Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 25.03.2024

Anna-Sofia Bernerin uutuuskirja vie lukijan syvälle Yhdysvaltoihin ja valottaa, mitä maassa oikeasti tapahtuu

Anna-Sofia Bernerin Kymmenen haavaa Amerikan sydämessä vie lukijan amerikkalaisten olohuoneisiin ja baaritiskeille, mielenosoituksiin ja kirkkoihin, Keskilännen ruostevyöhykkeelle ja Louisianan suistomaalle. Teos koostuu kymmenestä eri teemoihin keskittyvästä luvusta, joista kukin valaisee amerikkalaista kipukohtaa. Käsitellyiksi tulevat niin uskonto, rasismi, väestökehitys kuin puolueetkin.

Kuvassa on osa kirjan kannesta. Kuvassa on vapauden patsaan kasvot punaisena ja taustalla sinistä. Siellä täällä on valkoisia tähtiä.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Otava

 

“Maa on suomalaisille samaan aikaan etäinen ja todella tuttu. Ihmisillä on Yhdysvalloista mielipiteitä, ja he kokevat maan omakseen, vaikka eivät olisi koskaan käyneet siellä. Tästä ristiriidasta syntyy tarve ja halu tietää enemmän”, Berner toteaa.   

Amerikkaan ripustetaan toiveita, pelkoja ja lupauksia niin paljon, että on helppo unohtaa sen olevan ihan oikea paikka ja amerikkalaisten oikeita ihmisiä.

Kymmenen haavaa Amerikan sydämessä auttaa lukijaa ymmärtämään, miksi aborttikysymys kuumentaa amerikkalaisia, millaista on pelätä aseväkivaltaa kotikadulla ja miksi Yhdysvalloissa ihonväri yhä jakaa ihmisiä. Suurvallan huojunnalla on vaikutusta koko maailmaan ja entistä enemmän myös Suomeen, joka Nato-jäsenenä on aiempaa tiukemmin sidoksissa Yhdysvaltoihin.

Loppiaisena 2021 Anna-Sofia Berner näki lähietäisyydeltä, miten vaalitappiosta hurjistuneet Donald Trumpin kannattajat valtasivat Yhdysvaltain kongressin, maan demokratian pyhätön. Maailmaa järkyttänyt tapahtuma sinetöi Donald Trumpin presidenttikauden, mutta jätti amerikkalaista yhteiskuntaa rikkovat haavat auki.

“Toivon, että tämä kirja on lukijalleen opas, joka auttaa luomaan yhteyksiä asioiden välille ja näkemään ne uudessa valossa. Haluan välittää eteenpäin edes pienen osan siitä ilosta, jota olen kokenut aina, kun olen tajunnut Yhdysvalloista jotakin uutta”, Berner kommentoi.  

Anna-Sofia Berner on kokenut toimittaja, joka on työskennellyt pitkään Helsingin Sanomissa ja Washingtonin kirjeenvaihtajana. Hän on opiskellut arvostetussa Columbian yliopistossa New Yorkissa ja asui Yhdysvalloissa kuohuvina vuosina 2017–2021. Berner rakastaa amerikkalaisia diner-ravintoloita, vaihtuvia maisemia ja Willie Nelsonia.

Kymmenen haavaa Amerikan sydämessä ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Emilia Howellsin lukemana äänikirjana.

https://otava.fi/