Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.06.2023

Anu Saaren Daydreams-sarja voitti Mikkelin 13. kuvitustriennalen pääpalkinnon

Grafian myöntämä 3500 euron pääpalkinto jaettiin Anu Saaren Daydreams – Unelmia -omakustanteelle. Toisen palkinnon voitti Liisa Kallio lastenkirjakuvituksellaan ja kolmannen Outi Kainiemi lehtikuvituksellaan.

Kuvassa on naisen siniset kasvot ja naisella on lierihattu.  Edessä menee juovallisia kaloja.

Anu Saari, Daydreams – Unelmia, 2021. Kuva: Mikkeli tiennnale

 

Mikkelin 13. kuvitustriennaleen osallistuu 52 kuvittajaa 79:llä teoksella. Kuvitustriennale esittelee nykykuvituksen monimuotoisuutta ja yhä laajempia käyttökohteita perinteisistä painotuotteista kaupunkitiloihin levittäytyviin teoksiin. Kaikki työt on julkaistu viimeisen kolmen vuoden aikana. Mikkelin taidemuseo ja Grafia ry ovat perustaneet tapahtuman vuonna 1987, Kuvittajat ry on liittynyt mukaan yhteistyöhön vuonna 2008.

Kilpailuun osallistui kaikkiaan 128 kuvittajaa yhteensä 382 työllä. Kilpailutöiden teema, toteutustapa ja -tekniikka olivat vapaita. Näyttelyssä nähtävät työt valitsi jury, johon kuuluvat kirjasuunnittelija Piia Aho, kuvittaja Sari Airola, AD Tuomas Jääskeläinen ja kuvittaja Anne Vasko sekä Mikkelin taidemuseon edustaja museojohtaja Matti Karttunen. Jury on myös valinnut palkittavat kuvitukset.

 

Kuvassa on violetilla pohjalla vaalea violetti paksu kynttilä, jonka päällä on valkoinen lintu.

Outi Kainiemi, Jaettu suru, 2022 Suomen Kuvalehti. Kuva: Mikkeli triennale

 

Mikkelin 13. kuvitustriennalen palkinnon saajat

1. palkinto 3500 euroa, Grafia ry: Anu Saari: Daydreams – Unelmia, 2021, omakustanne
2. palkinto 2500 euroa, Kuvittajat ry: Liisa Kallio: Jokainen, 2021, lastenkirjakuvitus, Etana Editions
3. palkinto 2000 euroa, Mikkelin taidemuseo: Outi Kainiemi: Jaettu suru, 2022, Suomen Kuvalehti

Kunniamaininnat: Pauliina Mäkelä, Turku, Coexistence, 2020, Koneen Säätiö ja Terhi Ekebom ja Kirsi-Maria Raunio, Helsinki, Virtaava liike – matkalla kohti uusia ajatuksia -muraali, 2021, Lahden kaupunki.

 

Kuvassa on kelta-puna-musta-sinisiä vinosti ylöspäin nousevia värivetoja, ikäänkuin puun sehviä.

Mari Kanstad Johnsen MMO Any day now -kansi, vinyylikansi. Kuva: Mikkeli triennale

 

Kansainvälinen vieras

Näyttelyn kansainvälinen vieras on norjalainen kuvittaja ja kuvataiteilija Mari Kanstad Johnsen (s. 1981). Johnsenin kuvitusten keskiössä ovat ilmeikkäät hahmot, kerronnallisuus, huumori ja liike. Hänen töitään on julkaistu eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja ja hän on yksi Norjan arvostetuimmista nykykuvittajista. Johnsenin asiakkaita ovat muun muassa ATLAS, Gyldendal Norsk Forlag, Jazznytt, Aftenposten, Deus Ex Machina, Magikon, Morgenbladet, Mosaic Science, The Washington Post, The New York Times, Norjan kansallismuseo ja The Wire.

Näyttelyjulkaisu

Näyttelyn avajaisten yhteydessä julkaistiin myös kuvitustriennalen näyttelyluettelo, jossa on mukana Egon Låstadin artikkeli Mari Kanstad Johnsenista, Jaana Pesosen artikkeli sukupuolinormien haastamisesta kuvittamisen kautta, Sanni Purhosen artikkeli vammaisuuden visualisoinnista sekä Veikko Halmetojan artikkeli kuvitustaiteen ja nykytaiteen rajapinnoista. Julkaisun graafisesta suunnittelusta vastaa Elina Warsta, Solmu ja näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut Kasper Tammela, Solmu.