Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 14.08.2015

Amos Andersonilla alkaa Pyhän Teresan hurmio

Näyttely Pyhän Teresan hurmio avautuu yleisölle Amos Andersonin taidemuseossa perjantaina 21. elokuuta 2015. Poikkitaiteellisessa näyttelyssä kymmenen suomalaista nykytaiteilijaa tulkitsee hengellistä hurmiota osana taiteellista luomistyötä.

Näyttelyyn liittyvässä tiedotustilaisuudessa 20.8. paljastetaan lisäksi Oona Tikkaojan veistos Killer Robot kauppakeskus Forumin kolmannessa kerroksessa.

Oona Tikkaoja, Killer Robot
Oona Tikkaoja, Killer Robot (ylävartalo). Kuva: Oona Tikkaoja

Idea syntyi Sara Oravan ja Stiina Saariston nykytaiteen ja uskonnollisen mystiikan yhteyksiä käsitelleiden työhuonekeskustelujen pohjalta. Näyttely on saanut nimensä espanjalaiselta mystikolta ja pyhimykseltä Avilan Teresalta, joka 1500-luvulla saavutti hurmioituneen tilan, jossa tunsi tulleensa yhdeksi jumalan kanssa. Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat eivät keskity töissään niinkään Teresan persoonaan kuin pakottavaan tarpeeseen luoda taidetta ja saavuttaa eräänlainen taiteellinen ekstaasi.

Näyttelyn keskeisiin teemoihin kuuluu minuus ja siitä luopuminen. Taiteilijan on työskentelyssään toisaalta korostettava minuuttaan ja oltava läsnä teoksessaan, mutta samanaikaisesti on myös kadotettava itsensä ja osattava ottaa etäisyyttä teokseen. Luovalla prosessilla on ratkaiseva vaikutus minuuteen, eikä raja taiteilijan ja taideteoksen välillä ole monestikaan kovin selkeä. Hurmioitunut tila voidaan saavuttaa esimerkiksi keskittymisen, toiston ja fyysisten esteiden ylittämisen kautta.

Näyttelyssä aihetta lähestytään monelta kannalta, mutta johdonmukaisesti tiedostaen taiteellisen hurmion rajattomat ilmenemismuodot. Mukana on niin maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa ja installaatioita kuin ääniteoksia, kirjallisia töitä ja musiikkia.

Antti Nylen, Nicosf+ñ+ñri
Antti Nylen, Nicosf+ñ+ñri. Kuva: Amos Andersonin taidemuseo

Taiteilijakuraattorit Sara Orava ja Stiina Saaristo ovat valinneet näyttelyyn miltei masokistisella tavalla ja ehdottomuudella omaan luomisprosessiinsa suhtautuvia taiteilijoita. Näyttelyyn osallistuvat Jenni Eskola, Jukka Korkeila, Sara Orava, Heli Rekula, Stiina Saaristo, Seppo Salminen, Henry Wuorila-Stenberg, Juha T. Koskinen ja Merja Kokkonen & Antti Nylén.

Näyttelyn oheisohjelmaan sisältyy luentosarja, jonka puhujina nähdään Tarmo Kunnas (2.9.), Ulla Lumijärvi (16.9.), Laura Wahlfors (30.9.) ja Gustav Björkstrand (14.10.). Sunnuntaina 4. lokakuuta järjestetään taiteilijatapaaminen, jonka jälkeen alkavassa konsertissa esiintyvät Zagros Ensemble ja Mia Heikkinen.

Näyttely on saanut tukea Suomen Kulttuurirahastolta ja Taiteen edistämiskeskukselta.