkuuta 2023. Osa gallerioista juhlii avajaisia normaalia pidemmällä aukioajalla tai erityisellä avajaisohjelmalla.

Festivaalin kaikkiin näyttelyihin ja lähes kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Järjestäjistä

Art Fair Suomi -nykytaidefestivaalia ovat vuodesta 2005 järjestäneet Taiteilijajärjestö MUU ry ja Valokuvataiteilijoiden liitto. Vuodesta 2020 mukana ovat myös muut kuvataiteilijoiden valtakunnalliset jäsenjärjestöt: Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Taidegraafikot, Taidemaalariliitto ja Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto.

Osallistuvat galleriat
AFS galleries

HYVINKÄÄ
Promenadigalleria
JOENSUU
Taidekeskus Ahjo
JÄRVENPÄÄ
Järvenpään Taidetalo
JYVÄSKYLÄ
Galleria Becker
Höyry-galleria, Korpilahti
KOUVOLA
KOUTA-galleria
KUOPIO
Galleria Ars Libera ja GalleriA
LAPPEENRANTA
Taidekeskus Itä
RIIHIMÄKI
Galleria Tärinä
SEINÄJOKI
Varikkogalleria
Taidelainaamo Parsi
TAMPERE
Galleria Rajatila

HELSINKI
ArtTogether
Forum Box
Galleria G
Galleria Halmetoja
Galleria Hippolyte
Galleria Huuto
Galleria Kuvitus
Galleria Pirkko-Liisa Topelius
Galleria Sculptor
Galleria Katariina ja HAA-galleria
MUU Helsinki nykytaidekeskus
Taidekortteli
Tischenko Gallery
tm•galleria
Vargas Print Studio

ITE-TAITEEN KOHTEET
Alpon savanni, Dorkin puisto, Edvininpolku, Erkki Niemen elämyspiha, Erkki Pekkarisen Tuohipeikko, Galleria Kompuuki Salossa, Granin puuveistokset, HugoITE – Hugo Kivisen ITE-veistoksia, Ilmiö – moottorisahaveiston SM-kilpailu Nurmijärvellä, ITE ja Ötökkä -näyttely Parkanossa, Jautlandia, Johannes Ivakon veistokset Radiomäellä, Jokipolun Kulttuurihuussi, Karhumetsä – Tuhannen karhun maa , Kimara-taidepolku Tuusulassa, Kivijärven Kirsikkapuisto, Kodiksamin Varjeltu kylä, Kolin veistospuisto, Kyösti Iitin Enkelipuisto, Lintu ja kala! -näyttely Raumalla, Lumotun Hallan Maa, Mahlun maapallopatsas, Marko Ruuskasen taidelinnunpöntöt, Matti Järvenpään Rautapuisto, Parikkalan patsaspuisto, Peltokivipyramidi ja Pyramidipiknik, Pentti Koistisen Taidekappeli, Ritva Nurmen Navettagalleria, Romurinsessan pihavaltakunta Onnela, Ronttopuisto, Savannin galleria – Esa Leppäsen taidetta, Sirkka Turkin Ruusulinna, Söderkullan kivitaideteos, Teuvo Jalosen puolen hehtaarin metsä, Veistoksia Strömman kanavalla ja Villa Mehu.