Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 01.09.2021

Amos Rex ja Bill Viola Studio esittävät uraauurtavan mediataiteilija Bill Violan ensimmäisen yksityisnäyttelyn Suomessa

Amos Rex ja Bill Viola Studio esittävät uraauurtavan mediataiteilija Bill Violan ensimmäisen yksityisnäyttelyn Suomessa. Violan immersiiviset videoprojisoinnit myyttisesti virtaavista vesistä ja loimuavista tulista täyttävät Amos Rexin maanalaiset näyttelytilat. Bill Viola – Inner Journey on esillä 22.9.2021–27.2.2022.

Amos Rex ja Bill Viola Studio esittävöt mediataitelija Bill Violan ensimmäisen yksityisnäyttelyn Suomessa 22.9.2021–27.2.2022.

Bill Viola, Tristan’s Ascension. Kuva: Kira Perov

Amerikkalainen Bill Viola (s. 1951) aloitti videoiden tekemisen jo 1970-luvun alkupuolella. Nam June Paikin ja Peter Campusin tavoin hän vaikutti keskeisesti siihen, että video ennen pitkää vakiintui varteenotettavaksi taidemuodoksi. Jo varhain Viola oivalsi, että uuden välineen avulla voi ainutlaatuisella tavalla tutkia ihmisen tietoisuutta, sisäistä tilaa ja ajan kulkua. Violan liikkuvan kuvan teokset ovat visionäärisiä ja emotionaalisesti ilmaisuvoimaisia, niissä taiteilija tarkastelee olemassaolon keskeisiä teemoja: syntymää, elämää ja kuolemaa sekä henkisyyttä.

Bill Viola: Inner Journey esittelee kaksitoista taiteilijan myöhäistuotantoa edustavaa teosta vuosilta 1994–2015 sekä videopelin The Night Journey, joka on valmistunut Bill Viola Studion ja USC Game Innovation Labin yhteistyönä. Suurikokoisten kokonaisvaltaisten videoprojisointien lisäksi näyttelyssä nähdään seesteisiä installaatioita veden alla uinuvista ihmisistä, väkeviä kuvauksia henkisestä jälleensyntymisestä sekä pieniä ja intiimejä teoksia, joissa kuvataan tunteita ja mielen sisäistä maailmaa. Näyttelyn on kuratoinut Amos Rexin vastaava kuraattori Itha O'Neill.

”Amos Rexin suurissa näyttelytiloissa Billin teoksista syntyy kuvien ja äänten immersiivinen kokemus, joka kutsuu katsojaa unohtamaan ulkomaailman ja antautumaan henkilökohtaiseen itsetutkiskeluun. Hitaasti liikkuvat kuvat tarjoavat aikaa vähä vähältä syntyville oivalluksille. Toivomme, että kävijä antaa itselleen tähän tarvittavan tilan ja ajan.” Kira Perov, Bill Viola Studion toiminnanjohtaja.

Matka ja vesi toistuvat vertauskuvina Bill Violan video-teoksissa.

Bill Viola, Inverted Birth. Kuva: Anders Sune Berg

Matka ja vesi toistuvat vertauskuvina kautta koko näyttelyn. Bill Viola puhuu usein elämästä loputtomana matkana. Hän on itse kuvannut työtään ajan veistämiseksi. Hänelle aika on sekä aihe että hänen taiteensa raaka-ainetta. Bill Viola käyttää teoksissaan usein äärimmäistä hidastusta, jonka avulla hän paljastaa aikaan kätkeytyviä salattuja poimuja. Teos voi myös olla jatkuvaa toistumista kuvastaen näin olemassaolon syklistä luonnetta.

Bill Violan teoksia on esitetty kaikkialla maailmassa, ja niitä on lukuisissa keskeisten taidelaitosten kokoelmissa, joista esimerkkeinä New Yorkin Solomon R. Guggenheimin museo, Lontoon Tate Modern, Pariisin Centre Pompidou ja Pietarin Eremitaasi.