Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 03.08.2020

Amos Rex tarjoaa puutarhainstallaatio Keitaan keskelle Helsinkiä

80 vuotta täyttävä Amos Rexin omistaja Konstsamfundet tuo Lasipalatsinaukiolle kahdeksastakymmenestä kasvitornista koostuvan puutarhainstallaation.

 

Keitaan myötä 80 vuotta täyttävä Amos Rexin omistaja Konstsamfundet haluaa tuoda ihmisille vehreän kohtaamispaikan keskelle kaupunkia ja luoda uskoa tulevaisuuteen. Lasipalatsinaukiolle toteutettu Keidas on Konstsamfundetin tervehdys koko Helsingin kaupungille ja kaikille sen ihmisille.

 

Amos Rex tarjoaa puutarhainstallaatio Keitaan keskelle Helsinkiä

Kuva: Amos Rex

 

Keidas koostuu kahdeksastakymmenestä puisesta kehikosta, jotka on täytetty yli kolmellakymmenellä eri yrtillä, syötävällä kukalla ja vihanneksella. Kasvitorneissa kasvaa mm. orvokkeja, chilejä, tomaatteja, mansikoita, persiljaa, salviaa, laventelia, minttua ja nuoria omenapuita. Puut ovat viittaus Amos Andersonin kesäpaikkaan Kemiönsaaren Söderlångvikissa, jossa viljellään edelleen omenoita. Keitaan päättyessä kaikki kasvit ja rakennusmateriaalit hyötykäytetään. Keitaan on suunnitellut taidemuseo Amos Rexin arkkitehti Asmo Jaaksi, JKMM Arkkitehdit Oy.

Konstsamfundetin toimitusjohtaja Stefan Björkman: ”Keidas on poikkeusaikoihin sopiva tapa juhlistaa Konstsamfundetin historiaa, tuoda vehreyttä keskelle kivistä kaupunkia ja luoda uuden heräämisen ja jatkuvuuden kokemusta. Kuten Amos Rex, Keidas ei ole pöyhkeä ja on helposti kaikkien koettavissa.”

Museonjohtaja Kai Kartio: ”Amos Rexin idea on alusta saakka ollut, että aukio on olennainen osa taidemuseota. Nyt, kaksi vuotta museon avaamisen jälkeen pääsemme toteuttamaan tätä ideaa installaation muodossa.”

Samanaikaisesti Keitaan kanssa jatkuu nuorten taiteilijoiden Generation 2020 -näyttely. Keidas on esillä 6.9. asti.

Amos Anderson perusti Föreningen Konstsamfundetin vuonna 1940 ja määräsi testamentissaan yhdistyksen ainoaksi perillisekseen. Konstsamfundet toteuttaa tarkoitustaan mm. ylläpitämällä taidemuseo Amos Rexiä.