Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 18.03.2021

Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon uudelle museokeskukselle etsitään houkuttelevaa nimeä

Seuraavan kahden ja puolen vuoden aikana Jyväskylässä sijaitsevista Alvar Aalto -museosta ja Keski-Suomen museosta muodostuu uusi museokeskus Alvar Aalto -museon peruskorjauksen ja museorakennukset yhdistävän yhdysosan rakentamisen myötä. Tuleva museokeskus etsii nyt itselleen houkuttelevaa nimeä, joka kuvaa kahta erilaista museota.

 

Kuvassa on Alvar Aalto-museon näyttelysali, jossa on seinillä Alvar Aallon töitä ja Aallon huonekaluja.

Alvar Aalto -museon näyttelysali. Kuva:  Maija Holma/lvar Aalto -säätiö.

 

Museokeskuksessa tulevat toimimaan yhdessä kaksi erillistä museota: Alvar Aalto -museo (1971–73) on Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön valtakunnallinen vastuumuseo, kun taas Keski-Suomen museo (1956–61, 1991) on Keski-Suomen alueellinen vastuumuseo. Vuonna 2023 avautuu kulttuuriperintöön, kulttuuriympäristöön, arkkitehtuuriin ja muotoiluun profiloitunut museokeskus, joka on enemmän kuin osiensa summa.

Museoiden välille rakennettava yhdysosa mahdollistaa museoiden yhteisen toiminnan ja luo uusia ulottuvuuksia laadukkaiden näyttelyjen ja tapahtumien toteuttamiseen sekä kahvila- ja ravintolapalvelujen tarjoamiseen. Vuonna 2023 avautuukin mielenkiintoinen, houkutteleva ja elämyksellinen museokokonaisuus, joka luo näköalapaikan menneeseen ja tulevaan.

Museokeskus hakee nyt uutta nimeä, ja myös yleisöllä on mahdollisuus vaikuttaa.
Haussa on uniikki, mieleenpainuva, selkeä ja helposti taipuva nimi. Nimen tulisi sopia myös kansainvälisen yleisön suuhun sekä kuvastaa kahta erilaista museota ja niiden sisältöjä. Nimiehdotuksia voi jättää 15.3.–15.4.2021 välisenä aikana hankkeen uusilla verkkosivuilla: www.ruusupuistonmuseokeskus.fi

Nimiehdotuksista tehty sanapilvi julkaistaan hankkeen verkkosivuilla 22.4.2021. Museokeskuksen lopullinen nimi julkistetaan myöhemmin. Kaikkien nimeä ehdottaneiden kesken arvotaan 10 museokorttia ja 10 Aalto-jakkaraa.

Museokeskuksen nimen valitsee hankkeen ohjausryhmä, johon kuuluvat Heli-Maija Voutilainen (Jyväskylän kaupunki, museotoimenjohtaja), Tommi Lindh (Alvar Aalto -säätiö, toimitusjohtaja), Tuula Vuolio-Vallenius (Keski-Suomen museo, intendentti; näyttelyt), Katariina Pakoma (Alvar Aalto säätiö, yli-intendentti), Mirkku Kullberg (Glasshouse Helsinki, toimitusjohtaja) sekä Nina Heikkonen (Museovisio-hanke, projektikoordinaattori).