Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 31.08.2022

Amos Rexiin Hans Op de Beeckin Hiljainen paraati aukeaa syyskuussa

Hans Op de Beeckin salaperäinen installaatio valtaa Amos Rexin 21.9.2022.

 

Kuvassa on ratsastajapatsas ja ratsastajalla on pieni sateenvarjo.  Kuva on musta-valkoinen.

Hans Op de Beeck valtaa Amos Rexin tilat uudella immersiivisellä installaatiollaan. The Quiet Parade -näyttelyn hypnoottinen maailma kutsuu kävijän pohtimaan olemassaolon keskeisiä kysymyksiä. Kuva: Amos Rex

 

Amos Rexissä nähdään taiteilija Hans Op de Beeckin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Hiljainen paraati täyttää näyttelytilan salaperäistä yöllistä maisemaa muistuttavalla installaatiolla, josta katsoja voi löytää mystisiä hahmoja ja unenomaisia hetkiä. Lähes kokonaan harmaan eri sävyistä muodostuva maisema on kuin kivettynyt tai tuhkan peittämä. Se kutsuu hidastamaan ja kääntymään sisäänpäin antaen katsojan sulautua osaksi ajatonta ja hämmennystä herättävää rinnakkaistodellisuutta.  

Hans Op de Beeckin näyttely on kokonaistaideteos, joka sisältää 24 veistosta vuosilta 2015–2022, näyttelyyn sävelletyn äänimaiseman sekä videoteoksen Stagingsilence (3) (2019) (Lavastettu hiljaisuus (3), 2019).  

Näyttelyvieraat kulkevat polkua pitkin monokromaattisen puiston ja kohtaavat kuvitteellisia hahmoja ja paikkoja esittäviä veistoksia. Monet niistä kuvaavat tunnistettavia hetkiä, joihin katsoja voi samastua: peiton alla sohvalla nukkuva lapsi, ylisuuri syntymäpäiväkakku, mies soutamassa veneellä ja käsi kädessä kallion reunalla istuva teini-ikäinen pariskunta. Kohtaukset ovat lähtökohtia tarinoille, joille katsojat voivat kuvitella jatkon. Teokset eivät edellytä ennakkotietoa eivätkä kaipaa selitystä, sillä jokainen voi lähestyä niitä omien kokemustensa kautta.

"Emme ole yksin absurdin ihmisyytemme kanssa"

“Minulla on tarve luoda kuvitteellisia ympäristöjä, hahmoja ja tilanteita, joista huokuu eräänlaista vieraantuneisuutta ja pinnanalaista vinksahtaneisuutta. Samalla ne kuitenkin tarjoavat katsojalle lohtua ja reflektiivistä rauhaa välittämällä ajatuksen siitä, että jokainen meistä kohtaa elämässään vaikeuksia, emmekä ole yksin tämän absurdin ihmisyytemme kanssa. Immersiiviset installaationi, elokuvani ja näytelmäni sisältävät lukuisia viittauksia elämän tragikoomiseen puoleen", sanoo Hans Op de Beeck.

Op de Beeck kannustaa katsojaa päästämään irti ja antautumaan tuntemattomalle näyttelyn ohjaamana.

"Haluan aina luoda teoksiini tietynlaisen rauhallisuuden vaikutelman, joka auttaa katsojaa pääsemään sisään kuvattuun maailmaan. Tästä lähtökohdasta on mahdollista välittää mitä tahansa sisältöjä, olivat ne sitten helposti lähestyttäviä ja kauniita tai karkeita, synkkiä ja vaikeasti avautuvia”, sanoo Op de Beeck.
Hiljaiset kaiut, kuiskaukset ja lasten äänet

Op de Beeckin veistokset liittyvät klassisen kuvanveiston perinteeseen, mutta ne ovat pikemminkin tulkintoja kuin kuvia todellisuudesta. Maailman esittäminen vain yhdessä värissä heijastaa taiteilijan pyrkimystä pureutua henkilöhahmon, ympäristön tai tunnelman syvempään olemukseen sen sijaan, että vain jäljittelisi maailmaa sellaisena kuin sen tunnemme.

Tähän unenomaisen harmaaseen maailmaan luotu äänimaisema muodostaa kollaasin, jossa hiljaiset kaiut ja kuiskaukset, lasten ja ympäristön äänet kaukaisuudessa sekä meditatiiviset musiikkikatkelmat kietoutuvat toisiinsa.

Fiktion ja todellisuuden välimaastossa liikkuvassa videoteoksessa Lavastettu hiljaisuus (3) Op de Beeck leikittelee kuvallisen illuusion voimalla. Maisemat ja sisätilat muuttuvat jatkuvasti katsojan silmien edessä, kun kuvan reunoista työntyy sisään kaksi käsiparia, jotka muokkaavat kertomusta surrealistisella tavalla.

Näyttelyvieraat saavat luettavakseen näyttelyesitteen, joka sisältää näyttelyn kartan ja tietoa teoksista.

Hans Op de Beeck: Hiljainen Paraati on nähtävillä 21.9.2022–26.2.2023.

Hans Op de Beeck (s. 1969)

Belgialainen taiteilija Hans Op de Beeck asuu ja työskentelee Brysselissä. Hänen teoksiaan on ollut laajalti esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä ympäri maailmaa. Hiljainen paraati on Op de Beeckin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Hänen taiteensa kuvaa elämän tragikoomisia ylä- ja alamäkiä, sen ohimenevyyttä ja kauneutta. Op de Beeckin mittavaan tuotantoon kuuluu suurikokoisia immersiivisiä installaatioita sekä veistoksia, videoteoksia, animaatioelokuvia, maalauksia, piirustuksia, valokuvia, näytelmätekstejä, ooppera- ja teatteriteoksia. Hänen taiteellisen toimintansa keskeisiä teemoja ovat ihmisenä olemisen moniselitteisyys, ristiriitainen tapamme suhtautua aikaan, tilaan ja toisiimme, sekä kuolevaisuudesta muistuttava käsite memento mori.