Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.11.2023

Ars Fennica 2023 -palkinnon sai liettualainen Emilija Škarnulytė

Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö – ARS FENNICA sr:n jakaa joka toinen vuosi Suomen merkittävimmän, 50 000 euron kuvataidepalkinnon. Kansainvälinen taideasiantuntija, Tate St Ivesissä johtajana toimiva Anne Barlow valitsi vuoden 2023 Ars Fennica -palkinnon saajaksi ehdokkaiden joukosta Emilija Škarnulytėn Liettuasta.

Kuvassa on Emilija Škarnulytė seisomassa suuren teoksensa edessä. Takana on suuri kasvokuva hänen sokeasta isoäidistään. Kuvassa on mustat reunukset.

Emilija Škarnulytė takanaa kuva sokeasta isoäidistään. Kuva: Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen

 

Palkintoehdokkaat ja palkinnosta päättävän kansainvälisen taideasiantuntijan valitsi säätiön asettama palkintopaneeli. Sen pysyvänä puheenjohtajana toimii Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiön varapuheenjohtaja Leena Niemistö ja vaihtuvat jäsenet ovat taiteilija Eija-Liisa Ahtila, Kiasman museonjohtaja Leevi Haapala ja Amos Rexin museonjohtaja Kai Kartio. Palkinto myönnetään taiteilijalle tunnustuksena korkeatasoisesta ja omaleimaisesta taiteellisesta työstä.

Ehdokkaiden yhteisnäyttely on esillä Kiasmassa 28.1.2024 saakka. Emilija Škarnulytėn lisäksi näyttelyssä mukana ovat Henni Alftan ja Tuomas A. Laitinen Suomesta, Lap-See Lam Ruotsista ja Camille Norment Norjasta. Näyttelyn päätyttyä myönnetään lisäksi yleisötunnustus, jonka saajaa kävijät voivat äänestää näyttelyssä.

Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö – ARS FENNICA sr perustettiin vuonna 1990 edistämään taiteita. Ars Fennica -palkintoehdokkaiden näyttely on nähty Kiasmassa aiemmin viisi kertaa vuosina 2007, 2009, 2010, 2014 ja 2017. Ehdokkaina on ollut Suomen, Pohjoismaiden ja Baltian maiden taiteilijoita.

Näyttelyn on kuratoinut Kiasman vaihtuvien näyttelyiden kuraattori Piia Oksanen. Kiasma ja Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö – ARS FENNICA sr toteuttavat näyttelyn yhteistyössä.

Linkki julkistustilaisuuden tallenteeseen https://livekanava.fi/arsfennica2023/