Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 17.09.2021

Amos Rexin vuoden 2022 näyttelyissä tutkitaan maailmoja maan päällä ja alla

Vuonna 2022 Amos Rex kutsuu sinut tutustumaan luonnon ja ihmisen rakentamiin maailmoihin maan päällä ja alla: kiehtovaan maanalaan, valtavan puisen pesän lämpimään syleilyyn ja museon sydämessä sijaitsevan akromaattisen puutarhan viileään arvoitukseen. ”Maanala” syventyy maanalaisiin maailmoihin lähes 60 taiteilijan nykytaiteeseen tai historiaan sijoittuvien teosten kautta.

Tadashi Kawamata rakentaa Lasipalatsin aukiolle ja katolle "Pesän", kierrätysmateriaaleista koostuvan paikkasidonnaisen taideteoksen. Hans Op de Beeck valtaa Amos Rexin tilat uudella immersiivisellä installaatiollaan, jonka hypnoottinen maailma kutsuu kävijän pohtimaan olemassaolon keskeisiä kysymyksiä.

Tadashi Kawamata rakentaa Lasipalatsin aukiolle ja katolle "Pesän", joka on kierrätysmateriaaleista valmistettu taideteos.

Tadashi Kawamata, Pesä. Kuva:  Mika Huisman, Amos Rex

Maaliskuussa Amos Rexin maanalaiset näyttelytilat ovat täynnä arvoituksellisia, houkuttelevia, salaperäisiä ja jopa pelottavia kuvauksia maailmoista maan alla. Maanala-ryhmänäyttely kokoaa yhteen yli sata teosta lähes kuudeltakymmeneltä taiteilijalta. Näyttely sisältää maalauksia, veistoksia, videoita, installaatioita ja performansseja. Historiallista ja nykytaidetta yhdistävä näyttely vie meidät maankamaran luoliin ja onteloihin, mytologisiin kuoleman valtakuntiin, kirjallisuuden kaninkoloihin ja jalkojemme alla olevan maan hyödyntämiseen. Näyttelyn kuraattorit ovat Pontus Kyander ja Anastasia Isakova.

Toukokuussa paljastetaan japanilaisen kuvanveistäjän Tadashi Kawamatan kaksiosainen veistoskokonaisuus. Kierrätysmateriaaleista rakentuva Pesä kiinnittyy Lasipalatsin rakennukseen. 1980-luvulta lähtien Kawamata on tehnyt paikkasidonnaisia teoksia ympäri maailmaa erilaisiin maamerkkeihin ja monumentteihin, kuten Versaillesin palatsiin ja Centre Pompidou’hun. Hänen installaationsa muodostavat uusia kerroksia ja rakenteita luontoon ja kaupunkitiloihin. Taiteilija työskentelee usein yhteistyössä paikallisten tahojen kanssa. Näyttelyn kuratoi Itha O’Neill.

Syksyllä 2021 Amos Rexissä on belgialaisen taiteilijan Hans Op de Beeckin installaatioita ja pysäyttäviä hetkiä kuvaavaa  tuotantoa ensimmäistä kertaa Suomessa.

Hans Op de Beeck, The Horseman, 2020. Kuva: Studio Hans Op de Beeck

Syksyllä Amos Rex esittelee belgialaisen taiteilijan Hans Op de Beeckin tuotantoa ensimmäistä kertaa Suomessa. Tilan haltuunottavista installaatioista ja pysäytettyjä hetkiä kuvaavista veistoksista tunnettu Op de Beeck luo Amos Rexiin uuden immersiivisen kokonaisuuden. The Quiet Parade -näyttelyn hypnoottinen maailma kutsuu katsojan pohtimaan monitahoista yhteiskuntaamme sekä universaaleja kysymyksiä olemassaolosta ja kuolevaisuudesta. Näyttelyn kuratoi Terhi Tuomi.

Bill Viola: Inner Journey -näyttely avataan 22.9.2021 ja se on avoinna 27.2.2022 asti.

Amos Rexin näyttelyt vuonna 2022

Bill Viola: Inner Journey, 22.9.2021–27.2.2022
Maanala, 30.3.–21.8.2022
Tadashi Kawamata: Pesä, 18.5.–4.9.2022
Hans Op de Beeck: The Quiet Parade, 21.9.2022–26.2.2023

Kokoelmat 2022

Frosterus-kokoelman näyttely, pysyvästi esillä
Amos Rexin kokoelmat ovat esillä Söderlångvikin museossa Kemiönsaarella, avoinna toukokuusta syyskuuhun 2022.