Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.06.2024

Alvar Aalto -viikkoa vietetään arkkitehdin lapsuuden kesänvietto- ja nuoruuden kotipaikkakunnalla Alajärvellä 30.8.–8.9.2024

Vuoden 2024 Alvar Aalto -viikko järjestetään Alajärvellä 30.8.–8.9.2024. Järjestyksessään kahdeksannen tapahtumaviikon teemana on ”Inhimillisyys, harmonia ja orgaaninen elämä”.  

 

Kuvassa on Alajärven kaupungintalo ja siinä on poikittain valtuustosalipöydät.  Takana on ruskeaa tiiliseinää, jossa on ikkuna ylhäällä ja tila on korkea. Toisella seinällä on iso valkokangas.

Alajärven kaupungintalo 1966-69. Kuva: Alvar Aalto -säätiö

 

Alvar Aalto -viikko on avoin, vuorovaikutteinen ja poikkitaiteellinen kaupunkitapahtuma, joka tarjoaa elämyksiä kaikenikäisille. Tapahtumaviikon tavoitteena on kiinnittää huomiota ympäröivään kulttuuriperintöön sekä inspiroida ja herätellä paikkakunnan asukkaita ja tapahtumassa vierailevia arvostamaan ja vaalimaan sitä.

”Alvar Aallon kädenjälki näkyy ympärillämme vuoden jokaisena päivänä. Vuosittain lukuisat vieraat ympäri maailman tulevat Alajärvelle ihastelemaan näitä rakennuksia ulkoa ja sisältä. Itsekin ihmettelen aina vain uudelleen, miten valon säteet taittuvat Alajärven kaupungintalon seinistä eri vuodenaikoina”, kertoo Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen.

Monipuolisen tapahtumaviikon ohjelmaan kuuluu muun muassa konsertteja, näyttelyjä, työpajoja ja luentoja Aallon arkkitehtuurin ympäröimänä. Ohjelmatarjontaa löytyy niin arkkitehti Alvar Aallon tuotantoon syvemmin perehtyneille, kuin ensimmäistä kertaa Aaltoihin tutustuville. Tapahtumaviikko järjestetään yhteistyössä kaupunkilaisten, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. ”Samalla haluamme viikon avulla korostaa Alajärven ja Alvar Aallon kansallista ja kansainvälistä kulttuuriperintöä myös kaikille vieraille”, Koivunen kertoo ja toivottaa lämpimästi tervetulleeksi nauttimaan Alvar Aalto -viikon ohjelmasta.

Alajärvellä onkin ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua arkkitehdin elämän ja tuotannon eri vaiheisin yli 70 vuoden ajalta. Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Alajärvi oli Alvar Aallon lapsuuden kesänviettopaikka ja nuoruuden kotiseutu. Alajärven kauniista maisemista löytyy varsin mittava arkkitehdin tuotannon kaari – Aallon varhaisimmista töistä arkkitehtitoimiston viimeisiin.

Myös Aallon molempien arkkitehtipuolisojen kädenjälki näkyy kohteiden suunnittelussa. Aallon ensimmäinen puoliso, Aino Aalto suunnitteli perheelle kesänviettopaikan, Villa Floran (1926), Alajärven maisemiin. Alajärven kirjastorakennuksen suunnittelusta puolestaan vastasi Elissa Aalto, jonka johdolla rakennus valmistui Alvar Aallon kuoleman jälkeen vuonna 1991. Kaupungin hallinto- ja kulttuurikeskuksen lähistöllä on yhteensä 11 Aalto-kohdetta.

Tapahtuman järjestelyistä vastaavat Alajärven kaupunki sekä lukuisat tapahtumanjärjestäjät ja yhteistyökumppanit. Alajärvi kuuluu kansainväliseen Alvar Aalto -kaupunkien verkostoon ja toimii sen puheenjohtajana vuonna 2024. Alvar Aalto -viikko järjestetään vuosittain verkoston puheenjohtajakaupungissa. 

Tutustu Alvar Aalto -viikon ohjelmaan https://alajarvi.fi/aalto/ohjelma/

https://www.alvaraalto.fi