Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.04.2024

Anna Kortelainen teki käsikirjoituksen historialliseen Pelastakaa tiede! -dokumenttielokuvaan Kansalliskirjaston pelastamisesta sotiemme aikana

Nuoret naiset syöksyivät savuiseen kellariin palavasta fosforista välittämättä, kun tiede joutui tulilinjalle helmikuun suurpommituksissa vuonna 1944. Tämä selviää kirjailija, FT Anna Kortelaisen käsikirjoittamasta historiallisesta dokumentista, joka pureutuu Kansalliskirjaston aineistojen evakuointiin talvi- ja jatkosodan aikana. Kansalliskirjaston ja Kirjastokaistan yhdessä tuottama dokumentti julkaistaan 17.4.2024.

Kuvassa on ihmisiä seisomassa mustissa sadetakeissa ja kaasunaamarit kasvoillaan. Heidän edessää on teksti isoin vaalein kirjaimin  Pelastakaa tiede. Alla on pienemmällä sinisin kirjaimin Helsingin yliopiston kirjaston evakuoinnit 1939-45.

Helsingin yliopiston kirjaston henkilökunta sai koulutusta kaasusuojeluun, sillä asiantuntijat pitivät tuolloin kaasuasetta todennäköisenä uhkana. Kuva: Kansalliskirjaston kuvakokoelmat

 

Muistot evakuoinneista tallentuivat päiväkirjoihin ja kuviin

Kansainvälisen tilanteen kiristyessä syyskuussa 1939 Helsingin yliopiston kirjasto alkoi varautua sodan oloihin. Kun Neuvostoliitto pommitti ankarasti Helsinkiä helmikuussa 1944, käynnistyi tieteen jättimäinen evakuointi kauas Helsingin ulkopuolelle. 80 vuotta noiden tapahtumien jälkeen Pelastakaa tiede! -dokumenttielokuva kertoo ja paljastaa evakuointien tarinan ja esittelee evakuointien sankarit. Keitä he olivat ja mihin ja miten tiede evakuoitiin?

Kansalliskirjastosta käytettiin tuohon aikaan nimeä Helsingin yliopiston kirjasto. Dokumenttielokuva julkaistaan katsottavaksi ja esitettäväksi Kirjastokaista.fi-sivustolla ja Kansalliskirjaston YouTubessa 17.4.2024.
Vaikuttava tositarina vapaaehtoisten panoksesta

- Kirjastonhoitaja Henrik Grönroos sattui olemaan lomalla rintamapalveluksesta ja alkoi välittömästi organisoida kirjojen pelastamista juhlasalin alta: ihmisketju kiidätti kirjoja kuin viestikapuloita. Ketjun toisessa päässä pelastajat tunkeutuivat arkailematta ahtaisiin, savuntäyttämiin käytäviin juhlasalin alla, kuvailee Anna Kortelainen dokumentin kertojaäänenä.

Vaikuttava dokumenttielokuva tuo päivänvaloon uutta tietoa tieteen evakuoinneista ja vapaaehtoisten korvaamattomasta työpanoksesta osana pelastustöitä. Dokumenttielokuva näyttää myös uudesta näkökulmasta, miten Neuvostoliiton pommitukset vahingoittivat Helsingin rakennuksia uhaten sen myötä tieteen, taiteen ja kirjallisuuden aarteita.

Anna Kortelaisen käsikirjoittama dokumentti sisältää paljon arkistomateriaalia sekä uutta, tätä dokumenttia varten kuvattua materiaalia. Mukana on myös osuuksia, joissa Anna Kortelainen linkittää tapahtumia tähän päivään haastatellen Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kimmo Tuomista.

Katso elokuvan traileri: https://www.kirjastokaista.fi/pelastakaa-tiede-trailer/